De politie pakte in september bij een school in Roermond een jongen op met een vuurwapen en een bijl.
Volledig scherm
De politie pakte in september bij een school in Roermond een jongen op met een vuurwapen en een bijl. © ANP

‘Roermondse schoolschutter probeerde twee mensen te doden’

De 16-jarige leerling die vorig jaar zwaarbewapend naar zijn school in Roermond kwam, heeft volgens justitie geprobeerd twee mensen van het leven te beroven.

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt hem wegens dubbele poging tot moord, meldt De Limburger. Mogelijk zwakt justitie ter zitting de aanklacht nog af naar poging tot doodslag. Dat hangt af van de vraag of de officier van justitie voldoende bewijs ziet voor het handelen met voorbedachten rade. De zitting voor de jeugdrechter stond aanvankelijk dinsdag 23 april gepland, maar is verplaatst naar juli omdat een van de partijen was verhinderd.

De scholier wordt verder verdacht van poging tot zware mishandeling, bedreiging en wapenbezit. De maximale straf voor een 16-jarige is twee jaar jeugddetentie.

De leerling kwam op vrijdagochtend 14 september vorig jaar zwaarbewapend naar zijn school voor speciaal onderwijs – het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) – in Roermond. Hij had een luchtbuks, messen en een bijl bij zich. Zowel binnen als buiten het gebouw loste hij schoten, onder meer in het plafond. Niemand raakte gewond. Docenten wisten erger te voorkomen door op hem in te praten en hem te overmeesteren.

Pepperspray

Over het motief van de schutter is niets bekendgemaakt. Het vermoeden van de politie was destijds dat hij ruzie had met een medescholier. Docenten gaven na het incident aan dat ‘er geen aanwijzingen waren dat dit eraan zat te komen’. Diezelfde dag vond de politie pepperspray en messen bij de jongen thuis.

De scholier zat kort vast in een justitiële jeugdinrichting. Daarna werd de voorlopige hechtenis geschorst. Wel moet hij zich aan strenge voorwaarden houden tot de zittingsdag. Advocaat Gitte Stevens wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan, omdat het een minderjarige verdachte betreft.

Getuigen staan de pers te woord na een schietpartij bij het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) op de Donderberg. Er is een scholier aangehouden. Er zijn geen slachtoffers op de school gevallen.
Volledig scherm
Getuigen staan de pers te woord na een schietpartij bij het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) op de Donderberg. Er is een scholier aangehouden. Er zijn geen slachtoffers op de school gevallen. © ANP
  1. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na  corona-uitbraak op verpleegafdeling

    Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

    Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.