Violist en concertleider André Rieu tijdens zijn concertreeks op het Vrijthof.
Volledig scherm
Violist en concertleider André Rieu tijdens zijn concertreeks op het Vrijthof. © ANP

Rieu diep geraakt door bestolen drumband: ik ga alles nieuw kopen

Het werd wereldster, violist en orkestleider André Rieu gisteren even te veel toen hij hoorde dat een fanfarekorps voor verstandelijk beperkte muzikanten was bestolen van ál hun instrumenten ter waarde van zeker 20.000 euro. Hij twijfelde dan ook geen moment en besloot de bestolen band te voorzien van gloednieuwe instrumenten. De muzikanten uit Haarlem zijn ‘werkelijk overdonderd’, schrijven ze op Facebook. 

De nachtmerrie voor het Haarlemse fanfarekorps ‘Blij met Muziek’ voltrok zich gisternacht, toen dieven er vandoor gingen met een aanhanger met daarin al hun muziek. De aanhanger stond geparkeerd langs de rivier het Spaarne. ‘Oh.....wat zijn wij boos!! En zo verdrietig!’, schreef het korps wanhopig op Facebook

Het nieuws kwam hard in aan Haarlem, waar de band een graag geziene gast is. De fanfare van stichting Blij met Muziek bestaat uit zo’n 25 mensen met een verstandelijke beperking die elke week samen muziek maken op slag- en blaasinstrumenten. Het instrumentarium van de groep was in zeventien jaar bij elkaar gespaard dankzij onder meer sponsoracties.

Het nieuws over de diefstal werd na de bekendmaking massaal gedeeld. Direct werd een crowdfundingsactie in het leven geroepen die genoeg geld opleverde om nieuwe instrumenten mee aan te kunnen schaffen. Ook schoten andere fanfarebands in Nederland te hulp. ,,Willen jullie onze instrumenten tijdelijk lenen?” klonk het onder meer op social media vanuit alle windstreken. 

De laffe diefstal bereikte ook wereldster en orkestleider André Rieu. De ‘koning van de wals’ was zó geraakt door het nieuws dat hij meteen besloot actie te ondernemen. Hij nam direct contact op met de fanfare en deed een voorstel dat met veel enthousiasme werd ontvangen. ,,Dit is schandalig, daarom heeft hij direct nieuwe instrumenten geregeld”, bevestigt de woordvoerder van Rieu vandaag.

De band bij een van hun optredens.
Volledig scherm
De band bij een van hun optredens. © Drumband Blij met muziek

‘Hart brak’

Tegen De Telegraaf vertelt hij dat ‘zijn hart brak’ toen hij las dat de groep muzikanten was beroofd van hun instrumenten. ,,Daarom ga ik ze helpen, zodat ze straks weer honderd procent ’blij met de muziek’ kunnen zijn. De muziekvreugde die hen is afgepakt, wil ik teruggeven”, aldus Rieu.

Juria van der Lubbe, voorzitter van het fanfarekorps, reageerde zeer emotioneel. ,,Wat een lieve man dat hij dit voor ons korps gaat doen. Ik ben helemaal confuus. Dit moeten we eerst even verwerken.” Ze hebben inmiddels al contact gehad met het management van Rieu. 

De leden van de fanfare zijn net als Juria volledig overdonderd door het lieve gebaar. Daarnaast hebben ze besloten om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Omdat ze wel willen spelen, maar nog even moeten wachten op de nieuwe instrumenten, proberen ze nu genoeg instrumenten te lenen om een volwaardige fanfare te vormen. 

De drumband op de grote markt in Haarlem.
Volledig scherm
De drumband op de grote markt in Haarlem. © Drumband Blij met muziek

Vol ornaat

Vanmiddag staat Blij met Muziek dan ook hopelijk in vol ornaat op te treden bij een jubileumpremière in Deventer. ,,Met een heerlijk, trots gevoel gaan wij vanmiddag op weg”, schrijven ze. ,,Met dank aan Damiate Band Haarlem en een vereniging uit Deventer kunnen wij gewoon optreden!”

André Rieu (69), is ondertussen druk bezig met de voorbereidingen voor zijn twaalf jubileumconcerten op het Vrijthof in Maastricht.

Violist en concertleider André Rieu op het podium tijdens zijn eerste concert van de concertreeks met het Johan Strauss Orkest op het Vrijthof.
Volledig scherm
Violist en concertleider André Rieu op het podium tijdens zijn eerste concert van de concertreeks met het Johan Strauss Orkest op het Vrijthof. © ANP