Rechter: besluit Stintverbod ‘onzorgvuldig’, schadevergoeding voor kinderopvang
Minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur) heeft onzorgvuldig gehandeld toen ze eind 2018 het gebruik van de Stint verbood, na een dodelijk ongeluk in Oss. Ze moet dat besluit opnieuw beoordelen en de fabrikant en kinderopvangorganisaties een schadevergoeding betalen als het verbod van kracht blijft. Dat oordeelt de rechtbank Noord-Nederland.
Delen per e-mail
In september 2018 kwamen vier kinderen om het leven toen de Stint waarin ze zaten op een spoorwegovergang in Oss plotseling tot stilstand kwam en aangereden werd door een trein.
Na het ongeluk besloot minister Cora van Nieuwenhuizen alle 3000 Stints tijdelijk van de weg te halen, omdat het vervoersmiddel niet voldeed aan de eisen van ‘bijzondere bromfietsen’. Verkennende onderzoeken en meldingen van eerdere problemen wezen op mankementen bij het rem- en aandrijfsysteem van de Stint.
Emotioneel en overhaast
Hoewel dat besluit volgens sommige kinderopvangorganisaties een ‘emotionele en overhaaste, niet onderbouwde reactie op het tragische ongeval in Oss’ was, had de minister daar vanwege de veiligheidsrisico’s recht toe, stelt de rechtbank in een vonnis dat vandaag gepubliceerd is.
In december 2018 besloot Van de Nieuwenhuizen tot een definitief verbod van de Stint. Ze baseerde dat besluit op nader onderzoek van TNO.
Volgens het ministerie voldeed het oudste type Stint (motorvermogen van 800 watt en zonder handrem) niet aan de eisen. Het had eigenlijk nooit de weg op gemogen, maar het ministerie gaf toch een vergunning.
Deze Stint werd nauwelijks gebruikt. De meeste Stints - zo’n 90 procent - waren een nieuwer type (1200 watt en handrem). Toch besloot Van Nieuwenhuizen dat ook die Stints van de weg moesten. De fabrikant had dit model opnieuw voor een vergunning moeten aanmelden, stelde ze. Omdat niet is gebeurd, reden ze ‘illegaal’ rond.
Het ministerie heeft alle bezwaren op het verbod verworpen. De fabrikant en 150 kinderopvangorganisaties stapten daarop naar de rechter. Ze vinden dat de minister ‘onzorgvuldig’ onderzoek heeft laten doen. Ze wijzen erop dat dat de nieuwe Stint veiliger is dan het type dat ooit gekeurd is en waarmee het ongeluk in Oss gebeurde.
Remweg
Uit onderzoek van keuringsbedrijf TÜV SÜD blijkt dat de remweg van de nieuwere Stint wel binnen de veiligheidsnorm blijft - bij gebruik van de handrem en het terugdraaien van de gashendel. Dat staat haaks op conclusies van TNO.
De bevindingen van TÜV zijn niet voorgelegd aan TNO. Dat had wel moeten gebeuren, oordeelt de rechter nu. De rechtbank spreekt van een ‘onzorgvuldig tot stand gekomen besluit’.
Volgens de rechtbank had het ministerie al kunnen weten dat de Stint niet aan alle eisen voldeed toen het voertuig op de markt werd toegelaten. De minister moet de intrekking van de vergunning opnieuw beoordelen en de veiligheid van de nieuwere Stints laten onderzoeken.
Als Van Nieuwenhuizen bij haar besluit blijft, hebben de fabrikant en kinderopvangorganisaties recht op een schadevergoeding, aldus de rechter.
Schade verhalen
Gebruikers van de oude Stints (800 watt) kunnen nu de schade verhalen, zegt Brancheorganisatie Kinderopvang. Voor het nieuwe model is dat nog afwachten.
,,De bal ligt nu bij de minister’’, zegt directeur Emmeline Bijlsma. ,,We zullen nauwlettend volgen wat ze gaat doen. We hebben veel schade geleden. Niet alleen omdat we het voertuig langs de kant hebben moeten laten staan, maar ook omdat we ruim twee jaar vervangend vervoer hebben moeten regelen. Dat kost heel veel geld.’’
Inmiddels heeft de fabrikant toestemming voor het gebruik van een volledig vernieuwde Stint: de BSO-bus. Een terugkeer van de oorspronkelijke Stint is dus niet het doel, zegt Bijlsma. ,,Dat is een gepasseerd station.’’
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Plots ging 'witte jas' uit bij Rutte en De Jonge: coronacurve daalt hoe dan ook
Zorgpersoneel schiet in paniek, virologen vrezen een nieuwe piek, maar toch waagt het kabinet de gok en kiest het voor versoepelingen. Een trendbreuk na een jaar behoedzaam coronabeleid. Waarom? -
PREMIUM
Huisartsen willen 60-minners prikken: ‘Zo lang sigaretten mogen, blijf ik AstraZeneca aanbieden’
Een miljoen 60-minners met medische indicatie worden toch eerder gevaccineerd, maar huisartsen willen ook andere mensen onder de 60 kunnen inenten die extra risico lopen bij corona. Ze vrezen voor verspilling van hun vaccins. ,,Het laatste wat we willen, is dat ze in de prullenbak verdwijnen.’’ Ook de Tweede Kamer wil ruimere richtlijnen. -
bewakingsbeelden
Nepbezorger PostNL dreigt baby van jong stel iets aan te doen: 'We smeekten om ons kind bij ons te houden'
Bij een brute overval op een jong stel in Amsterdam, afgelopen maart, dreigden twee overvallers een acht weken oude baby iets aan te doen. Dat hebben de twee slachtoffers aan de recherche verklaard. De politie onderzoekt of de overval te maken heeft met de overval op realityster Amanda Balk, die een paar maanden daarvoor plaatsvond. -
frank in quarantaine
Mijn provider is net als de overheid: alles uitbesteed aan onderaannemertjes en een hopeloze afstemming
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 403. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUM
Grote Britse studie: Pfizer en AstraZeneca beschermen na één prik even goed
Zowel het AstraZeneca- als het Pfizer-vaccin zorgt al na één prik voor een sterk lagere kans om corona te krijgen. Allebei zijn ze bovendien werkzaam tegen de Britse variant. Maar: na één prik kun je nog steeds besmet raken met het virus en het is niet uit te sluiten dat je het ook nog door kan geven.
-
frank in quarantaine
Wie is bij jou thuis de positieveling en wie de zwartkijker?
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 404. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUMVIDEO
Gemma (58) woest na valse uitnodiging voor coronaprik: ‘Pure oplichterij en met welk doel?’
Blijdschap over de langverwachte uitnodiging voor het coronavaccin sloeg snel om in woede. Gemma Biesheuvel uit Gorinchem kreeg een sms-bericht dat ze kon worden geprikt. Maar niet van de GGD Zuid-Holland Zuid of haar huisarts, oplichters maakten haar blij met een dode mus. ,,Ik ben hartstikke kwaad. Wie doet nu zoiets?’’ -
PREMIUM
IT’er Carel (61) zei zijn baan vaarwel en is nu ‘fulltime’ klimaatactivist: ‘Ik schrok me te pletter’
Zo’n 35 jaar hield Carel Bast (61) zich bezig met softwareontwikkeling, maar in 2019 gaat het roer om. Hij stapt uit zijn bedrijf en sluit zich aan bij de internationale beweging Extinction Rebellion, die zich verzet tegen klimaatverandering. En daardoor is hij een behoorlijk ander mens geworden.