Nederlandse militairen nemen met de lokale bevolking de schade op na zware gevechten in de buurt van Chora.
Volledig scherm
Nederlandse militairen nemen met de lokale bevolking de schade op na zware gevechten in de buurt van Chora.

Rechters willen meer duidelijkheid over Slag om Chora

Het Ministerie van Defensie moet meer duidelijkheid geven over wat er precies is gebeurd tijdens een bombardement bij de Slag om Chora in Afghanistan in 2007. Een aantal nabestaanden van burgers die daarbij omkwamen, hebben de Nederlandse staat aangeklaagd omdat ze vinden dat hun geliefden onrechtmatig zijn gedood.

 1. Jorica blikt terug op ontvoering dochter Melisa (11): ‘Ze heeft gehuild, geschreeuwd’
  PREMIUM
  soest

  Jorica blikt terug op ontvoering dochter Melisa (11): ‘Ze heeft gehuild, ge­schreeuwd’

  Ontvoerd worden door je vader, 31 uur plankgas rijden naar Bulgarije en vervolgens daar, in een volstrekt onbekend land, worden opgevangen door mensen die jouw taal niet spreken. Niemand zal ooit kunnen bevatten wat Melisa (11) uit Soest vorige maand meemaakte. Ook Jorica niet, haar moeder die nog altijd vol vragen zit. ,,Ze is nu veilig bij ons, maar de angst is groter dan ooit.”
 2. Nederlandse commandant over Chora: 'Ik heb besluiten genomen die veel mensenlevens hebben gekost’
  PREMIUM

  Nederland­se commandant over Chora: 'Ik heb besluiten genomen die veel mensenle­vens hebben gekost’

  De slag om Chora in Afghanistan uit 2007 blijft Nederlandse militairen achtervolgen. Nabestaanden van burgerdoden verwijten hen ‘blind geweld’ en staan maandag bij de rechter. Voor het eerst reageert de verantwoordelijk commandant Hans van Griensven (60) zelf op de keuzes die hij maakte. ,,Wij worden steeds neergezet als moordenaars van vrouwen en kinderen. Maar wij hebben daar niets verkeerds gedaan.”