Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Politiemol (22) moet ruim 84.000 euro betalen voor lekken naar criminelen

De 22-jarige Mehmet A. uit Tiel die werd veroordeeld omdat hij als aspirant-politieman vanaf eind 2017 bijna een jaar lang informatie lekte naar criminelen, moet 84.175 euro inleveren. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vandaag bepaald. 

Aanvankelijk meende het Openbaar Ministerie dat hij meer dan zeven ton met zijn illegale praktijken had verdiend, maar het OM stelde dit bedrag twee weken geleden zelf al bij. Per lek werd een lager tarief gerekend en het ging om minder keren dat er informatie aan criminelen werd overgedragen dan eerst werd aangenomen.

De Tielenaar kreeg afgelopen voorjaar een gevangenisstraf van 45 maanden aan zijn broek plus een beroepsverbod van acht jaar voor schending van het ambtsgeheim, computervredebreuk en corruptie.

De agent, die werkzaam was in Amsterdam, hield in zijn woonplaats maar ook op andere plekken in het land een soort spreekuur in zijn auto.  Mensen stapten in met een vraag, hij raadpleegde op zijn politietelefoon de politiesystemen en leverde de gewenste informatie in ruil voor geld. Zeker één politieonderzoek liep hierdoor spaak.

Stoerdoenerij

De Tielenaar heeft hoger beroep aangetekend tegen zijn gevangenisstraf. Morgen staat de zaak op het programma bij het gerechtshof in Arnhem, maar hij wordt nog niet inhoudelijk behandeld. De man heeft toegegeven dat hij voor zeker vijftig personen de politiesystemen raadpleegde, in ruil voor honderden euro’s. 

Hij liet eerst uit een soort van ‘stoerdoenerij’ vrienden zien hoe hij in het politiesysteem kon komen. Vervolgens kwamen anderen die voor informatie wilden betalen. Hij zou vervolgens onder bedreiging hebben gehandeld. De rechtbank zag daar geen aanwijzingen voor. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Opnieuw grote groep crossers in de fout met illegale wedstrijd Lage Zwaluwe: ‘Mag dit niet dan?’

    Opnieuw grote groep crossers in de fout met illegale wedstrijd Lage Zwaluwe: ‘Mag dit niet dan?’

    Opnieuw is een groep crossers betrapt bij een illegale wedstrijd op het braakliggende terrein bij station Lage Zwaluwe in Zevenbergschen Hoek. De 25 autocrossers zeiden vandaag tegen de politie dat ze niet wisten dat het niet mocht. Een dag ervoor kregen 75 crossers al een waarschuwing voor hetzelfde vergrijp, waarna ze een paar uur later opnieuw de fout ingingen en beboet werden voor samenscholing.