Volledig scherm
Een vliegtuig van Ryanair. © EPA

Ryanair: sluiting van basis Eindhoven Airport is geen vergelding

De sluiting van de basis van Ryanair op Eindhoven Airport is geen vergelding voor de stakingen van de Nederlandse piloten. Dat heeft de maatschappij vanmorgen betoogd in een kort geding.

De resultaten van Ryanair op Eindhoven Airport stonden al langer onder druk, onder meer vanwege de beperkte openingstijden en groeimogelijkheden en hogere kosten. Dat zou de reden zijn voor de sluiting. Het kort geding tegen de Ierse prijsvechter was aangespannen door Ryanair-piloten 

Het openen en sluiten van bases hoort bij het bedrijfsmodel, aldus advocaat Paul Lugard van de luchtvaartmaatschappij. ,,In een competitieve markt moet personeel flexibel kunnen worden ingezet. De arbeidsvoorwaarden van Ryanair zijn er op toegesneden. Ryanair moet ingrijpen op de duurdere en minder efficiënte bases. In 2019 zullen nog veertien bases worden gesloten’', zei hij tegen de rechter in Den Bosch.

De piloten zeggen dat ze zijn bedreigd en geïntimideerd om niet te staken. Na twee stakingen van de piloten kondigde Ryanair begin oktober aan de vluchten van en naar Eindhoven per 5 november vanuit het buitenland af te handelen. Vliegers hebben het aanbod gekregen om te gaan werken op bases in uithoeken van Europa of in het noorden van Afrika. De piloten gaan uit van een vergeldingsmaatregel en willen dat de rechter hun overplaatsing naar het buitenland verbiedt.

Verslaggever Hans Vermeeren is bij de rechtszaak en twittert live mee. 

Volledig scherm
Cabinepersoneel en piloten van Ryanair voerden afgelopen vrijdag op vliegveld Eindhoven actie voor betere arbeidsomstandigheden en meer loon. Ze roepen de Ierse luchtvaartmaatschappij op de lokale wet en regelgeving toe te passen. © ED
  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.
  2. Al 100 kilometer file door boerenprotest, politie stopt in Den Haag vijftien boeren op weg naar het Binnenhof

    Al 100 kilometer file door boerenpro­test, politie stopt in Den Haag vijftien boeren op weg naar het Binnenhof

    Massa’s boeren stappen vandaag opnieuw op de trekker om te protesteren uit onvrede over stikstofmaatregelen. Er wordt gewaarschuwd voor verkeerschaos in het hele land. ,,Dat het weer een dikke chaos wordt, staat vast.’’ Door de protesterende boeren stond er vanochtend iets voor 06.00 uur al ruim 100 kilometer file. Vooral op de A1, A2, A6 en A28 is het druk. Daar rijden veel trekkers die onderweg zijn naar Bilthoven om actie te voeren bij het RIVM. De boeren gaan later op de dag ook in Den Haag nog demonstreren.