Schiphol haalt alweer bakzeil: toch weer maximum aan aantal reizigers
Schiphol moet in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer een maximum instellen voor het aantal reizigers dat dagelijks kan vertrekken. Dat komt omdat de afhandelbedrijven op de luchthaven nog steeds honderden mensen tekort komen. Dit in tegenstelling tot wat Schiphol twee weken geleden nog stelde: er zou na maart geen limiet meer zijn op het dagelijkse aantal reizigers.
Als ze de afhandelbedrijven dat probleem niet binnen enkele weken hebben opgelost, dan zal Schiphol opnieuw moeten ingrijpen, bevestigt een woordvoerder na uitspraken van Schiphol-topman Ruud Sondag in Het Financieele Dagblad. ,,We hijsen de rode vlag. We gaan interveniëren want het gaat niet goed. We hebben met iedereen gesproken over een oplossing van dit personeelstekort en niets helpt", aldus Sondag tegenover het FD.
Volgens hem zijn de arbeidsvoorwaarden niet aantrekkelijk genoeg . ,,Een beveiliger op Schiphol verdient tegenwoordig 17 euro per uur, een afhandelaar maar 12 euro. Dat verschil is veel te groot.” De verwachting is dat Schiphol eind volgende week een beslissing neemt over het aantal dagelijkse reizigers.
Bericht in januari nog positief
Op 18 januari liet interim-topman Ruud Sondag echter nog weten dat er onder meer genoeg beveiligers waren geworven om problemen en chaos, zoals die van vorig jaar, te voorkomen. Het reizigersplafond gold sinds juli vorig jaar. Sondag zei in januari onder meer in een verklaring: ,,Het ziet er goed uit richting meivakantie. Vanaf de start van het seizoen 2023 eind maart gaan we verder opschalen en dat gaan we op een verstandige en gefaseerde wijze doen, in het belang van de reizigers, medewerkers en luchtvaartmaatschappijen. We gaan geen risico’s nemen. Wij willen weer de kwaliteit en zekerheid bieden die iedereen van Schiphol mag verwachten.”
Het idee was dat vanaf 26 maart Schiphol opbouwend van 50.000 naar 71.000 vertrekkende reizigers per dag zou gaan. De luchthaven verwacht in de meivakantie 3,5 miljoen vertrekkende passagiers. Verder dan de meivakantie wilde de luchthaven toen nog niet kijken.
Chaos en wachtrijen
Schiphol kampte vorig jaar met problematische en chaotische wachtrijen door een gebrek aan beveiligers bij de securitycheck. Op sommige dagen liepen de wachttijden zo hoog op dat passagiers hun vlucht misten en luchtvaartmaatschappijen reizen moesten schrappen. Om de doorstroom van passagiers op Schiphol door te laten gaan, beperkten luchtvaartmaatschappijen met duidelijke tegenzin het aantal passagiers.
De beelden van de luchthaven gingen de hele wereld over. Daarop besloot Schiphol een aantal maatregelen te nemen. Zo is zij onder meer een wervingscampagne gestart om meer beveiligingsmedewerkers te werven. Ook zijn de arbeidsvoorwaarden voor deze groep medewerkers verbeterd.
Een woordvoerder bevestigt nu dat Schiphol nog niet uit de problemen is. Inmiddels zijn er al veel beveiligers aangenomen, waardoor de beveiliging straks waarschijnlijk wel genoeg op sterkte zal zijn. In de bagageafhandeling en voor andere werkzaamheden zijn er alleen nog steeds honderden mensen te weinig.
Derde jaar met waarschuwingen
Vakbond FNV vreesde eerder dit jaar ook al nieuwe chaos op Schiphol als de maatschappijen niet snel in actie zouden komen om het tekort aan afhandelaars aan te pakken. Dat betekende in de ogen van de bond dat ze met extra geld over de brug moeten komen. Afhandelbedrijven als Swissport of Aviapartner zouden er niet zo goed voor staan dat ze makkelijk uit eigen initiatief een grote verbeteringen van de arbeidsvoorwaarden kunnen doorvoeren.
De problemen zijn niet bij alle afhandelbedrijven even groot. Transavia laat weten zaken te doen met afhandelbedrijf Viggo, waar geen problemen zouden spelen. Ook Corendon zegt in zeer nauw contact met zijn afhandelaar te staan en alle vertrouwen te hebben in de eigen operatie komende zomer. KLM heeft een eigen afhandelbedrijf en zegt de afgelopen tijd al honderden nieuwe collega’s te hebben aangenomen. ,,De werving verloopt goed”, zegt een woordvoerster. Maar de tekorten die Schiphol signaleert bij sommige andere afhandelaars kunnen volgens haar wel gevolgen hebben voor KLM-vluchten. ,,Als een toestel niet tijdig weg is bij een gate, doordat de afhandelaar te weinig capaciteit heeft, levert dat ook een vertraging op bij het volgende vliegtuig dat aan die gate staat gepland.”
‘Waarschuwen nu voor derde achtereenvolgende jaar’
,,We moeten allereerst nog zien of de maatregelen in de beveiliging voldoende effect hebben,” zegt Jaap de Bie, de nieuwe FNV-campagneleider voor Schiphol in het Parool. ,,Maar in de afhandeling gaat het deze zomer mis als er niet op korte termijn een oplossing komt.” De Bie: ,,We waarschuwen nu voor het derde achtereenvolgende jaar voor moeilijkheden in de afhandeling. Maar de problemen blijven. Afhandeling is net zo cruciaal als beveiliging. Als de kist niet wordt weggesleept, vertrekt hij niet. Als de slurf niet wordt aangehaakt, kan er niemand aan boord. Als er te weinig platformpersoneel is, gaan de koffers niet mee.”
Schiphol verwacht meer dan 1300 bezoekers op banenmarkt
Schiphol verwacht meer dan 1300 bezoekers op de banenmarkt die de luchthaven zaterdag houdt voor het werven van broodnodig extra personeel. Op het evenement zijn rond de vijftig werkgevers aanwezig om in gesprek te gaan over de openstaande vacatures, waaronder grote afhandelbedrijven als Swissport en Aviapartner. Wie geïnteresseerd was om langs te komen op de banenmarkt, kon zich van tevoren aanmelden.
Behalve naar afhandelaars is er ook nog veel vraag naar ander operationeel personeel. Beveiligingsbedrijven als G4S en Trigion zoeken op de banenmarkt ook nog naar extra beveiligers en HMSHost, dat de horeca verzorgt op de luchthaven, probeert horecamedewerkers te werven. Ook wordt nog gezocht naar bijvoorbeeld schoonmakers, buschauffeurs en loodsmedewerkers.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Je leest tegenwoordig overal dat iets ‘klimaatneutraal' is: maar wat betekent dat eigenlijk?
Als iets klimaatneutraal is, dan betekent het dat het maken van jouw product niet heeft bijgedragen aan de opwarming van de aarde. Maar er zit een addertje onder het gras. Klimaatneutraal is namelijk geen officieel keurmerk. Er wordt dus ook geen toezicht gehouden op deze belofte. -
podcast De Zaak X
Hun dochtertje (7) riep nog ‘Papa niet doen!’, maar Rovillïen stak zijn ex toch dood
Rachel (30) werd voor de ogen van haar 7-jarige dochtertje doodgestoken door haar ex. ‘Papa, niet doen!’ riep ze. Maar papa ging gewoon door.Abbenbroek -
PREMIUM
Lieve Debby: ‘Mijn vriendin woont in Zweden, heeft onze relatie wel kans van slagen?’
Samenwonen lijkt een nobel streven, maar in de praktijk valt het toch vaak tegen, stelt Debby Gerritsen, relatie- en liefdesspecialist. Ook ons seksleven kan heus welig tieren als je niet bij elkaar in bed ligt. -
PREMIUM
Isabelle (33) dacht dat ze ‘gewoon wat raar was’, het zat toch anders: ‘De diagnose kwam wel aan’
Ze dacht dat ze gewoon wat raar was. Cineast Isabelle Renate la Poutré (33) uit Deventer. Maar vorig jaar kreeg ze de diagnose autisme, na een lange persoonlijke zoektocht. Die is vastgelegd op film, Inside aut, en gaat zondag in première in Mimik in Deventer. Het is een verrassend persoonlijk, humorvol document dat herkenbaar is voor mensen die autisme in hun eigen omgeving meemaken.Deventer -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee.
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
-
-
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
PREMIUMTurkije
Zes weken nadat ze bij aardbeving onder puin terechtkwam, mocht Malak eindelijk terug naar Nederland
Als één van de laatsten is Malak Alhayel (19) met haar vader Basem teruggekeerd naar Nederland na de enorme aardbeving in Turkije. Malaks Nederlandse identiteitskaart was door de aardbeving zoekgeraakt, waarna de Turkse autoriteiten haar verboden op het vliegtuig te stappen.Weert
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer