Een taakgestrafte aan het schilderen terwijl een begeleider toekijkt.
Volledig scherm
Een taakgestrafte aan het schilderen terwijl een begeleider toekijkt. © Raphael Drent

Rechters willen in plaats van ‘verplichte celstraf’ weer makkelijker taakstraf kunnen opleggen

JAARVERSLAGStrafrechters in Nederland balen van het taakstrafverbod dat geldt voor een bepaald aantal delicten. In het jaarverslag van de Raad voor de Rechtspraak dat later vanmiddag wordt gepresenteerd, zegt voorzitter Henk Naves dat het verbod als knellend wordt ervaren. ‘Iemand een celstraf moeten opleggen, terwijl gezien alle omstandigheden een taakstraf passender is, kan onrechtvaardig voelen.’

 1. Vergreep de klusjesman zich jaren aan zwakbegaafd kind? ‘Hij kreeg een rood hoofd toen ik binnenkwam’
  PREMIUM
  Rechtszaak

  Vergreep de klusjesman zich jaren aan zwakbe­gaafd kind? ‘Hij kreeg een rood hoofd toen ik binnenkwam’

  Jarenlang kwam de 58-jarige C. de W. in Zwijndrecht bij een zwakbegaafde familie over de vloer als huisvriend. Hij voerde klusjes uit, verzorgde uitstapjes en gaf cadeautjes aan de verstandelijk beperkte dochter. Elke zaterdag schoof ook zijn eigen gezin aan tafel voor een gezamenlijk diner. Een traditie die in 2019 abrupt stopte toen het meisje een ‘geheim’ verklapte.
 2. Adres van agent die ‘ze dood moeten schoppen’ online gezet door boos duo: ‘Ik ben in het echt niet zo’
  PREMIUM

  Adres van agent die ‘ze dood moeten schoppen’ online gezet door boos duo: ‘Ik ben in het echt niet zo’

  ‘Die man moeten ze kk doodschoppen. Adresje online gooien? Wanneer gaan we langs met een paar mensen?’ De 22-jarige Julia V. en de 35-jarige Steve G. uit Lelystad tikten het maar zo onder een Facebook-bericht over een agent uit Swifterbant. V. – die de diender persoonlijk kende – besloot er nog een schepje bovenop te doen: ze publiceerde het woonadres de agent. „Waarom, vraag ik me nu zelf ook af.”