Rechter: Eritrese conferentie blijft verboden, burgemeester had gelijk

VideoDe conferentie van een Eritese jongerenorganisatie in Veldhoven blijft verboden. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch vanmiddag in kort geding beslist. Dat de burgemeester van de gemeente stelde dat de openbare orde gevaar liep, was terecht.

De burgemeester van Veldhoven verbood de conferentie gisteravond na relletjes buiten de poort, maar de bijeenkomst in conferentieoord Koningsberg ging vanochtend toch gewoon van start. De organisatie spande een kort geding aan tegen het verbod. De rechter oordeelde even na 16.00 uur dat er toch een eind moet komen aan de bijeenkomst waar enkele honderen, vooral jonge Eritreeërs zijn: 100 Nederlanders en 500 uit andere Europese landen. Burgemeerster Mikkers wil nu dat alle Eritreeërs om 20.00 uur vanavond weg zijn. 'Zodat iedereen een vredig Pasen kan hebben.'

De conferentie van de YPFDJ, de jongerenorganisatie van de enige toegestane politieke partij in Eritrea, werd verboden nadat er voor de toegang van het conferentieoord relletjes uitbraken. Er werd gedemonstreerd door tegenstanders van het regime in Eritrea. Zowel voor- als tegenstanders van dat regime hadden voor later dit weekend al weer demonstratievergunningen aangevraagd. 

T-shirts

Veldhoven verbood de bijeenkomst daarna vanwege gevaar voor de openbare orde. Er zouden signalen zijn dat er vandaag en zaterdag nog meer mensen zouden komen demonstreren. Mogelijk tot wel 2000 personen, meldt radio-programma Argos. De rechter vindt dat de burgemeester zich niet heeft bemoeid met de inhoud van de conferentie. ,,Hij had geen minder zwaarwegende middelen voorhanden om de openbare orde te handhaven."

Nieuwe demonstranten waren er vrijdag nog niet, maar ondanks het verbod op de conferentie verschenen er op social media echter wel foto's en filmpjes van een zaal vol congresgangers. Ze poseren in oranje t-shirts met '13th YPFDJ-conferentie Holland'. Op online geplaatste video's lijken enkele tientallen mensen aanwezig.

Volledig scherm
Beelden van de Eritrese conferentie in Veldhoven. © @twitter

De organisatie van de conferentie blijkt vanochtend vroeg een kort geding aangespannen te hebben tegen de beslissing van de gemeente. Dat kort geding diende om 15.00 uur vanmiddag, even na 16.00 uur deed de rechter uitspraak. De rechtbank stelt dat de burgemeester terecht een noodwet instelde. ,,Er waren ongeregeldheden en concrete aanwijzingen dat die bleven komen. Er is maatschappelijke onrust ontstaan."

Politie

Bij conferentie-oord Koningshof was vanochtend sowieso politie aanwezig. ,,Enkele eenheden en ME, uit voorzorg. Maar de situatie was rustig vanochtend", aldus een politie-woordvoerder. 

De 128 demonstranten die gisteren werden opgepakt, waren vanochtend allemaal weer vrij, bevestigt de politie. Dat zijn er meer dan de oorspronkelijk gemelde vijftig. 

Nieuw protest

De organisator van het protest van donderdag, Kubrom Hosabay, denkt inmiddels na over een nieuwe demonstratie. Hij wil dat doen omdat de conferentie nu toch begonnen is. Hosabay is een voormalige vice-minister van financiën van Eritrea. In 2009 vluchtte hij naar Nederland.

De bijeenkomst zorgde eerder deze week voor politieke commotie in Den Haag omdat dit weekend de tweede man van het Eritrese regime, Yemane Gebreab, zou komen spreken. Het kabinet bestempelde zijn komst als 'ongemakkelijk', maar kon zijn bezoek niet verbieden.

Eritrea wordt al sinds 1993 bestuurd door president Afewerki. Gebreab is zijn naaste adviseur. Eritrea wordt al jaren bekritiseerd vanwege het schenden van mensenrechten. Het regime zou de bevolking onderdrukken en Eritreeërs in het buitenland afpersen en bespioneren. Jongerenorganisatie YPFDJ is volgens critici een van de instrumenten van de Lange Arm van Eritrea.

Volledig scherm
Jongeren op de Eritrese conferentie in Veldhoven. © @twitter