Een vrouw met een lachgasballon aan haar mond in het centrum van Amsterdam.
Volledig scherm
Een vrouw met een lachgasballon aan haar mond in het centrum van Amsterdam. © ANP

Rode Kruis komt met tips voor ‘verstandig’ lachgasgebruik

Het gebruik van recreatief lachgas neemt in rap tempo toe, constateert het Rode Kruis. Dus komt de hulporganisatie nu met tips om de risico's van lachgasgebruik op festivals te beperken. ,,We raden lachgas natuurlijk af, maar als je het dan toch doet, zijn er simpele manieren om te voorkomen dat er grote problemen ontstaan’’, aldus woordvoerder Naomi Nolte.

Het geur- en kleurloze lachgas wordt al jaren als narcosemiddel of pijnstiller gebruikt in de zorg, of in een industriële variant, in bijvoorbeeld slagroomspuiten. De laatste jaren neemt het een vlucht als partydrug. Het Rode Kruis waarschuwt gebruikers om lachgas niet rechtstreeks uit een tank, patroon of spuit in te ademen, omdat dat kan leiden tot bevriezing van lippen of longen. 

Andere adviezen: ga zitten tijdens het gebruik (omdat je ‘out’ kunt gaan), voorkom zuurstofgebrek (wees alert op tintelingen) en neem tijdens en na het gebruik geen deel aan het verkeer.

Alcohol

Als het misgaat met recreatief lachgasgebruik, dan is het volgens het Rode Kruis vaak omdat mensen lachgas in combinatie met alcohol gebruiken. ,,Deze combinatie brengt extra risico’s met zich mee’’, zeggen zowel Nolte als Lars van Driel, EHBO-instructeur van het Rode Kruis. Van Driel wijst op de verdovende werking van zowel alcohol als lachgas. Van Driel: ,,De ademprikkel wordt minder, wat in sommige gevallen tot zuurstoftekort leidt.’’

Het Trimbos-instituut schaart zich achter de hulporganisatie. In een persbericht wijzen ook zij op de toename van lachgasgebruik. ,,Het is makkelijk en legaal verkrijgbaar en de gevaren lijken op het eerste gezicht beperkt. Toch is het belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan,” aldus Marjan Heuving van het Trimbos-instituut. ,,Het beste advies is uiteraard om niet te gebruiken. Als men het toch wil gebruiken, kunnen bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen om de risico’s te verkleinen.”

Tot slot roept het Rode Kruis mensen op elkaar in de gaten te houden en langs de EHBO-post te gaan als het niet goed gaat.