Volledig scherm
Vicepremier Carola Schouten geeft een persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad. © ANP

Schouten: Provincies kunnen boeren wél dwingen tot stoppen met bedrijf

STIKSTOFCRISISMinister Schouten van Landbouw geeft toe dat boeren de komende tijd toch gedwongen kunnen worden om te stoppen met hun bedrijf of verplicht hun veestapel moeten inkrimpen. Hoewel het kabinet dat niet wil, kunnen provincies zelf wel die keuzes maken.

Dat zei vicepremier Schouten tijdens de wekelijkse persconferentie van de minister-president, waar ze premier Rutte verving. De afgelopen weken is veel onduidelijkheid ontstaan over stikstofmaatregelen die de landbouwsector treffen. Sommige provincies hanteren strengere stikstofregels dan andere provincies.

,,De provincie gaat over zijn eigen regels’’, zegt Schouten. Een deel van de landbouw- en natuurvergunningen wordt afgegeven door de provincies: daar heeft het Rijk niets over te zeggen. Dat betekent ook dat provincies kunnen besluiten om boeren tóch te verplichten hun veestapel in te krimpen of hun bedrijf te beëindigen.

,,Alles waar wij als Rijk aan bijdragen, daar is vrijwilligheid het uitgangspunt’’, aldus Schouten. ,,Als provincies eigen keuzes maken, met hun eigen middelen en hun eigen regels, dan kan ik niet zeggen: dat mag niet.’’ Dat betekent volgens Schouten ook dat provincies zelfstandig onteigeningsprocedures in werking kunnen zetten.

Gevoelig

Verplichte inkrimping van de veestapel ligt extreem gevoelig in de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Voor het CDA is het onbespreekbaar dat boeren gedwongen worden om te stoppen. Ook de VVD stelt dat er ondanks de stikstofcrisis in Nederland geen koe of varken minder gehouden hoeft te worden. D66 stuurt juist aan op een halvering van de veestapel.

Zelf beloofde Schouten tijdens het grote boerenprotest van 1 oktober op het Malieveld dat onder haar regime de veestapel in Nederland niet met de helft hoeft in te krimpen. ,,Zo lang als ik minister van Landouw ben, betekent dat ook dat er wat mij betreft geen halvering van de veestapel komt’’, drukte Schouten duizenden boze boeren op het hart.

Deze week kwamen Schouten en de provinciebestuurders bij elkaar om de stikstofchaos te bespreken die de afgelopen weken is ontstaan. De partijen hebben afgesproken om uiterlijk 1 december ‘nadere duidelijkheid te geven’ over de stikstofregels voor boeren. Pas later volgt meer duidelijkheid over andere stikstofmaatregelen.

Kijk hier waarom Nederland een stikstofprobleem heeft:

  1. Coolblue verhoogt plots prijzen en wijst na enkele dagen ophef coronavirus als schuldige aan

    Coolblue verhoogt plots prijzen en wijst na enkele dagen ophef coronavi­rus als schuldige aan

    Er is op sociale media consternatie over een plotse prijsstijging die webwinkel Coolblue onaangekondigd heeft doorgevoerd. Verscheidene klanten merkten dat de producten die ze in hun mandje hadden opgeslagen opeens een stuk duurder waren geworden. De wildste speculaties deden meteen de ronde over de reden van de prijsstijgingen. Bij Coolblue wordt enigszins mysterieus gedaan, maar de marketingafdeling vertelt nu dat het coronavirus de schuldige is.
  2. Gezin woont nog steeds tegenover homo-seksplek: ‘Niets lijkt deze heren tegen te houden’

    Gezin woont nog steeds tegenover ho­mo-seks­plek: ‘Niets lijkt deze heren tegen te houden’

    Kim Duin-Oosterman en haar gezin betrokken in de zomer van 2018 een karakteristieke jaren 30-woning in Benningbroek. Wisten ze toen veel dat de kinderkamers uitkeken op een ontmoetingsplaats voor homoseksuele mannen. Uit wanhoop stapte Duin-Oosterman vorig jaar naar diverse media. Nu, een jaar later, is er nog maar bar weinig veranderd. ,,Onze kinderen houden hun gordijnen permanent gesloten’’, verzucht de bewoonster aan de telefoon.