Syriëganger Angela B. in rechtszaal: ‘Ik was een dom gansje toen ik vertrok’
Een van de bekendste Nederlandse Syriëgangers, Angela B. uit Soesterberg, ziet zichzelf niet als jihadiste, maar als ‘een dom gansje'. ,,Ik was niet stabiel toen ik naar Syrië vertrok.” Justitie ziet haar zeker niet zo.
Delen per e-mail
Angela B. keerde eind 2020 terug uit Syrië, vanochtend moest ze voor de eerste keer in het openbaar voor de rechter verschijnen in de rechtbank in Rotterdam. Het ging daarbij om een tussentijdse zitting.
Angela B. vertrok in 2014 naar Syrië en sloot zich daar aan bij IS. De Nederlandse vrouw, toen net 19 jaar oud, trouwde er met de Portugese jihadist Fabio: een getalenteerd voetballer, die radicaliseerde. De Portugees, inmiddels omgekomen, zou deel hebben uitgemaakt van een beruchte media-afdeling van IS en verantwoordelijk zijn geweest voor het maken van executievideo’s. Na zijn dood zou ze zijn hertrouwd met een andere Portugese jihadist, Nero Saraiva. Die man zou betrokken zijn geweest bij het gijzelen van westerse journalisten en hulpverleners in Syrië. Hij raakte later zwaargewond en zit nu in de gevangenis.
Tot het einde
Ze is uiteindelijk drie keer getrouwd geweest met een IS-strijder, zegt het Openbaar Ministerie (OM). Justitie ziet haar ook niet als ‘een dom gansje dat daar zomaar heen is gegaan'. Sterker nog: ze bleef er tot het einde. Toen het Kalifaat nog maar uit één stad bestond, Baghuz, was Angela daar nog en appte ze haar moeder dat ze ok was en streed voor haar geloof, aldus het OM. Pas na de val van het Kalifaat belandde ze in een Syrisch detentiekamp. Daar stierf een van haar kinderen, volgens haar was dat de schuld van de Koerden in het gebied die niet genoeg medische zorg gaven.
B. deed niet mee aan de grote rechtszaak van 23 Nederlandse vrouwen die vanuit detentiekamp Al Hol Nederland probeerden te dwingen hen en hun kinderen terug te halen. Ze liet haar lot liever bepalen door Allah dan door een rechter, liet ze toen vanuit het kamp aan deze site weten.
Vanuit kamp Al Hol ontsnapte ze uiteindelijk naar Noordwest-Syrië en later naar Turkije. Eind 2020 kwam ze terug naar Nederland.
Ronselen
Justitie verdenkt haar van het lidmaatschap van IS, maar ook van ronselen. Eenmaal in Syrië zou Angela via social media andere vrouwen (onder wie drie jonge Nederlandse vrouwen) naar het Kalifaat hebben willen lokken. Ze schreef onder meer op facebook ‘ISIS aan de macht!’ En dat het voor iedereen ‘een verplichting is om naar Syrië te komen'.
Dat Angela niet zou hebben geweten wat haar mannen in Syrië deden, gaat volgens het OM niet op. Zo staat ze op meerdere foto's en video's waar ook wapens op te zien zijn. Ook zou ze actief zijn geweest in een appgroep (een soort Marktplaats voor het Kalifaat) waarin kinderkleding maar ook wapens werden aangeboden. ,,Angela bood er een handgranaat te koop aan”, aldus de officier van justitie.
Huiselijk geweld
Volgens haar advocaat Van Galen was ze alleen een burger in het gebied: ,,Ze was geen recruiter, geen lid van de jihadpolitie. Ze had er wel een agressieve man van wie ze probeerde weg te komen.” Volgens de advocaat wilde ze in 2015 al weg, maar dat lukte niet. Ook een vluchtpoging met een andere Nederlandse jihadist, Reda N., mislukte. ,,Toen heeft ze zich erbij neergelegd dat ze moest blijven.”
Ook stelt hij dat Angela heel jong was toen ze vertrok naar Syrië: twee dagen na haar 19de verjaardag. ,,Daar komt bij dat in haar jeugd de situatie thuis onveilig was. Er was al vroeg huiselijk geweld, ze moest met haar moeder in een blijf-van-mijn lijf-huis wonen. Later was ze vatbaar voor loverboys en is ze mishandeld.”
Angela B. zelf vertelde ook over dat laatste: ,,Ik denk dat uit onderzoek blijkt dat ik niet helemaal stabiel was. In tegenstelling tot wat het OM zegt zie ik mezelf wel als een dom gansje toen. Ik kon de gevolgen van dingen vaak niet inzien.”
De Soesterbergse gaat in Nederland niet langer gekleed in de nikab waarmee ze op de foto's in Syrië is te zien. Ze droeg een felgroene hoofddoek, zwarte laarsjes, een grijze ruitjesbroek en een zwart vest. Ze hoopt ‘dat de rechtbank inziet dat ik niet stabiel was toen en dat ik vaak heb geprobeerd terug te komen. Maar dat lukte niet. En als je werd betrapt, dan werd je gestraft door je man.”
De zaak gaat verder op 24 juni.
(Lees verder onder de afbeelding)
Audrey C.
Ook de Haagse Syriëganger Audrey C. (26) moest dinsdagochtend voor de rechter komen. Zij vertrok in 2013 al naar Syrië en kwam begin dit jaar weer terug in Nederland.
Ze werd op 22 december 2019 aangehouden in Turkije, toen ze met haar man en hun drie jonge kinderen probeerde illegaal de grens vanuit Syrië over te steken. Die man is de Belgische jihadist Fouad Akrich. Audrey C. werd na 10 maanden vast te hebben gezeten Turkije uit gezet, samen met haar kinderen.
De Haagse ziet zichzelf niet als IS-lid, haar advocaat stelt dat ze als burger in het kalifaat was. ,,Ik ben teruggekeerd in belang van kinderen en omdat ik spijt heb van verkeerde keuzes die ik heb gemaakt. Mijn kinderen mogen daar niet langer slachtoffer van zijn.” Ook C. blijft langer vastzitten, haar zaak gaat over die maanden weer verder.
Bekijk hieronder onze populairste nieuwsvideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn Saskia Noort
Het beheersen en controleren van ons voorplantingsorgaan is favoriet bij rechts en religieus
Saskia Noort schrijft wekelijks over nieuws dat haar raakt. De schrijfster verbaast zich over de moederschapsideologie van een groep vrouwen. -
PREMIUM
Zieke peuter Teleza (1,5) heeft eindelijk een Nederlands paspoort voor broodnodige hartoperaties
Goed nieuws voor Teleza (1,5). Na lang getouwtrek heeft de Nederlandse staat haar adoptie erkend. Daarmee is de financiering gewaarborgd voor broodnodige hartoperaties die de peuter moet ondergaan. -
Syriëganger Angela B. (25) uit Soesterberg vastgezet bij aankomst op Schiphol
De 25-jarige Syriëganger Angela B. uit Soesterberg is dinsdag op Schiphol aangehouden op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van terroristische misdrijven. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. De jonge vrouw heeft vermoedelijk deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië. -
PREMIUM
Ontsnapte IS-bruid wil niet terug naar Nederland: ‘Ik probeer hier mijn eigen leven te leiden’
Een grote groep Nederlandse IS-vrouwen ontsnapte de afgelopen maanden uit Syrische detentiekampen. Sommigen keren terug naar Nederland, andere blijven in jihad-gebied. Voor het eerst vertelt een van hen: ,,Waarom zou ik terugkomen? Dan ga ik de gevangenis is.” -
PREMIUM
Topman Rabobank spreekt zich uit over gebrek aan betaalbare woningen, maar verhuurt zelf illegaal een huis
De topman van de grootste bank van Nederland verhuurt in de Utrechtse wijk Lombok illegaal een huis. Dit is in strijd met de regels van de gemeente Utrecht, die de schaarse woningen in de stad juist probeert te beschermen. Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer van de Rabobank riskeert hiermee een boete die kan oplopen tot ruim 18.000 euro.
-
Na valse start heeft Pieter (25) alsnog zijn passie ontdekt met geliefde typetjes op TikTok
De 25-jarige Pieter uit Wervershoof wilde van jongs af aan al iets met entertainment doen. Gebrek aan durf hield hem tegen zijn droom na te jagen, maar inmiddels is hij meer dan 115.000 volgers rijk op TikTok. ,,Mijn doel is mensen aan het lachen maken.’’ -
PREMIUM
Coronacijfers willen maar niet omlaag: 'Versoepelingen bekijken we met zeer grote zorg'
Het lukt Nederland maar niet om uit het coronamoeras te klimmen. De druk op de intensive cares was in elf maanden niet zo hoog, en opnieuw zijn er problemen rond de vaccinaties. Sneuvelt daardoor wéér een versoepelingsplan? De situatie, in zeven vragen en antwoorden. -
PREMIUMzorgcentra weer open
De laatste halte wordt langzaam weer zoals-ie ooit was
De deuren van de zorgcentra gaan eindelijk weer open, na een moeilijk jaar vol verdriet. Deze site keek in de aanloop naar de heropening terug en vooruit met de mensen van Oranjehof in Heerlen-Zuid. ,,Ik heb de oorlog ook meegemaakt, maar dit was erger.’’