Politie: ‘Sta demonstraties voorlopig niet meer toe’
De politie doet een dringend beroep op burgemeesters voorlopig geen demonstraties meer toe te staan, of tenminste heel strenge voorwaarden te stellen, zoals een klein aantal bezoekers. Dat moet voorkomen dat relschoppers de demonstraties kapen en de confrontatie zoeken met de politie, zoals afgelopen weekend gebeurde.
Delen per e-mail
Demonstreren is een grondrecht maar volgens plaatsvervangend politiechef en hoofd operatiën Willem Woelders moet er na de rellen van gisteren door de burgemeesters echt serieus gekeken worden of dat in deze coronacrisis nog steeds zo is. ,,Je kunt demonstraties ook tijdelijk verbieden, zeker als daarvoor een medische noodzaak is. Ik hoop echt dat burgemeesters daar serieus naar willen kijken. Die bijeenkomsten vragen een enorme politie-inzet waardoor we andere dingen niet kunnen doen, zoals het handhaven van de avondklok.”
Zondag liepen twee demonstraties in Amsterdam en Eindhoven enorm uit de hand. De rellen sloegen later over naar andere dorpen en steden. ,,Er waren ongetwijfeld mensen die oprecht wilden demonstreren. Maar wij zagen ook een grote groep die misbruik wilde maken van de gelegenheid. Zeker later op de avond waren er alleen nog groepen die heftig geweld tegen de politie gebruikten. Dat had niets meer te maken met demonstreren.”
De demonstraties in Amsterdam en Eindhoven waren overigens al door de burgemeesters verboden, maar de demonstranten kwamen toch. Volgens Woelders moet nu heel duidelijk worden gemaakt dat het nergens in het land kan. ,,Als je dat op voorhand helder hebt, dan kunnen wij daarop aan de voorkant beter anticiperen. Iedereen weet dan dat ze niet op massale bijeenkomsten mogen zijn. Dus wie toch afreist naar een plek, krijgt met de politie te maken. Daarmee kunnen we beter voorkomen dat de situatie uit de hand loopt.”
Het voorkomt volgens Woelders ook dat agenten van hun taken moeten worden afgehaald. Zo konden er zondag veel minder agenten worden ingezet om de avondklok te handhaven. Ze moesten bijspringen in de brandhaarden om de orde te handhaven.
Op sociale media gaan diverse oproepen rond om maandagavond opnieuw te protesteren tegen de avondklok, onder meer in Amsterdam, Leeuwarden, Apeldoorn en Utrecht. De politie houdt alle oproepen in de gaten om in te schatten waar extra inzet nodig is. Facebook zegt de oproepen die aanzetten tot geweld te verwijderen.
Oproepen tot protest is geen strafbaar feit, maar oproepen tot geweld wel. De politie zegt toch alle berichten die rondgaan op sociale media te volgen, ook de berichten waarin niet expliciet wordt aangezet tot geweld.
Veel bezorgde inwoners willen de politie tippen over mogelijk op handen zijnde rellen. De politie wordt overspoeld met telefoontjes, maar de politie adviseert die meldingen via internet te doen. ,,Houd de lijnen vrij voor degene die het echt nodig hebben”, is het advies.
Klik in de interactieve kaart op de iconen voor de bijhorende artikelen...
Bekijk al onze video's over het coronavirus in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Explosief afgegaan bij coronateststraat in Bovenkarspel, EOD is onderweg
Er is een explosief afgegaan bij de coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel (Noord-Holland), meldt de politie. Dat gebeurde vanochtend om 06.55 uur. Er zijn geen gewonden gevallen, wel zijn vijf ramen vernield. De teststraat blijft voorlopig dicht. -
Live twitter
Waren twee Syrische broers terreurkopstukken en betrokken bij moorden en martelingen?
Waren de Syrische broers Aziz en Fatah A. hooggeplaatste leden van terreurgroep Jabhat al-Nusra en betrokken bij moorden en martelingen? Of zijn het twee oorlogsvluchtelingen die terecht asiel kregen in Nederland en hier een nieuw leven probeerden op te bouwen in Amsterdam en Bergeijk? Volg de rechtszaak hieronder via de tweets van verslaggever Cyril Rosman. -
Middelbare scholieren terug naar school; les in de bioscoop, lege showroom of hotelzaal
Middelbare scholieren konden vandaag voor het eerst in weken weer fysieke lessen volgen. In sommige gevallen gebeurde dat niet in een standaard leslokaal, maar in een lege showroom, hotelruimte of bioscoopzaal. -
PREMIUM
Paarden van Rika (72) voorlopig gered, maar na juni dreigt de slager alsnog
De veertig gepensioneerde paarden van stichting ’t Olde Manegepeerd in het Overijsselse Dalmsholte zijn voorlopig van een vroegtijdige dood gered. Oprichter Rika Lassche heeft, nu de huur van het huidige terrein is opgezegd, een weiland gevonden waar ze met de dieren terecht kan. Een lapmiddel, maar toch. ,,Afbouwen zou een ramp zijn.” -
Weer meer besmettingen, maar aantal sterfgevallen onder ouderen flink lager
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland is de afgelopen week met 7 procent toegenomen naar 31.984 op weekbasis. In Brabant werden afgelopen week 5107 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld. Vorige week waren dat er 5215. Dat is onder meer een gevolg van een groter aantal afgenomen tests (plus 20 procent), maar het RIVM maakt zich zorgen. Het reproductiegetal kwam voor het eerst in weken fors boven de 1 uit, wat betekent dat de epidemie groter wordt.
-
Helft relschoppers Eindhoven zit nog vast, jongste verdachte is 14 jaar
EINDHOVEN - De helft van de relschoppers in Eindhoven die zondag is aangehouden, zit nog vast. Dat bevestigt de politie maandagmiddag. Tot nu toe zijn er in totaal 62 mensen opgepakt. De jongste verdachte die is aangehouden is 14 jaar, de oudste is 56. -
PREMIUM
Er zijn écht lichtpuntjes, maar zijn het er genoeg?
Opnieuw toont het RIVM zich somber over het verloop van de coronaepidemie. Het vooruitzicht is 'nog niet goed’, stelt de rijksdienst. Toch zijn er ontegenzeggelijk ontwikkelingen waaruit vertrouwen geput mag worden. De grote vraag is of het kabinet al zóveel lichtpuntjes ziet, dat het verdere versoepelingen durft door te voeren. -
VIDEO
Klassiek beeld ‘loverboy’ achterhaald: ‘Na week inpalmen al uitbuiten’
De loverboy van tegenwoordig werkt vooral online en steekt weinig tijd meer in het met cadeautjes en liefdevolle aandacht veroveren van zijn slachtoffers. Het klassieke beeld van een loverboy die misbruik maakt van de verliefdheid van zijn slachtoffer is deels achterhaald, stelt het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) na onderzoek in opdracht van de politie.