Staking beveiligers Schiphol van de baan
updateDe geplande staking van beveiligers op de luchthaven Schiphol is van de baan, melden vakbonden FNV, CNV en De Unie. Vannacht hebben de vakbeweging en de beveiligingsbedrijven een principeakkoord bereikt.
Voor de 4.000 beveiligers op Schiphol zijn afspraken gemaakt over het verlagen van de werkdruk en het verkorten van de werktijden. Ook is er een loonsverhoging van 700 euro eenmalig in 2018 en in totaal 5 procent over de jaren 2019 en 2020 afgesproken. Verder krijgen zij arbeidsduurverkorting.
De Unie laat weten in een persbericht: 'Dankzij de gemaakte afspraken zijn de beveiligers in staat een betere balans te vinden tussen werk en privé. Met een goede loonsverhoging laten de werkgevers zien dat ze de Schiphol beveiligers waarderen voor het belangrijke werk dat ze dag en nacht uitvoeren.'
De belangen van de beveiligers zijn belangrijk, maar die van de reizigers ook
Door de bedrijven en De Unie, FNV en CNV is koortsachtig onderhandeld om acties en een kort geding van Schiphol te voorkomen. Er stond al een 24-uursstaking met gevolgen voor de luchthaven en het vliegverkeer gepland op 4 september.
Einde aan onzekerheid
De vrees was dat al de gedupeerde reizigers hun tickets zouden moeten omboeken. Deze deal zou een einde maken aan de onzekerheid. ,,Dus boek nog even niet om'', waarschuwt de woordvoerder van De Unie.
Voor de vakbonden heeft het dreigen met een 24-uurs staking op Schiphol goed gewerkt, reageert Mohamed Gafki, bestuurder FNV.
,,We hebben laten zien dat de leden van FNV en CNV bereid zijn om tot het uiterste te gaan. Door nu deze afspraken te maken, maken we aan Nederland duidelijk dat het ons niet gaat om ‘reizigers pesten’ en we bereid zijn onze bredere verantwoordelijkheid te nemen.''
Ook de beveiligingsbedrijven zijn blij met het akkoord. De Nederlandse Veiligheidsbranche zegt 'dankbaar te zijn voor de positieve en constructieve bijdrage van de betrokken partijen'.
Schiphol reageert eveneens opgelucht dat de staking definitief van de baan is. Die zou 'verstrekkende gevolgen' hebben voor de luchtvaartmaatschappijen en voor de naar schatting 200.000 reizigers. Alleen al bij KLM ging het om ongeveer zeshonderd vertrekkende vluchten die door de staking getroffen zouden worden.
Acties
Beveiligers houden al weken op verschillende plekken in het land werkonderbrekingen voor een betere cao. De acties begonnen op Schiphol en breidden zich daarna uit over de rest van het land. Zo werden er werkonderbrekingen gehouden in de VU Amsterdam, bij het ministerie van Defensie, bij MSD in Oss en in het UMC Maastricht.
De werknemers eisen onder meer een loonsverhoging van 3 procent, gunstigere roosters en meer zekerheid. De loonsverhoging zou volgens de bonden dit jaar moeten ingaan. Werkgevers bieden echter pas voor volgend jaar een salarisverhoging aan. De cao Particuliere Beveiliging geldt voor ongeveer 31.000 mensen.
Het akkoord dat nu bereikt is, geldt alleen voor de 4.000 beveiligers op Schiphol. Zowel bonden als werkgevers, verenigd in de Nederlandse Veiligheidsbranche, benadrukken dat er voor de rest van de sector nog steeds sprake is van een patstelling.
,,Het akkoord biedt aanknopingspunten voor de onderhandelingen voor de rest van de sector, maar we zijn er nog lang niet'', aldus de werkgevers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
TERUGLEZEN | Rust in centrum van Rotterdam wedergekeerd: tientallen aanhoudingen, één agent gewond
Helaas, dat was het dan. De Europese voetbaldroom is voorbij. Wat heeft ‘ie lang mogen duren. Feyenoord verloor van AS Roma met 1-0. De teleurstelling is enorm bij het Legioen. De politie meldde dat het onrustig was in het centrum van de stad. Er waren meerdere vechtpartijtjes en de ME voerde charges uit. (Dit liveblog is nu gesloten. Lees de ontwikkelingen van vanavond hier terug.) -
PREMIUMmet video
Survivalgids voor Schiphol: ‘Blijf in het hier en nu’
Wie nu aan Schiphol denkt, ziet automatisch lange rijen voor zich. Reizigers die de luchthaven gebruiken staan er uren in, en het einde van dit fenomeen lijkt nog lang niet in zicht. Ook voor de zomer wordt gevreesd voor lange wachttijden. Daarom de vraag: hoe bereid je je voor? -
PREMIUMMet video
Verontwaardiging bij moslims over ‘genotshuwelijken’ voor seks: ‘Dit mag niet, huwelijk is serieuze zaak’
Kort trouwen alleen voor seks: volgens een Zweeds onderzoeksprogramma zijn sjiitische moskeeën in dat land bereid dit te doen en gebeurt het ook in Den Haag. Binnen de islamitische gemeenschap in de Hofstad wordt er met grote verbazing gereageerd. ,,Een huwelijk is een serieuze zaak.” -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM
Piet overreed per ongeluk Eindhovense inbreker die onder zijn trailer lag: ‘Er zijn levens verwoest’
EINDHOVEN/RIDDERKERK - Zonder het te weten, overreed vrachtwagenchauffeur Piet maandagnacht een man (20) in Ridderkerk. Hij kón het ook niet weten, omdat het slachtoffer zich onder zijn dieplader had verstopt. Op sociale media wordt Piet een held genoemd, maar dat vindt hij ongepast. ,,Er zijn levens verwoest.”
-
PREMIUMvan wieg tot graf
Die ene keer dat Piet (86) en Mark Rutte ruzie hadden, maakte de premier het goed: ‘Ik zat fout’
In de rubriek Van Wieg tot Graf vertellen wij het verhaal achter een overlijdensbericht. Vandaag het levensverhaal van Piet van der Toorn (86). Hij was tot op hoge leeftijd de persoonlijke chauffeur van Mark Rutte. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?