Volledig scherm
President Donald Trump © EPA

President Trump komt definitief niet naar Terneuzen

President Donald Trump komt definitief niet naar Terneuzen voor de herdenking van de Slag om de Schelde. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag bevestigd.

De herdenking op 31 augustus in Terneuzen is de start van een jaar lang de viering van 75 jaar vrijheid. Koning Willem-Alexander had de Amerikaanse president uitgenodigd om de grote herdenking bij te wonen. 

Vorige maand vermoedde de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra al dat Trump niet naar Terneuzen zou komen. Hoekstra liet aan BNR doorschemeren dat hij al lang op de hoogte zou zijn als Trump op de uitnodiging zou ingaan - en hij had nog niets gehoord. Bovendien waren de Amerikanen niet betrokken bij de Slag om de Schelde, een belangrijke reden om niet te komen voor de VS.

Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt vandaag dat Trump definitief niet komt. ,,We hebben bericht ontvangen dat de president niet aanwezig kan zijn bij de herdenking.”

Waarom Trump niet komt, is niet bekendgemaakt. 

De lokale autoriteiten gingen bij de voorbereidingen voor de herdenking van de Slag om de Schelde wel uit van de komst van alle uitgenodigde staatshoofden en regeringsleiders, inclusief Trump. 

  1. Te hard rijden, smartphones en alcohol: meer verkeersongelukken door minder politiecontrole

    Te hard rijden, smartpho­nes en alcohol: meer verkeerson­ge­luk­ken door minder politiecon­tro­le

    Het aantal verkeersongelukken is de afgelopen vijf jaar toegenomen. Dat komt vooral doordat automobilisten te snel rijden, afgeleid zijn (door smartphones) of alcohol op hebben. Bij de ongelukken vielen ook meer doden, blijkt uit het vandaag uitgekomen rapport van de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Een logische verklaring voor het gedrag van bestuurders is de afname van de handhaving van verkeersregels door de politie, aldus het onderzoeksinstituut.