Volledig scherm
PREMIUM
De drie monikken van het Boeddhistisch klooster Mahamevnawa in Nederhorst ten Berg. © Marlies Wessels

Samen met Boeddha proberen Sri Lankanen in Nederland het verdriet te verwerken

De afstand is 10.000 kilometer, maar de pijn van de aanslagen in Sri Lanka is ook voelbaar in de Sri Lankaanse, boeddhistische tempel in Nederhorst den Berg. ,,Ook mensen uit onze gemeenschap hebben dierbaren verloren.”

Volledig scherm
© Marlies Wessels

Komende zondag zullen ze zich verzamelen voor het goudkleurige Boeddhabeeld, voorin de tot klooster en tempel omgebouwde boerderij in Nederhorst den Berg, een dorpje tussen Amsterdam en Hilversum. Dan zullen zo’n tweehonderd Nederlandse Sri Lankanen stilstaan bij het leed in hun vaderland. ,,Van iemand is een tante omgekomen, van een ander een goede vriend”, vertelt Amal Fernando, bestuurslid van het klooster Mahamevnawa.

Ze zullen zich zondag buigen over de vraag welke hulp ze kunnen verlenen om de getroffen gezinnen te ondersteunen. De omgekomen tante was geen boeddhist, maar katholiek en stierf bij de aanslag in een van de kerken. ,,Maar we moeten elkaar helpen. Mensen van verschillende geloven moeten elkaar respecteren. Ook de meeste moslims zijn geen extremisten. Dat zijn mensen die nu ook bang zijn voor de gevolgen van deze aanslagen.”

  1. Vader van afgezonderd gezin Ruinerwold aangehouden
    video

    Vader van afgezon­derd gezin Ruinerwold aangehou­den

    De politie heeft vandaag een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar het afgezonderde gezin uit Drenthe. Het gaat om de 67-jarige Gerrit-Jan van D. die in de woning werd aangetroffen. De politie heeft aanwijzingen dat de kinderen niet uit vrije wil in de woning verbleven. De vader zou een herseninfarct hebben gehad, maar is volgens de politie wel aanspreekbaar. Over zijn medische situatie doet de politie geen verdere uitspraken.