Politie zoekt ‘onverlaten’ die afval dumpten op A7, afritten tot vrijdagmiddag dicht voor reparatie
Update met videoDe politie is op zoek naar de verantwoordelijken van het dumpen en in brand steken van afval op afritten van de A7, afgelopen nacht. De afritten ter hoogte van Medemblik blijven naar verwachting tot vrijdagmiddag dicht voor reparatiewerkzaamheden.
De op- en afritten in beide richtingen van de A7, tussen Abbekerk en Middenmeer, blijven naar verwachting tot vrijdagmiddag 16.00 uur dicht voor reparaties. Daarnaast sluit Rijkswaterstaat vanwege de werkzaamheden vanaf vrijdagochtend 05.00 uur een rijstrook in beide richtingen van de snelweg. Automobilisten kunnen daar hinder van ondervinden, Rijkswaterstaat raadt aan om te rijden.
Volgens de politie dumpten ‘onverlaten’ omstreeks 04.20 uur onder meer hooibalen, autobanden, mest, een koelkast op de afritten en staken het daarna in brand. De snelweg was daardoor lange tijd dicht voor verkeer. Rond 08.00 zou de weg weer opengaan, maar tijdens opruimwerkzaamheden bleek dat er ook asbest tussen het afval zat. Inmiddels is de weg wel weer vrij.
Aannemers die door Rijkswaterstaat waren gevraagd de rommel op te ruimen, beginnen daar niet aan omdat ze worden geïntimideerd. Dat bevestigt een woordvoerster van Rijkswaterstaat Noord-Nederland. ,,Landelijk gaat het om meerdere aannemers”, zegt zij over de intimidaties en bedreigingen. ,,Eerst leek het noorden buiten schot te blijven, maar dat is dus toch niet het geval.”
De politie heeft tot nu toe geen meldingen gekregen van schade als gevolg van de actie ter hoogte van Medemblik. Ook zijn er geen meldingen van gewonden. Het opzettelijk vernielen, versperren of onbruikbaar maken van de weg is een misdrijf. Getuigen worden opgeroepen om zich te melden.
Grote problemen A7
In de nacht van woensdag op donderdag waren de problemen op de A7 in Groningen, Friesland en Noord-Holland groot. Zo ging het tussen Groningen en Drachten, bij Midwolde, flink mis. Door een afvaldumping van autobanden vond daar rond 02.45 een ongeluk met meerdere voertuigen plaats. Wonder boven wonder raakte niemand gewond.
De ergste problemen tussen Groningen en Drachten losten zich in de ochtend op. Toch moeten weggebruikers de rest van de dag opletten. Zo zijn de op- en afritten bij Frieschepalen nog afgesloten en is de A7 richting Heerenveen dicht bij verzorgingsplaats Oude Riet, omdat er rommel op twee rijstroken ligt.
Ook in Noord-Holland was de last op de A7 donderdagochtend groot. Ter hoogte van Medemblik, tussen Middenmeer en Abbekerk, zat de weg richting Hoorn dicht door gedumpte autobanden en brandende hooibalen. Rond 08.00 zou de weg weer opengaan, maar tijdens opruimwerkzaamheden bleek dat er ook asbest tussen het afval zat. Inmiddels is de weg wel weer vrij.
Verhaal gaat onder de kaart verder.
Opruimen rommel A1 begonnen
Gisteren werd uit protest tegen de stikstofregels ook op verschillende plaatsen afval, strobalen en asbesthoudend materiaal gedumpt en in brand gestoken. Daardoor was de A1 bij Voorst, van Hengelo naar Apeldoorn, lange tijd dicht. De weg werd donderdag om 13.30 vrijgegeven.
Het opruimen van het gedumpte afval werd gisteren gestaakt omdat de bedrijven die de rommel moesten opruimen werden bedreigd. Toen kon niet direct een nieuwe aannemer worden gevonden. Pas donderdagochtend kon een een aannemer aan de slag om alle troep te verwijderen. Welk bedrijf de klus op de A1 nu heeft opgepakt, is onbekend.
Door wie die bedreigingen zijn gedaan en hoe, is niet duidelijk. ,,We betreuren het natuurlijk dat de aannemers zich geïntimideerd voelen. Dat zou niet zo moeten zijn’’, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Ook op andere plekken werden ingehuurde aannemers lastiggevallen. Waar dat gebeurde, kan de woordvoerder niet precies zeggen.
Rijkswaterstaat kijkt landelijk wat het kan doen tegen de bedreigingen en intimidaties van aannemers die worden ingehuurd om de rotzooi van demonstranten op te ruimen. Onderzocht wordt of er aangifte gedaan kan worden. ,,Wat de bedrijven zelf doen, is aan hen”, aldus de woordvoerster. Rijkswaterstaat onderzoekt eveneens of aangifte gedaan kan worden wegens de stortingen en de vernieling van de wegen.
‘Een en ander gespeeld’
Niet alleen op de A7 maar ook op andere plekken in Nederland heeft woensdagavond en donderdag ‘het een en ander gespeeld’ volgens Rijkswaterstaat. Zo zouden er op de A50 bij Apeldoorn strobalen zijn aangestoken in de berm. Tussen Meppel en Heerenveen zouden meerdere toe- en afritten zijn afgesloten met hooibalen gewikkeld in donker plastic. ,,Levensgevaarlijk in het donker”, aldus de woordvoerder.
Op de A28 van Staphorst richting Meppel is momenteel maar één rijstrook beschikbaar omdat er troep op de weg ligt. ,,Het schijnt lastig te zijn om dat weg te krijgen. Alleen richting het noorden ondervinden weggebruikers daar hinder van”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
Pas rijgedrag aan
De politie roept weggebruikers op hun rijgedrag aan te passen in verband met mogelijke nieuwe acties. ‘Er kan plotseling op elke plek afval worden gedumpt en dit kan leiden tot zeer gevaarlijke situaties. Hou daar rekening mee’, schrijft de politie op Twitter.
Rijkswaterstaat roept weggebruikers die donderdagochtend op pad gaan op om extra alert te zijn op de weg. ,,Gedurende de dag kunnen er allerlei dingen gebeuren, vooral in bepaalde delen van het land, zoals het oosten en het noorden. Het is heel onvoorspelbaar, dus wees daar bedacht op als je de weg op gaat.”
Bekijk onze video’s over de boerenprotesten in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMRechtszaak
Bonnie en Clyde onder de e-bikedieven houden flink huis: ‘Moest voor mijn zieke oma zorgen’
Door de diefstal van meerdere peperdure e-bikes kregen Damo en Carlos de bijnaam ‘de Bonnie en Clyde onder de e-bikedieven’, maar van liefde blijkt geen sprake. Zij stal om voor haar zieke oma te zorgen, terwijl hij profiteerde van haar zwakte en simpelweg op rooftocht was. -
met video
Canal Parade van start met mooi weer en honderdduizenden toeschouwers
In Amsterdam is vanmiddag de Canal Parade begonnen. De eerste boten voeren rond het middaguur weg uit het Oosterdok de gracht op. De vloot bestaat uit tachtig boten en op de kades staan honderdduizenden toeschouwers. -
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’ -
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
PREMIUM
Tieners zitten volop in de drugshandel, politie haalt 13-jarige dealer van straat
Soms nog piepjonge kinderen en tieners begeven zich in de keiharde drugshandel. Dat blijkt uit een speciaal volgproject van de politie in Arnhem, dat inmiddels ook landelijk op grote belangstelling kan rekenen.
-
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
PREMIUM
Personeelstekort politie raakt nu ook Burgernet: ‘Soms maken we bewuste keuze het niet in te zetten’
De politie wil vaker een melding via Burgernet versturen, maar vanwege personeelskrapte lukt dat onvoldoende. Hiermee laten zij een goede kans liggen om een heterdaadje op te lossen of een vermist persoon (nog sneller) terug te vinden. ,,We balen er zelf ook van omdat die tip van de burger essentieel kan zijn”, aldus centralist Alexander. -
Asielzoekers missen afspraak door chaos in opvang
Diverse asielzoekers lopen hun afspraak bij de vreemdelingenpolitie mis, omdat ze in een crisisopvang elders in het land verblijven en het COA ze niet op tijd in Ter Apel krijgt. Daardoor raakt de ernstig overbelaste asielketen nog verder verstopt.