Suggestie over moslimquotum in islamdebat maakt tongen los

videoEen gedeelte uit een debat in De Balie over de islam in Nederland leidt tot verontwaardiging op sociale media. Een mevrouw in het publiek is voorstander van niet meer dan 1 à 2 procent moslims per westers land als oplossing voor 'het probleem'. 

Volledig scherm
Still uit het filmpje van het debat. © De Balie

Het debat met de titel ‘Waarom haten ze ons eigenlijk?’ vond maandagavond plaats. Onder andere rechtsgeleerde Paul Cliteur en de Vlaamse auteur Wim van Rooy namen deel aan het debat. Frits Bolkestein was een van de gasten in het publiek.  

Een kort filmpje met een aantal fragmenten uit het debat doet de ronde op sociale media. Mensen storen zich niet alleen aan de gewraakte uitspraak, maar vinden het ook vreemd dat er vanuit de leiding van het debat nauwelijks weerwoord is. Met name als de mevrouw uit het publiek haar betoog vervolgt met de suggestie dat er een 'signaal' vanuit gaat dat gematigde moslims moeten 'dimmen'.

De Balie is een debatcentrum in Amsterdam waar geregeld prikkelende onderwerpen aan de orde komen. Balie-baas Yoeri Albrecht noemt de ophef in een tweet 'steeds weer verbazend'. Hij beroept zich erop dat De Balie nu eenmaal debatten organiseert  die 'meningen en opvattingen de ruimte geeft waar ze (mensen die boos zijn op De Balie, red.) het niet mee eens zijn'.   

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement