Studenten omarmen nieuwe kans voor betere tegemoetkoming leenstelsel
Studentenorganisaties zijn blij dat de senaat het kabinet terug naar de tekentafel heeft gestuurd om te kijken of er een betere tegemoetkoming kan komen voor studenten die de afgelopen jaar onder het leenstelsel gebukt gingen.
Edwin van der Aa
Het kabinet-Rutte IV wil van het gehate leenstelsel af dat ongelijkheid in de hand zou werken. De groep die studeerde onder dit stelsel - meer dan een miljoen studenten, van wie er 788.000 een lening hebben afgesloten - kan een tegemoetkoming verwachten. Daarvoor is momenteel een miljard euro vrijgemaakt. Maar studentenorganisaties vinden dit een schijntje.
Ze krijgen nu politiek steun. De PvdA kreeg dinsdagavond een meerderheid van de senatoren achter zich voor een motie die de regering verzoekt om ‘andere mogelijkheden voor compensatie voor deze studenten te onderzoeken en daarover de kamer binnen drie maanden te informeren’. Het kabinet ontraadde de motie, maar de huidige coalitie heeft niet genoeg zetels om de huidige plannen door te zetten.
Het staat als een paal boven water dat de compensatie die Rutte IV voor de pechgeneratie gepresenteerd heeft oneerlijk is
Lisanne de Roos, voorzitter Interstedelijk Studenten Overleg
Tienduizenden euro’s studieschuld
Volgens de studenten moet de tegemoetkoming veel hoger zijn dan de 1000 tot 2000 euro extra per student die het kabinet nu voor ogen heeft, naast een tegoed ter waarde van ongeveer 2000 euro dat leenstelselstudenten na het behalen van hun diploma al krijgen voor een vervolgopleiding. De gemiddelde student loopt onder het leenstelsel enkele tienduizenden euro’s studieschuld op.
Voorzitter Lisanne de Roos van het Interstedelijk Studenten Overleg: ,,Het staat als een paal boven water dat de compensatie die Rutte IV voor de pechgeneratie gepresenteerd heeft oneerlijk is. Met zo’n magere compensatie wordt de pechgeneratie flink benadeeld ten opzichte van generaties voor en na hen. Het is daarom een hele mooie zet dat de Eerste Kamer het kabinet terugstuurt naar de tekentafel.”
Eerder al kwamen meer studentenclubs met een plan voor een ruimere tegemoetkoming. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United organiseerden onlangs een groot protest op het Museumplein.
LSVb-voorzitter Ama Boahene: ,,Dit een heel duidelijk signaal aan het kabinet dat het niet goed genoeg is. Vóór 2015 kreeg je als uitwonende student ongeveer 270 euro per maand. Voor vier jaar studeren ben je dan zo’n 13.000 euro misgelopen. Wat ons betreft zou dat de compensatie zijn die het meeste recht doet aan studenten.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.