Rechter oordeelt over ‘oneerlijke concurrentie’ bij toegangstesten
Dertig testbedrijven hebben een kort geding aangespannen tegen Stichting Open Nederland, die deze maand ruim 400 testevenementen organiseert. De stichting zou ten onrechte één bedrijf hebben voorgetrokken, om op kosten van de staat honderdduizenden toegangstesten uit te voeren. Morgen oordeelt de rechter.
De Stichting Open Nederland zou een Baarns bedrijf, genaamd Lead Healthcare, onterecht hebben voorgetrokken om op kosten van de staat honderdduizenden toegangstesten uit te voeren voor testevenementen. Met behulp van die testen moeten Nederlanders binnenkort weer naar het museum, de dierentuin of bioscoop kunnen.
Tientallen coronasneltesters eisten vandaag in een kort geding dat de huidige aanbesteding wordt gestaakt. Ze willen óók de kans krijgen om die sneltesten uit te voeren. Onderzoeksplatform Follow The Money (FTM) publiceerde dinsdag een artikel over de overeenkomst van het ministerie van Volksgezondheid met Stichting Open Nederland. Deze stichting, geleid door oud-generaal Tom Middendorp, heeft de opdracht gekregen Nederland weer ‘van het slot’ te halen door in het hele land sneltesten beschikbaar te stellen voor de toegang tot evenementen.
925 miljoen euro
Vanuit de overheid vloeit de komende tijd liefst 925 miljoen euro naar de stichting om de coronatesten uit te voeren. Het ministerie van VWS zei in eerste instantie dat dit bedrag voor de periode tot eind augustus is en dat slechts een deel daarvan - minder dan 10 procent - daadwerkelijk aan die stichting is overgemaakt.
De Tweede Kamer verzocht minister Hugo de Jonge dinsdag álle documenten rond de overeenkomst met de stichting openbaar te maken. Uit die overeenkomsten blijkt dat er al voor ruim 90 miljoen euro contracten zijn voor het project ‘Testen voor Toegang’, zonder dat daar een aanbesteding aan voorafging.
En dat vinden de commerciële teststraten, die sinds eind vorig jaar als paddenstoelen uit de grond schoten, oneerlijk. Door al die teststraten kon je in elke gemeente terecht voor een sneltest.
Onthutst
Dertig testbedrijven snappen niet waarom er is gekozen om maar één bedrijf de opdracht te geven de coronatests te laten uitvoeren. Aanjager van het kort geding Maarten Cuppen, die algemeen directeur is van HealthCheckCenters, met tientallen teststraten een van de grootste private testers in ons land, reageert onthutst: ,,Waarom ga je een hele nieuwe organisatie oprichten terwijl wij door het hele land een fantastische infrastructuur hebben waar je je binnen een kwartier à half uur kunt laten testen. Dat zijn de reisafstanden voor heel Nederland!’’
Volgens VWS en de Stichting Open Nederland is omwille van de snelheid niet gekozen voor een aanbestedingsprocedure. Vanaf volgende maand wordt het aantal tests sterk opgevoerd, en nemen ook de budgetten toe. De tests die dan worden afgenomen, worden wél aanbesteed. Per fase wordt volgens het ministerie gekeken hoeveel er nodig is en óf het geld wel goed is uitgegeven.
Volgens de organisatie is de vergoeding ‘marktconform’. Tot 12.00 uur morgen kunnen partijen nog meedoen aan de inschrijving voor dit deel. De grootste partij, HealthCheckCenters, weigert dat omdat de procedure niet transparant genoeg zou zijn. Tot 1 mei staan 445 evenementen op het programma met in totaal 232.000 deelnemers.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zelftesten of niet: Fontys is klaar voor heropening hoger onderwijs
EINDHOVEN - Het lijkt er nu wel heel sterk op dat hogescholen in elk geval weer één keer per week studenten kunnen ontvangen vanaf 26 april. Terug naar het najaar dus, al zullen er dit keer sneltesten beschikbaar zijn voor studenten en docenten. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
PREMIUMColumn
Vermoedelijk zeggen onze leiders tegen de feestdagen dat we een groot probleem hebben
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
column
De tranen van Tim bewijzen dat we de nuance behoorlijk kwijt zijn op het digitale dorpsplein
Debby Gerritsen schrijft iedere woensdag over wat haar bezighoudt.
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUMColumn
Stikjaloers op ouders van wie de kinderen wél veertien uur op de achterbank zitten zonder elkaar af te rossen
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Misstand? Zo kun je ons tips geven!
Heb je een tip over een misstand? Ben je getuige van een bijzondere gebeurtenis of breaking news? Of heb je informatie waarvan je denkt dat het interessant is voor een verhaal, aarzel dan niet. Tippen kan veilig en anoniem.