Volledig scherm
© Ronald Hissink

Puber keert sportclub steeds vaker de rug toe

Sportverenigingen zijn minder in trek bij jongeren. Vooral in de pubertijd schrijven jongeren zich uit bij hun sportclub. Dat is de strekking van het onderzoeksrapport ‘Zo sport Nederland’ van sportkoepel NOC*NSF.

Volgens het onderzoek stoppen jongeren echter niet met sporten. Ze kiezen alleen vaker voor sporten die worden gedaan buiten verenigingsverband, zoals hardlopen of fitness. Bonden, waaronder de voetbalbond KNVB, proberen wel in te spelen op de andere behoeftes van jongeren en doen onderzoek . ,,Het leidt tot nieuwe initiatieven waarbij bijvoorbeeld gaming succesvol wordt gecombineerd met voetballen. De KNVB investeert de komende jaren actief in nieuwe competitievormen die beter passen in de levens van jongeren’', zegt Jan Dirk van der Zee, directeur KNVB.

Afgelopen jaar waren twee op de vijf Nederlanders tot achttien jaar (39,6 procent) lid van een sportvereniging. Bij Nederlanders boven de 18 lag dat gemiddelde aanzienlijk lager (21,2 procent), aldus het onderzoek. De daling in lidmaatschappen is vooral te zien tijdens de middelbare schoolperiode. Rond hun 14de is bijna 60 procent lid van een sportvereniging. Dat is bij 20-jarigen gehalveerd tot 30 procent.

  1. Verkrachting en aanslag mogelijk tegelijk behandeld in zaak tegen Gökmen Tanis

    Verkrach­ting en aanslag mogelijk tegelijk behandeld in zaak tegen Gökmen Tanis

    Het OM overweegt de verkrachtingszaak waarin Gökmen Tanis verdachte is samen te voegen en gelijktijdig te behandelen met de behandeling van de tramaanslag. Dat zegt het OM in reactie op vragen van deze nieuwssite. ,,Een beslissing daarover is nog niet genomen,” aldus het OM. Tanis moet op 1 juli voor het eerst voor de rechter komen vanwege de aanslag op de tram. Twee weken later is de verkrachtingszaak gepland.