Risiconiveau ‘ernstig’ in beeld, kabinet overweegt breed scala aan opties
Ons land stevent af op risiconiveau ‘ernstig’, gemeten naar het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten. Het kabinet overlegt koortsachtig over een set ingrepen om het tij te keren.
In de afgelopen 24 uur werden er 113 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen, blijkt uit de nieuwste ziekenhuisdata. Op de ic’s werden 21 nieuwe patiënten opgenomen. Het aantal coronapatiënten op intensive cares in de Nederlandse ziekenhuizen is nu weer opgelopen tot 200, het hoogste aantal sinds 21 september.
Volgens meerdere modelleringsexperts is inmiddels feitelijk risiconiveau ‘ernstig’ bereikt, met een 7-daags gemiddelde van meer dan 100 nieuwe coronapatiënten per dag. Maar de meest recente dagen tellen officieel nog niet mee in het gemiddelde, omdat de cijfers over deze dagen nog niet compleet zijn. Het landelijke risiconiveau, dat nu op ‘zorgelijk’ staat, wordt komende dinsdag opnieuw vastgesteld.
Alle opties open
Die dag besluit het kabinet ook over extra maatregelen om het virus weer in te dammen. Om de nieuwe coronagolf te stuiten, houdt het kabinet alle opties open, benadrukken ingewijden. Het thuiswerkadvies of vaste zitplekken in de horeca worden dan gewogen. Maar ook uitbreiding van de coronapas naar bijvoorbeeld culturele instellingen en pretparken is een optie, en de herinvoering van de 1,5 meterregel en mondkapjesplicht in winkels en stations liggen op tafel.
Speciale regels voor lokale brandhaarden of ongevaccineerden zijn geen taboe, hoewel voor die laatste optie weinig politiek draagvlak is. ,,Maar er is echt geen hiërarchie in de opties aan te geven nu”, zegt een bron. ,,De situatie is niet goed vergelijkbaar met de vorige golven, dus we wachten eerst de analyse en prognose van het OMT af om te kijken of lichte ingrepen al genoeg zijn of dat er echt forse maatregelen moeten komen.” Dat advies van het Outbreak Management Team komt een dezer dagen.
De overheid heeft zelf eerder gecommuniceerd dat risiconiveau ‘ernstig’ nieuwe, collectieve maatregelen met zich mee kan brengen. Te denken valt aan een terugkeer van de 1,5 metersamenleving, meer gebruik van mondkapjes, een strenger thuiswerkadvies en een bredere inzet van coronabewijzen, bijvoorbeeld in het onderwijs.
Tekst gaat verder onder grafiek
In totaal worden er nu 859 mensen behandeld in ziekenhuizen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 10 meer dan een dag eerder. De laatste keer dat er zoveel coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen, was op 8 juni.
Ook het aantal besmettingen met het virus blijft stijgen. In het laatste etmaal zijn 7301 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds 19 juli. In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 41.409 positieve tests. Dat is 56 procent meer dan in de week ervoor.
Gek dat kabinet wacht
Modelleringsexpert Marino van Zelst vindt het gek dat het kabinet volgende week pas nieuwe coronamaatregelen bekendmaakt, voegt hij telefonisch toe. ,,Laten we vooral nog een week wachten voor er actie in de tent komt, zeg ik dan sarcastisch.”
Volgens de expert is de coronapersconferentie namelijk de belangrijkste manier om ingrepen te communiceren. ,,Maar daarvoor moet eerst een hele trein gaan rijden: een OMT-advies, Catshuis-overleg, lekken naar de pers en de officiële besluitvorming op de dag van de persconferentie.”
Hij ziet dat coronaminister De Jonge al wél vragen beantwoordt van journalisten, maar zou het liefst zien dat de bewindsman proactief zelf naar buiten brengt ‘dat er momenteel wel iets aan de hand is’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wie nu zijn eerste coronaprik haalt, doet dat vooral voor de vrijheid en niet om de ziekte, zo klinkt het in Eindhoven
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Handen ineen voor betere kwaliteit onderwijs: ‘Beste school moet altijd de school om de hoek zijn’
Amsterdamse scholen, de kinderopvang en de gemeente gaan samenwerken om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen. Een unicum. Wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs): ‘De beste school zou altijd de school om de hoek moeten zijn.’ -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’
-
PREMIUMUpdate/video
Slachterij legt productie in Apeldoorn stil om vrees voor varkenspest, test valt negatief uit
Apeldoorn -
-
-
Uitlevering Joran van der Sloot aan de VS is begonnen
Joran van der Sloot is in de nacht van vrijdag op zaterdag onder strenge beveiliging verplaatst naar een andere gevangenis in Peru. In deze gevangenis zal Van der Sloot naar verwachting tijdelijk blijven voordat hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. -
PREMIUM
Festival ging tijd door na dodelijke steekpartij: ‘Maar de kans op paniek was klein’
De politie heeft dinsdagmiddag nog volop onderzoek gedaan op het festivalterrein van Solid Grooves waar zondag een dodelijke steekpartij was. Het feest werd niet direct stilgelegd. Dat kan op begrip rekenen van lector crisisbeheersing Menno van Duin. ‘Het is kiezen tussen twee kwaden.’