Studenten, ouders en docenten verdeeld over loslaten coronamaatregelen onderwijs
Studenten zijn zeer verdeeld over het loslaten van de coronamaatregelen in het onderwijs. Precies de helft vindt het een goed idee om te stoppen met het houden van 1,5 meter afstand, vier op de tien zijn tegen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder leden van het eigen opiniepanel.
Uiteraard zijn studenten op het mbo, hbo en de universiteit blij dat ze weer fysiek onderwijs kunnen krijgen, tegelijk willen ze koste wat kost voorkomen dat de scholen weer moeten sluiten. ,,De 1,5 meter afstand loslaten vergroot de kans dat scholen weer dicht moeten, vrezen ze”, stelt Joyce Boverhuis van het EenVandaag Opiniepanel.
Tegelijk kan een vaccinatieplicht om de collegezalen of werkgroepruimten binnen te komen op forse weerstand rekenen, blijkt uit het onderzoek: bijna 7 op de 10 studenten zijn tegen. Studenten zien meer in een coronapas, waarbij studenten alleen met een vaccinatiebewijs of negatief testresultaat onderwijsgebouwen in mogen. 55 procent is hier voorstander van.
Middelbaar onderwijs
In het middelbare onderwijs willen zowel ouders als docenten in grote meerderheid vasthouden aan de 1,5 meter afstand tot leraren. Slechts een derde van de docenten en 37 procent van de ouders willen die hoofdregel loslaten.
Het verplichte mondkapje in de aula en op de gangen zorgt voor beduidend meer verdeeldheid. Ruim 5 op de 10 ouders (54 procent) wil daar vanaf. Bij leraren is de helft voor afschaffen en bijna de helft (46 procent) tegen. Bij een corona-uitbraak in de klas willen ouders en docenten niet dat alleen besmette en ongevaccineerde leerlingen naar huis worden gestuurd, zoals bijvoorbeeld in Frankrijk gebeurt. Slechts een kwart van de ouders is voor, net als 3 op de 10 docenten.
In het basisonderwijs wil ruim de helft van de leraren (55 procent) bij een coronageval alle leerlingen naar huis sturen. Dit omdat niet meer te traceren zou zijn wie met het besmette kind contact had. Ouders zijn verdeeld: de helft vindt dat alleen de besmette leerling naar huis moet.
Tekst gaat verder na de foto
Werkvloer
EenVandaag vroeg ook of werkgevers mogen eisen dat hun werknemers gevaccineerd zijn. Daar is onvoldoende steun voor: 4 op de 10 werkgevers (38 procent) is voor, net als vrijwel evenveel werknemers (42 procent).
Toch zouden best veel werkgevers een vaccinatieplicht wel degelijk zien zitten, concludeert EenVandaag uit de vele open reacties. Punt is dat zo'n plicht juridisch nu niet mogelijk is, wat invoering bij voorbaat onmogelijk maakt. ,,Als de overheid het niet mag, mogen werkgevers dat al helemaal niet, is veelgehoord bij werknemers,” zegt Boverhuis van het EenVandaag Opiniepanel.
Voor beroepen die met kwetsbare mensen werken zijn strenge regels (testen, afstand, mondkapje) wél geoorloofd, menen veel werknemers.
Restaurants
Een meerderheid van het EenVandaag Opiniepanel meent dat ongevaccineerden geweerd mogen worden op openbare plekken waar zij niet noodzakelijk hoeven te zijn: theaters, restaurants, etc. 55 procent is voor, 39 procent tegen. Gevaccineerden zijn overigens sterker voor, ongevaccineerden heel sterk tegen.
Het weghouden van ongevaccineerden in ziekenhuizen, bij de huisarts, op het politiebureau en andere noodzakelijke plaatsen, kan op weerstand rekenen. Slechts een derde van de ondervraagden is voor. Ook de meeste gevaccineerden (54 procent) willen ongevaccineerden toegang tot dergelijke locaties niet ontzeggen.
Bekijk onze video's over de coronacrisis in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUM
Hoe een verjaardagsfeest in een sprookjeskasteel uitmondde in een ruzie tussen twee baronessen
Partybarones Allegra van Zuylen (26) wil toegang tot delen van kasteel De Haar, de tuinen en het graf van haar vader op momenten dat zij dat wil. Maar haar oudste (half)zus Alexandra geeft daar geen toestemming voor. Vandaag diende een kort geding over de jarenlange ruzie. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUMMet video
Leven van scholiere Marit (17) overhoop na mysterieuze ‘prik in been’: ‘Ik ben gedrogeerd’
Politie en verslavingszorginstanties zijn alert op een mogelijk nieuwe dreiging in het Nederlandse uitgaansleven: stiekem gedrogeerd worden met een injectienaald. Diverse jonge vrouwen zijn hier naar eigen zeggen slachtoffer van geworden, onder wie de 17-jarige Marit de Vries uit het Drentse dorpje Smilde. De politie bevestigt de melding en neemt het serieus, ook al ontbreekt hard bewijs.
-
PREMIUMColumn
Hup, gooi die scholen open! Het heeft lang genoeg geduurd
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
MET VIDEO'S
Met deze hartverwarmende juichvideo steken Feyenoordsupporters hun helden hart onder de riem
Zweethanden, hartkloppingen, kriebels in de buik: het Legioen is in de ban van de finale van de Conference League in Tirana. Met een speciale AD-video laten supporters zien dat ze pal achter hun helden staan. Dit is het verhaal achter deze ode aan Feyenoord. -
PREMIUM
Scholen smachten naar heropening: ‘Zonder extra ruimte verdwijnt het draagvlak’
Het kabinet hakt vandaag definitief de knoop door over volledige heropening van het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Het besluit komt geen moment te vroeg, want onderwijsbestuurders, studenten en ouders smachten naar duidelijkheid in de voortdurende corona-epidemie.