RIVM: Geen nieuwe sterfgevallen door corona, één patiënt meer op ic's
De afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geen meldingen van nieuwe sterfgevallen door het coronavirus binnengekregen. Wel is het aantal patiënten op de ic's licht toegenomen. Het zijn er nu dertig, één meer dan zaterdag. Het aantal besmettingen is in het afgelopen etmaal gestegen met 74.
Daarmee komt het aantal Nederlanders dat positief is getest op het virus op 50.147. Het totaal aantal ziekenhuisopnames is nu 11.871, daar kwamen er drie bij. In totaal overleden 6105 mensen.
Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care behandeld wordt, is zondag met één persoon toegenomen, vergeleken met een dag eerder. Het zijn er nu 30. Op de verpleegafdelingen liggen 178 coronapatiënten, 2 minder dan zaterdag.
Intensive cares behandelen momenteel 541 mensen met andere aandoeningen, zoals tumoren en ernstige hartklachten. Dat zijn er 32 minder dan een etmaal geleden. De totale ic-bezetting komt daarmee op 571 patiënten, een afname van 31, blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op het hoogtepunt van de coronacrisis lagen meer dan 1400 coronapatiënten op de intensive care. Bijna drie maanden geleden, op 7 april, lagen daar 1424 patiënten, een record.
Afgelopen maandag kwamen er voor het eerst sinds maanden geen nieuwe meldingen van sterfgevallen door het coronavirus binnen bij het RIVM en vandaag dus opnieuw. Viroloog Marion Koopmans sprak deze week al van een mijlpaal, maar temperde ook meteen de hoop van velen dat daarmee de nog altijd strikte coronamaatregelen verder versoepeld kunnen worden. ,,Het is nog pril. Er is afgelopen weken al veel versoepeld en er volgen nog een paar spannende momenten. Stap voor stap moeten we bekijken wat de effecten daarvan zijn voordat we nog meer gaan versoepelen.’’
Milde klachten
Lang niet iedereen is getest: het werkelijke aantal besmettingen zal veel hoger liggen. Bovendien hebben veel mensen in Nederland het coronavirus gehad zonder dat zij klachten hadden. Dat betekent dat Covid-19 milder is dan aanvankelijk gedacht, zei GGD-directeur Sjaak de Gouw eerder. Belangrijk volgens hem is dat mensen ook met milde klachten zich laten testen.
Eerder dachten onderzoekers volgens De Gouw dat ongeveer 20 procent van de mensen met een corona-infectie in het ziekenhuis terecht zou komen. Dat blijkt 3,5 procent van de coronapatiënten te zijn. Hij verwijst ook naar onderzoek van Sanquin eind mei, waaruit blijkt dat 5,5 procent van de mensen besmet is geweest met het virus. Omgerekend zijn dat bijna een miljoen Nederlanders. ,,Als we kijken naar het aantal mensen dat we hebben getest, dat positief is bevonden en in het ziekenhuis heeft gelegen, blijkt dat veel mensen geen of milde klachten hadden. Ze waren buiten beeld.”
De GGD-directeur denkt dat het besmettingspercentage onder Nederlanders inmiddels 6 is en de komende tijd zal stijgen naar 10 procent. Aanvankelijk werd gesteld dat 60 procent van de bevolking het virus zou oplopen en immuun zou worden.
Cijfers
Het RIVM komt vanaf 1 juli niet meer met dagelijkse cijfers over het aantal doden ten gevolge van het coronavirus, het aantal nieuwe ziekenhuisopnames en het aantal nieuwe besmettingen. Voortaan wordt het een wekelijkse update.
Bekijk hier alle video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
Straf voor Brech kan blijven: hij móét Nicky hebben gedood, ‘ook zonder duidelijke doodsoorzaak’
De veroordeling van Jos Brech kan in stand blijven, zo adviseert de advocaat-generaal dinsdag aan de Hoge Raad. De Limburger wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. Brech is in hoger beroep veroordeeld tot zestien jaar cel, maar ontkent iedere betrokkenheid.Heibloem, Simpelveld, Brunssum -
PREMIUM
Robin is al zijn hele leven drugsverslaafd: ‘Denk dat ik jong doodga door de drugs’
Dealen, openbaar drugsgebruik, berovingen, steekpartijen en prostitutie. Tientallen verslaafden hangen elke dag rond in het park bij de schouwburg in Utrecht. Robin (36) is een van hen en geeft ons een unieke inkijk in deze bizarre wereld. ,,Daar is alleen maar ruzie en chaos, ik ben het zo zat.’’Utrecht -
PREMIUMHet corona-evangelie
Maurice de Hond: ‘Ze zitten er gewoon naast, dat heb ik aangetoond’
Opiniepeiler Maurice de Hond (72) is uitgegroeid tot de held van alle Nederlanders die af willen van de 1,5 meter. Maar de gevestigde orde negeert hem, en dat steekt. ,,Ik onderbouw mijn stukken beter dan bijna iedereen die op tv komt.‘’ -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen.
-
PREMIUM
Verdriet in het verpleeghuis: 'Moeder overleefde corona, maar de eenzaamheid niet’
-
-
-
PREMIUM
Drie jaar geleden bood hij anderen onderdak, nu staat Ruud zelf (bijna) op straat
Twee jaar geleden stelde hij zijn huis in het Overijsselse Borne beschikbaar voor slachtoffers van de overstromingen in Limburg. Nu is oud-Wierdenaar Ruud Leeuw alles kwijt. ‘That’s it. Ik ga mijn tas pakken en dan ben ik vanaf nu officieel zwerver.’Eibergen, Wierden, Oldenzaal, Hengelo, Enschede, Almelo -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel?