Prinsjesdag ook dit jaar sober, maar gelukkig hebben we de hoedjes nog!
Ook dit jaar zal Prinsjesdag anders worden dan we gewend zijn vanwege de coronamaatregelen. Het programma is versoberd, dus ook nu geen traditionele opsmuk bij de opening van het officiële werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer en geen oranjefans langs de weg. Wat wél blijft is de grote hoedjesparade van de genodigden.
Militaire ceremonie, de Gouden Koets, hoedjes in alle mogelijke vormen, kleuren en maten. De Ridderzaal, mensen langs de kant van de weg en dat ene zinnetje ‘Leden der Staten Generaal’: de start van het werkjaar van de politiek wordt van oudsher met veel bombarie ingeluid. Door corona moeten we het echter voor het tweede jaar op rij met minder traditionele opsmuk doen dan anders. Want hoewel er vanaf 25 september versoepelingen aankomen, moet ook de politiek nog heel even op een houtje bijten.
Dezelfde maatregelen
Dat betekent dat veel maatregelen van vorig jaar ook nu weer van kracht zijn. Zo vinden de ceremonie en de troonrede niet in de Ridderzaal plaats, maar in de Grote of Sint Jacobskerk in Den Haag. In de Ridderzaal kan de 1,5 metermaatregel namelijk niet in acht worden genomen gezien het aantal genodigden. Aan het begin van de zomer werd nog getwijfeld of Prinsjesdag niet toch nog in de Ridderzaal zou kunnen plaatsvinden, maar helaas liepen de coronacijfers weer op.
Dit betekent dat ook het aantal aanwezigen een stuk kleiner is dan anders. Nu zullen alleen de leden van de Eerste en Tweede Kamer aanwezig zijn: zo’n 275 in plaats van de normaal gesproken duizend genodigden. Gasten die anders ook worden uitgenodigd, zoals vertegenwoordigers van andere Nederlandse autoriteiten, buitenlandse gasten en partners van de Kamerleden, moeten ook dit jaar thuisblijven.
Verder vinden ook de andere tradities en ceremoniële uitingen versoberd plaats. Zo staat er dit jaar wederom geen publiek langs de weg. Omdat de gemeente Den Haag grote drommen mensen wil voorkomen, vraagt zij mensen thuis te blijven en alles via de televisie te volgen. Om dat statement kracht bij te zetten, zet de gemeente een aantal straten af en plaatst ze grote zwarte schermen bij de Grote Kerk.
Geen toer door de stad
Ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien komen dit jaar weer met een auto. Ze maken geen ronde door de stad en zullen niet verschijnen op het balkon van Noordeinde. De koets en de paarden blijven dus ook nog een jaar op stal staan.
Het militaire ceremonieel dat meestal volop aanwezig is op Prinsjesdag, is dit jaar versoberd. Alleen voor de Grote Kerk zal een ontvangst plaatsvinden van de militaire erewacht. Gewoonlijk begint het militaire vertoon al aan het begin van Prinsjesdag met saluutschoten van de Gele Rijders bij Paleis Noordeinde. Ook de koninklijke koets werd vóór corona begeleid door een lange militaire stoet. Die werd op het Binnenhof dan opgewacht door nog een militaire erewacht waar de verschillende onderdelen van Defensie allemaal vertegenwoordigd waren.
Statements
Dit jaar is het overigens voor het eerst dat het Binnenhof afgesloten is en dat de Kamerleden vanaf de tijdelijke locatie van de Eerste en Tweede kamer vertrekken richting de ceremonie in de Grote Kerk.
Wat blijft er naast al die versoberingen dan wel over? De hoedjes! Vorig jaar werden die niet alleen modebewust ingezet, maar ook om een statement te maken tegen bijvoorbeeld de huidige woningmarkt. Daarnaast werden ook veel bijpassende mondkapjes gedragen. Die waren toen nog overal in Nederland verplicht.
Prinsjesdag begint morgen om 12.00 uur met het opstellen van de militaire erewacht voor de Grote Kerk. Om 13.20 uur wordt de troonrede uitgesproken door de koning. Tot slot overhandigt demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra om 15.00 uur het koffertje met de Miljoenennota aan de Tweede Kamer. Daarna kunnen de Algemene Politieke Beschouwingen beginnen.
Herken jij wie deze hoedjes hebben gedragen? Speel hier de quiz:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
gerrit van de kamp
Slachtoffer bemoeide zich met onderzoek naar wangedrag politietopman: ‘Vooropgezet plan’
Eén van de vrouwen die voormalig ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp heeft beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag, heeft zich actief met het verloop van het onderzoek bemoeid. Het gaat om de huidige vrouwelijke directeur van de politiebond, staat in een rapport van een externe commissie, in handen van deze site. Hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries stelt dat de onafhankelijkheid van het onderzoek - dat veel weg heeft van de kwestie-Arib - op het spel staat. -
onderhandeling mislukt
Operaties op de tocht door gedonder tussen ziekenhuizen en bonden: 'We zijn geen vrienden nu’
In de Nederlandse ziekenhuizen staan diverse operaties op de tocht als gevolg van de stukgelopen onderhandelingen tussen de vakbonden en de werkgever. Zorgmedewerkers staan in de startblokken om over circa twee weken ‘zware acties’ te voeren. Daaronder valt het uitstellen van niet-acute zorg, zegt vakbond NU’91. ,,Het zal als de werkgever niet toegeeft een lange strijd worden. We zitten echt in een impasse.” -
Openbaar Ministerie in hoger beroep tegen uitspraak in opruiingszaak Willem Engel
Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in de opruiingszaak rond Willem Engel. De Viruswaarheidvoorman stond vorige maand voor zes feiten terecht, maar werd voor ‘slechts’ één feit veroordeeld. ,,We gaan voor de hele zaak in hoger beroep,” voegt een woordvoerder van het OM Rotterdam toe. Meer details geeft het OM nu niet. -
Podcast
Ook T-shirt, polo en bodywarmer geen succes in formatie
Na een week van ruzie en ontslagen ministers kropen VVD, CDA en D66 samen in de Hilversumse bossen om de formatie vlot te trekken. Dat lukte niet, maar de relatietherapie was meer dan welkom. Zeker met Prinsjesdag in aantocht.
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Voorwoord Prinsjesdag uitgelekt: ‘Problemen als klimaat kunnen niet wachten’
Hoewel het kabinet demissionair is, kunnen problemen als ‘klimaatverandering’ toch ‘niet wachten’ op een nieuwe regering. Daarom doet het ‘gerichte investeringen'.