Rechtbank legt celstraffen tot 10 jaar in proces rond aanslag op Telegraafgebouw
VIDEODe rechtbank in Amsterdam heeft maandag straffen opgelegd, uiteenlopend van een geldboete tot tien jaar cel, aan acht leden van een criminele bende, die een aanslag pleegde op het gebouw van De Telegraaf en zich daarnaast toelegde op autodiefstallen. De rechtbank sprak vier verdachten vrij voor betrokkenheid bij de aanslag. Justitie eiste eerder tot twaalf jaar cel tegen de groep veelal jonge Amsterdammers.
De hoogste straf kreeg hoofdverdachte Bilal el H. (27) opgelegd. Tegen hem was twaalf jaar gevangenisstraf geëist. Zijn rechterhand Nabil D. (29) kreeg na een eis van 9 jaar 4,5 jaar celstraf. Ook moeten zij De Telegraaf ruim 200.000 euro schadevergoeding betalen.
Bij de aanslag op het gebouw van de krant op 26 juni 2018 werd met een gestolen bestelauto de pui van het kantoorgebouw aan de Basisweg in Amsterdam geramd. Daarna stak de bestuurder het voertuig in brand. Niemand raakte gewond. Wel was sprake van forse schade. De rechtbank noemde de aanslag maandag ‘een poging tot het beïnvloeden van de pers en een aanval op de persvrijheid’. ,,Hoewel de precieze achtergrond van de brandstichting niet uit het dossier blijkt, ziet de rechtbank de daad wel als een tegenactie van de georganiseerde criminaliteit gericht op De Telegraaf, een krant die al jaren regelmatig artikelen over de georganiseerde criminaliteit publiceert”, staat in de uitspraak.
Twee van de vier mannen die werden vrijgesproken van hun betrokkenheid bij de aanslag, krijgen wel een celstraf voor andere feiten. De een krijgt 3 maanden cel voor heling van de Audi, de ander 9 maanden cel voor deelname aan de criminele organisatie in het andere onderzoek, waarin hij naast de twee hoofdverdachten, als verdachte voorkwam.
Vluchtauto
De groep leverde ‘aan de lopende band’ snelle bolides – ‘chickies’ in hun codetaal – die bijvoorbeeld als vluchtauto zijn gebruikt bij de wilde schietpartij die de 17-jarige, onschuldige stagiair Mohamed Bouchikhi begin 2018 het leven kostte in een buurthuis op Amsterdam-Wittenburg. En ook bij de liquidatie van vader en zoon René en René van Doorn in april 2017 in Zoetermeer.
Vaak ging het om snelle, donkere BMW’s van enkele jaren oud die met professionele apparatuur werden meegenomen. Ze werden daarna ‘standaard’ voorzien van flesjes benzine en aanstekers zodat de gebruikers ze uiteindelijk in brand konden steken.
De groep leek ook een vluchtauto te willen leveren aan leden van de aan de veelvoudige liquidatieverdachte Ridouan Taghi gelieerde motorbende Caloh Wagoh. Die Seat zou gebruikt worden voor de aanslag op het kantoorpand waarin de redactie van Panorama is gevestigd, ook in juni 2018, op Amsterdam-Sloterdijk.
Bekijk al onze populairste nieuwsvideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis. -
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
PREMIUM
Gemeente wist niets van opvang asielzoekers in Landhotel ’t Elshuys in Albergen: ‘Volledig verrast’
De gemeente Tubbergen is de eerste gemeente in Nederland die wordt gepasseerd door het kabinet nadat ze heeft geweigerd om de bestemming van een gebouw aan te passen om asielzoekers in op te vangen. Landhotel ’t Elshuys in Albergen krijgt een vergunning van het Rijk voor de opvang van driehonderd asielzoekers, zonder akkoord van de gemeente. -
PREMIUM
Acute kiespijn ’s nachts? Dan kan je zomaar een flinke rit staan te wachten
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon eruit gevallen? Door personeelsproblemen bij spoedartsen moet je voor hulp buiten de reguliere openingstijden van de tandarts regelmatig steeds verder rijden. Het overkwam René Heus uit Apeldoorn. ,,Naar Deventer? Kan dat niet gewoon in Apeldoorn?” -
OM eist tot twaalf jaar cel voor dieven vluchtauto’s en plegers aanslag Telegraaf
Justitie eist tot twaalf jaar cel tegen de elf veelal jonge Amsterdammers die stelselmatig auto’s zouden hebben gestolen voor gebruik bij zware misdrijven zoals liquidaties. Zes van hen zouden ook ‘onmisbare schakels’ zijn geweest bij de aanslag op het gebouw van De Telegraaf op 26 juni 2018.
-
PREMIUM
Een therapeutisch bad in plaats van slachthuis voor gewonde koe Marijke: ‘Dit is wat boer met hart voor dieren doet’
Koe Marijke raakte gewond na een ongeluk in de stal en had zo maar in het slachthuis kunnen eindigen. Maar niet bij boer André Oude Vrielink. Met liefde, geduld én een therapeutisch bad hielp de melkveehouder uit Vasse zijn Marijke er letterlijk en figuurlijk bovenop. -
PREMIUM
Hoe penozevriend Ferry de Kok de paparazzo werd, die Grapperhaus in het nauw bracht
Voor de tweede keer brengt paparazzo Ferry de Kok met zijn foto's een minister van Justitie in het nauw. In zijn vorige leven was het juist andersom en zat het OM achter De Kok aan, die kind aan huis was bij topcriminelen als John Mieremet en Mink Kok. -
400.000 (ex)rokers uitgenodigd voor onderzoek vroege opsporing longkanker
Zo’n 400.000 Nederlanders tussen de 60 en 79 jaar ontvangen komende maanden een uitnodiging voor deelname aan een onderzoek naar de vroege opsporing van longkanker. Het gaat om een studie in Nederland en vier andere Europese landen, gecoördineerd door het Rotterdamse Erasmus MC, zo meldt het ziekenhuis.