‘Superkartel’ met Edin G. en Zouhair B. opgerold in Dubai: ‘Een derde van de Europese cokehandel’
Met videoDubai heeft twee Nederlanders opgepakt voor grootschalige internationale drugshandel. Het gaat om Edin G. (40) en Zouhair B. (37). In totaal werden 49 mensen opgepakt, die samen volgens Europol een 'superkartel’ runden, goed voor een derde van de cocaïnehandel in Europa.
Het Nederlandse Openbaar Ministerie werkte samen met opsporingsdiensten uit onder meer Spanje, Frankrijk, België, de VS en de Verenigde Arabische Emiraten. De mannen die voor Nederland zijn opgepakt hebben een flinke criminele staat van dienst, blijkt uit de opsomming die justitie maakt. Ze horen bij een netwerk dat de leiding had over ‘grootschalige’ drugsimport, waarvan de opsporingsdiensten zo'n 30 ton hebben onderschept.
De eerste man is de 40-jarige Nederlandse Bosniër Edin G. Een man die al decennia actief is in de drugswereld en staat aan het hoofd van de Tito- en Dino-bende. Uit onderzoek van deze site bleek eerder al dat de Amerikaanse opsporingsdienst DEA Edin G. beschouwt als één van de vijftig grootste drugshandelaren ter wereld.
Volgens de Amerikanen maakte Edin G., die opgroeide in Breda, onderdeel uit van een Europees superkartel dat vanuit Dubai opereerde. Hij zou daarbij hebben samengewerkt met onder andere Ridouan Taghi en kopstukken uit de Italiaanse en Ierse onderwereld. Dit ‘superkartel’ wordt door de opsporingsdiensten verantwoordelijk gehouden voor een derde van de Europese cokehandel.
Het Openbaar Ministerie verdenkt G. van een leidende rol bij de invoer van onder andere 1800 kilo coke via de haven van Hamburg in 2020. Mogelijk organiseerde en betaalde hij de invoer van bijna 750 kilo coke via Zuid-Afrika naar Rotterdam. Daarnaast zou hij 8000 kilo grondstof voor amfetamine via de Antwerpse haven hebben binnengehaald.
Gezocht door Interpol
De tweede verdachte zou de 37-jarige Nederlandse Marokkaan Zouhair B. zijn. Hij werd twee weken geleden, op 16 november, opgepakt in Dubai en zit daar nog altijd vast. Hij wordt in Rotterdam vervolgd voor de invoer van duizenden kilo's cocaïne via de havens van Rotterdam en Antwerpen, deelname aan een criminele organisatie, witwassen van veel geld, ambtelijke corruptie en het bezit van vuurwapens.
B. was tot en met 2018 bestuurder van een beheermaatschappij in Rotterdam. Zijn naam duikt onder andere op in een drugsonderzoek waarbij in de Rotterdamse haven 1329 kilo cocaïne werd onderschept. De drugs, met een straatwaarde van 99 miljoen euro, zaten verstopt tussen een lading Braziliaanse koffiebonen. B. zou een coördinerende rol hebben gehad en werd al sinds april 2022 gezocht door Interpol. In dat onderzoek werden eerder al veertien andere verdachten opgepakt.
49 aanhoudingen
De twee kwamen in beeld door versleutelde berichten die de politie heeft ontcijferd; de zogenoemde Sky-chats. In het onderzoek zijn voor onder meer Nederland, Spanje, Frankrijk en België in totaal 49 mensen opgepakt, onder wie nog vier anderen in Dubai.
Hoeveel geld er in het kartel omging blijkt uit beelden die Europol vanochtend heeft gepubliceerd van deze ‘Operation Desert Light’. Daarop zijn tientallen dure auto's te zien in een garage, maar ook luxe huizen met zwembad.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
ijzel op de weg
Tientallen ongelukken en veel vertraging door extreme gladheid, code oranje in deel van land
De verraderlijke gladheid op lokale wegen en snelwegen heeft vannacht en vanochtend tot tientallen ongelukken geleid. Hierbij zijn meerdere gewonden gevallen. Voor de provincies Limburg, Brabant en Gelderland is code oranje afgegeven. In de rest van het land is code geel van kracht, behalve voor de westelijke kustprovincies en Friesland. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
‘Nederlander (78) die al 39 jaar in VS vastzit, komt niet vroegtijdig vrij’
De 78-jarige Nederlander Jaitsen Singh, die al 39 jaar mogelijk onterecht vastzit in de Verenigde Staten, komt niet voortijdig vrij. Dat blijkt uit de zogeheten parole hearing die donderdagavond in Californië is gehouden, zo bevestigt advocaat Rachel Imamkhan tegen Het Parool. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUM
Howard tankte overal zonder te betalen, pomphouders woedend: ‘Instanties doen niks’
Howard V. heeft in Twente een spoor van ellende achtergelaten. De oplichter troggelde meerdere vrouwen geld af, sliep in een hotel zonder te betalen en tankte gratis bij zo’n tien tankstations in Oost-Nederland. De wanbetaler werd ontmaskerd in het televisieprogramma Stegeman op de Bres. -
-
-
PREMIUM
Hassan (39) stond op dodenlijst, maar wist te ontkomen: ‘Hij zou deze week gaan pitten’
Zijn sterfdag stond zo goed als vast. Maar de moord op Hassan M., de rechterhand van cocaïnebaron Piet Costa, mislukte alsnog. Dit is hoe de Rotterdammer aan een koelbloedige liquidatie ontsnapte. -
Eigenaar weigert voor hond met ernstige huidallergie te zorgen, overheid grijpt in: ‘Dier heeft intense jeuk’
Een hond met een zeer ernstige huidallergie is vrijdag weggehaald bij zijn baasje omdat deze weigerde voor het dier te zorgen. Het dier is overgebracht naar een geheime opvangplek waar de hond de zorg krijgt die nodig is.