Robbert Dijkgraaf: ‘Gezond verstand is hetgeen waarvan iedereen denkt dat ze precies genoeg hebben’
Essayprijs‘Bij schrijven ga je het gesprek aan met jezelf,’ zegt Robbert Dijkgraaf ter gelegenheid van de naar hem vernoemde essayprijs, die volgende maand voor de tiende keer wordt uitgereikt. Thema dit jaar is: gezond verstand.
,,Gezond verstand is hetgeen waarvan iedereen denkt dat ze precies genoeg hebben”, zegt hij als we videobellen met het IAS in Princeton, waar hij tien jaar terug naartoe vertrok. ,,Niet te veel, maar ook zeker niet te weinig.‘’ De mens is vooringenomen en denkt genoeg te weten om de juiste beslissingen te nemen. Onderdeel van de wetenschap is volgens Dijkgraaf om juist te weten wat je niét weet. ,,Heel vaak dacht ik met mijn gezonde verstand dat iets op een bepaalde manier in elkaar stak, maar de werkelijkheid bleek toch net iets anders in elkaar te zitten.”
Er wordt steeds meer, en in het openbaar, getwijfeld aan de wetenschapper en zijn (gezonde) verstand.
,,De wetenschap ligt meer onder vuur en dat heeft verschillende redenen. De belangrijkste is dat wat de wetenschap zegt, steeds relevanter wordt. Als ik zeg dat een nieuw elementair deeltje is ontdekt, is dat niet bedreigend. Maar als ik zeg dat je niet meer mag roken of je verplicht moet laten vaccineren, dan komt het opeens in de persoonlijke levenssfeer. De wetenschap duwt meer tegen het leven aan en het leven duwt terug. Dat zal ook niet meer verdwijnen, want de boodschap van de wetenschap -over hoe we leven, wat we eten, hoe we met de planeet om gaan- zal steeds luider klinken.”
Vijftig jaar geleden preekte de hoogleraar vanaf zijn kansel de wetenschap. Dat werd geaccepteerd omdat heel weinig mensen hem konden volgen. ,,Mensen zijn nu hoger opgeleid, er is meer kennis. Ze gaan wellicht niet naar de universiteit maar wel naar de ‘Universiteit van Google‘. Iedereen die iets hoort over een bepaald onderwerp, gaat zelf zoeken. Er is heel veel informatie en die is vervolgens weer heel wisselend van kwaliteit. Soms wordt totale flauwekul verpakt als officiële kennis. Hierdoor is de wereld voor velen ingewikkeld geworden omdat je stemmen hebt die zich vermommen als wetenschap. Nepwetenschap.”
Schrijven is op een gekke manier een tenniswedstrijd met jezelf
Hoe moeten we daar mee omgaan?
,,De wetenschap moet een gids zijn in dit ingewikkelde landschap. We hebben de wetenschap nodig om deze wereld te bevaren, maar als we de loodsen op het schip onder vuur gaan nemen, is dat tragisch. Voor de wetenschap en de maatschappij.”
U roept mensen op om te gaan schrijven. Doet u dat zelf nog?
,,Schrijven is een dialoog met mijzelf. In mijn eigen leven merk ik dat ik heel veel leer van een gesprek. Dat zie ik als een tenniswedstrijd. Ik zeg iets en jij reageert daar weer op. Schrijven is op een gekke manier een tenniswedstrijd met jezelf. Je slaat de bal - het moment dat je iets opschrijft - en vervolgens lees je het, en daar kun je het niet mee eens zijn of denken dat het beter kan. Schrijven is een manier om gedachten te creëren en vervolgens te ordenen.”
U kreeg bij uw afscheid van Nederland, precies tien jaar geleden, deze naar u vernoemde essayprijs.
,,Ik ben daar nog heel trots op. Als we één iemand hierdoor aan het schrijven krijgen, is het al winst. Zo’n essayprijs is een manier om mensen aan het denken te zetten. Schrijven is belangrijk, vanuit de wetenschap en vanuit de maatschappij.”
New Scientist en het Algemeen Dagblad reiken in 2021 voor de tiende keer de Robbert Dijkgraaf Essayprijs uit. Het thema van het essay is gelijk aan het thema van het Gala dit jaar: ‘Gezond verstand: is het een hulpmiddel om de wetenschap te begrijpen of is het een valkuil?’ Het winnende essay verschijnt in New Scientist en AD en wint een prachtige prijs. Inspiratie? Zet max. 750 woorden op papier en stuur ze in een wordbestand naar c.r.deboer@uva.nl. Inzenden kan t/m 27 oktober 2021.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUMMet video
Het geld is op, en dus verliest dit dorp tweederde van zijn bruggen: ‘Alsof we er hier niet toe doen’
Het kloppend hart van het Groningse Pekela bloedt. Liefst 21 van de 34 bruggen over het Pekelderdiep, het kanaal dat de gemeente doorsnijdt, dreigen te verdwijnen. De reden, zoals wel vaker hier: geldgebrek. Het voedt de gedachte onder de inwoners dat niemand naar ze omkijkt. ,,Alsof we er hier niet toe doen.”Pekela -
PREMIUMcolumn
Een verbod op TikTok lijkt de oplossing, maar samenwerken is beter
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
Slachting onder schapen in Renkum, 15 dieren overleden: ‘Wolf moet over hek zijn gesprongen’
Schapenhouder Serge van der Zweep is geschokt door de slachting die heeft plaatsgevonden onder zijn dieren in Renkum. Maar liefst vijftien schapen zijn doodgebeten de afgelopen twee nachten. Door een wolf, weet Van der Zweep zeker.Renkum, Arnhem, Heteren -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
-
PREMIUM
Sluipschutters op daken? Zo bereidt de politie zich voor op Koningsdag: ‘Veel maatregelen niet zichtbaar’
Een blik achter de schermen van ‘Operatie Oranje’, waar de veiligheidsdiensten al maanden werken aan een veilig koninklijk Koningsdagbezoek van twee uurtjes aan Rotterdam. ,,Het zou natuurlijk bizar zijn als Amalia niet mee zou kunnen komen. Ons doel is dat de familieleden die aanwezig willen zijn ook aanwezig kúnnen zijn.’’Rotterdam -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Nederlandse spermadonor verwekte wereldwijd honderden kinderen, moeder sleept hem voor rechter
Een 41-jarige man uit Den Haag die wereldwijd honderden kinderen verwekte, moet binnenkort voor de rechter verschijnen. Een moeder heeft samen met Stichting Donorkind een kort geding tegen de zaaddonor aangespannen. Ze willen dat de rechter hem verbiedt nog langer te doneren en dat het sperma dat nog bij banken ligt, wordt vernietigd.Den Haag