Volledig scherm
Caballero 841, de supersnelle doffer van de gebroeders Kamerhuis. © Privéfoto

Postduif Caballero verbreekt 62 jaar oud snelheidsrecord

Duif Caballero 841 heeft het oude Nederlandse snelheidsrecord uit 1957 verbroken. Daarmee is de doffer nu de snelste postduif van Nederland. 

De duif van de gebroeders Kamerhuis uit het Overijsselse Sibculo heeft een duif van Coen Kat uit Amsterdam na 62 jaar eindelijk verslagen. Destijds was het een vlucht die was begonnen in het Franse Orleans, waarna de duiven zich in een zuidwesterstorm huiswaarts spoedden. Kats duif was met een snelheid van 143 km per uur terug op het hok, op de zolder van het café dat hij runde.

Volledig scherm
Caballero 841 is in goede handen bij vader en zonen Kamerhuis. © Eigen foto

Zaterdagochtend waaide het weer hard, toen om 15.00 uur duizenden duiven werden losgelaten in het eveneens Franse Étroeungt voor een zogeheten vitessevlucht, een vlucht van circa 300 kilometer voor de sprinters onder de postduiven. De Caballero 841 van de gebroeders Herbert en Harald Kamerhuis klokte om 15.17 uur, met een snelheid van 143,26 km per uur. ,,Een waanzinnige snelheid, want dit betekent dat die duif op sommige stukken ook 150, 160 km per uur moet hebben gevlogen’’, zegt voorzitter Ruud Moes van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie enthousiast. ,,Vaak wordt een vlucht niet gelost bij een zuidwesterstorm, maar nu gebeurde dat wel want dat leek verantwoord. En dat blijkt ook, want er zijn geen verliezen gemeld.’’

Stormvogels

De winnende duif van de gebroeders Kamerhuis, die lid zijn van postduivenvereniging De Stormvogels uit Sibculo, heeft al meerdere goede resultaten geboekt. ,,Een hele goede doffer met al veel topnoteringen’’, aldus Ruud Moes.

Waarom poepen duiven liever op de Dam dan in het bos?  Bioloog prof. dr. Jelle Reumer vertelt in dit college van de Universiteit van Nederland wat de stad dieren en planten allemaal te bieden heeft:

  1. YouTubers Ties en Govert bijna voor de rechter: Amerikanen nemen zaak ‘bloedserieus’

    YouTubers Ties en Govert bijna voor de rechter: Amerikanen nemen zaak ‘bloedseri­eus’

    YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, staan vandaag voor de rechter. Ze zijn aangeklaagd wegens het bewust binnentreden van verboden terrein in overleg met anderen, een daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid. Zelf doen ze het af als een onschuldige aangelegenheid, maar de Amerikanen nemen de zaak bloedserieus.