Misdaadblogger Martin Kok.
Volledig scherm
Misdaadblogger Martin Kok. © anp

Schot mogelijk betrokken bij moord Martin Kok

Een voortvluchtige Schotse crimineel wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op misdaadverslaggever Martin Kok. Mogelijk is hij ingezet om Kok in de val te lokken toen deze in 2016 werd doodgeschoten bij een seksclub in Laren.

Het programma Opsporing Verzocht besteedt vanavond aandacht aan de voortvluchtige Schot. Hij en vier anderen van dezelfde criminele organisatie zouden mogelijk regelmatig in Nederland verblijven. Europol vraagt de kijkers om informatie over de mannen. 

Het gaat onder anderen om de twee broers James en Barry Gillespie, die aan het hoofd van een crimineel imperium staan waarmee ze miljoenen verdienden. Zij zouden drie andere mannen hebben ingezet om criminele klusjes op te knappen. Een van hen was in 2016 bij misdaadvlogger Martin Kok, toen hij voor de Larense seksclub Boccaccio werd doodgeschoten. De Schot zou mogelijk zijn ingezet om Kok in de val te lokken.

In de uitzending worden bewakingsbeelden en foto’s getoond en geeft de politie kenmerken van de vijf mannen. De zoektocht naar de Schotten maakt deel uit van de Europol-operatie ‘Escalade’.

De voortvluchtige Nederlandse crimineel Ridouan Taghi wordt ook gelinkt aan de moord op Kok.