Een van de vervuilde stranden op Bonaire.
Volledig scherm
Een van de vervuilde stranden op Bonaire. © Shutterstock

‘Stranden Bonaire viezer dan Noordzeestranden’

Op de stranden van Bonaire ligt tien keer meer afval dan op de Noordzeestranden. Het afgelopen jaar zijn op de Bonaireaanse stranden meer dan 50.000 stukken afval geteld, waarvan het merendeel van plastic is. Dat zijn gemiddeld 3345 weggegooide spullen per locatie. 

Volgens dezelfde methode zijn 313 items aangetroffen per 100 meter strand aan de Noordzee. Vooral sigarettenpeuken zijn op Bonaire een grote boosdoener, waarvan de filters - die meestal van plastic zijn - gevaarlijk zijn voor het leven in zee.

Dat blijkt volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF) en Clean Coast Bonaire uit onderzoek dat zaterdag wordt gepubliceerd. Getrainde vrijwilligers hebben elke drie maanden op een aantal locaties op het Caribische eiland aangespoelde of achtergelaten stukken afval geteld en geregistreerd.

Op de onderzochte plekken op Bonaire waar veel mensen recreëren, vormden sigarettenpeuken de helft van het achtergelaten afval. Behalve peuken werden ook veel plastic flesjes, doppen, wegwerpbestek en rietjes gevonden.

De stranden van Bonaire zijn volgens het WWF belangrijke nestgebieden voor zeeschildpadden, een bedreigde diersoort, en bovendien zijn er rondom het eiland kwetsbare koraalriffen.

In juli heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) een verklaring ondertekend die moet leiden tot een verbod op wegwerpplastic. Het WWF en Clean Coast Bonaire hameren op zo’n verbod en willen met de lokale overheid en bedrijven een plan hiervoor ontwikkelen.

  1. LIVE | Luchtvaart vreest 120 miljard aan extra schulden, geboorte­dorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. Vliegmaatschappijen zagen hun kas door de crisis in rap tempo leegraken, nadat door reisbeperkingen wereldwijd nog amper vluchten mogelijk werden.Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.
  2. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na  corona-uitbraak op verpleegafdeling

    Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

    Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.