Srebrenicatoespraak Rutte: ‘We buigen ons hoofd in stilte’
video,,We voelen een diepe band met de mensen van Srebrenica en degenen die niet konden worden beschermd, tot onze spijt. We buigen ons hoofd in stilte. We kunnen de geschiedenis niet veranderen. Screbenica zal nooit een gesloten boek zijn”.
Delen per e-mail
Dat heeft Mark Rutte zojuist gezegd bij de internationale herdenking van de val van het Bosnische Srebrenica, vandaag 25 jaar geleden. De Nederlandse premier was te horen in een sobere videoboodschap, net als veel andere regeringsleiders en ministers. Veel sprekers moesten hun aanwezigheid bij de plechtigheid afzeggen, omdat het coronavirus in het gebied om zich heen grijpt.
,,De mannen en vrouwen van het Nederlandse VN voelden zich machteloos in juli 1995. Ze worden nog steeds gekweld door de herinneringen. Helaas kunnen we de geschiedenis niet veranderen. Wij worden veranderd door de geschiedenis. Bovendien zal Screbrenica nooit een gesloten boek zijn want nog steeds worden er slachtoffers geïdentificeerd. Er zijn nog steeds moeders die hun zoons zoeken. Dat is de harde waarheid. Een waarheid die we niet kunnen en willen negeren. Daarom zullen we ons altijd uitspreken tegen polariserende taal, het verheerlijken van oorlogsmisdadigers en ontkenning van genocide", aldus Rutte.
De toespraken werden op het Potocari Memorial Center, het herdenkingscentrum vlakbij Srebrenica, gevolgd door een klein aantal hoogwaardigheidsbekleders en door Bosnische nabestaanden van de slachtoffers. Ze keken in stilte naar een groot scherm waar prominente sprekers uit de hele wereld defileerden. Onder hen ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de Britse kroonprins Charles en de Amerikaanse oud-president Bill Clinton. Allen veroordeelden de genocide, benadrukten het verdriet van de nabestaanden, maar prezen ook de kracht van de nieuwe Bosniërs om na de burgeroorlog weer een stabiele en welvarende samenleving op te bouwen, in de woorden van Pompeo.
Luister ook naar de podcast Achter het Verhaal over 25 jaar na de val van Srebrenica, met Tonny van der Mee en Raymond Boere:
Pijnlijkste
Srebrenica is nog steeds een ‘open wond in de Europese geschiedenis’, aldus Von der Leyen. De Italiaanse premier Guiseppe Conte stond ook stil bij alle blauwhelmen, hulpverleners van NGO en journalisten die sneuvelden. De massamoord geldt ook als een van de pijnlijkste episodes uit de recente Nederlandse geschiedenis. Overlopen Nederlandse blauwhelmen van Dutchbat moesten in 1995 toezien hoe zwaar bewapende Bosnisch-Servische troepen de ‘veilige’ enclave innamen en ze niets konden doen toen Bosnische moslimmannen en -jongens werden weggevoerd. Ongeveer 8000 van hen werden vermoord. ,,Als de genocide ons iets heeft geleerd dan is dat dat het zaaien van verdeeldheid en kwaad kan leiden tot het ultieme kwaad. We moeten alles doen wat in onze macht ligt opdat het nooit meer gebeurt. We zijn bij u, die uw geliefden verloren en die tot onze spijt niet werden beschermd. We staan zij aan zij naast de overlevenden die de pijn moeten dragen, we rouwen met hen voor de rest van hun leven", aldus Rutte.
Verschillende sprekers stonden nadrukkelijk stil bij de moeilijke verzoening en het pijnlijke ontkennen van de genocide door een nieuwe generatie Servische politici. Volgens een peiling van 2018 ontkent twee derde van de Serviërs in het gebied de genocide. Veroordeelde oorlogsmisdadigers worden er nog regelmatig gevierd. Ook nu zouden rond Srebrenica en Bratunac posters van Mladic zijn opgehangen met de tekst: ‘Bedankt generaal voor 11 juli, de dag van de bevrijding van Srebrenica’. Op scholen krijgen niet alle kinderen dezelfde lesstof en ook daar is sprake van herziening van de geschiedenis.
Bekijk deze video met Dutchbatter Wim Sanders.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Reportage Wéér een corona-uitbraak: de enige bewoners die níet besmet bleken, hadden al corona gehad
Voor verpleeghuizen komen de vaccins geen moment te vroeg. Op dit moment zijn meer verpleeghuizen besmet dan tijdens de eerste golf. Meer dan 3300 verpleeghuisbewoners zijn inmiddels aan corona overleden. Woongroep De Ever van De Tweemaster in Maassluis werd al twee keer getroffen. ,,Hoe voorzichtig je ook bent, dit virus hou je niet buiten.’’ -
Bertus (89), die dankzij wensambulance nog naar begrafenis van zijn Will kon, een dag later overleden
Hij kon de begrafenis van zijn Will nog net bijwonen. Dankzij het Hardenbergse ziekenhuis en de Wensambulance Oost-Nederland. Een dag na het afscheid van zijn echtgenoot, is ook Bertus de Groot overleden. Beide echtelieden zijn 89 jaar oud geworden. -
PREMIUM
Grote steden willen nieuw nationaal onderwijsplan: stel keuze middelbare schooltype langer uit
Op je 11de of 12de een keuze maken voor vmbo, havo of vwo is veel te vroeg. Laatbloeiers komen dan niet op de juiste plek terecht, zodat dit ongelijkheid in de hand werkt. Het selectiemoment voor de middelbare school moet daarom worden uitgesteld. -
Branches reageren op verlenging lockdown: ‘Heftig nieuws, hakt er behoorlijk in’
Het kabinet verlengt de lockdown met nog eens drie weken. De meeste winkels blijven zeker tot en met 9 februari dicht, net als restaurants en cafés. Een proef met evenementen gaat niet door. Kinderen kunnen vooorlopig niet naar school of de crèche. De boodschap van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is geen verrassing. Er is begrip voor het overmijdelijke, maar de zorgen worden groter. -
PREMIUM
Coronavirus Britse variant zorgt voor duivels dilemma: moeten we de tweede prik uitstellen?
Een deel van de Nederlandse corona-experts ziet wel iets in het idee om de tweede vaccinatie voor ouderen en kwetsbaren uit te stellen, met als doel om zo snel mogelijk meer mensen een eerste prik te kunnen geven. Dat blijkt uit een inventarisatie van deze site.
-
Ex-deelneemster ‘Ex on the beach’ krijgt 750 euro boete voor aanrijden van meerdere auto's
Ex-deelneemster van MTV-programma Ex on the beach Lena Semanova moet 750 euro boete betalen voor het aanrijden van meerdere auto's. De 21-jarige Semanova was met haar telefoon in de weer toen ze de brokken maakte, dacht justitie, maar dát acht de rechter niet bewezen. -
PREMIUM
Michel hoorde 8-jarig meisje in drijfzand gillen: ‘Ik wil nog niet dood!’
Het leek zaterdag een normale wandeling te worden. Nog even een frisse neus halen voor de visite komt. Michel van Zitteren (54) uit Nispen had op dat moment niet kunnen denken dat hij die middag een 8-jarig meisje uit drijfzand zou redden. -
column Rutte rest niks anders dan een gang naar de koning, met zijn ontslagbrief
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. En soms een column meer als de gebeurtenissen daarom vragen.