Tanker botst tegen spoorbrug in Zaltbommel, hulpdiensten voorkomen verkeersinfarct op A2

videoOp de Waal bij het Gelderse Zaltbommel is in de nacht van woensdag op donderdag een tanker tegen een pijler van de spoorbrug gevaren. 

Hulpdiensten legden het autoverkeer op de snelweg A2 plat in beide richtingen. Maar ook het treinverkeer tussen Utrecht en Den Bosch. Ook het scheepvaartverkeer kwam stil te liggen. Zowel het weg- als het treinverkeer zijn inmiddels weer op gang. 

Het schip, een 105 meter lange tanker van een Duitse rederij, kwam waarschijnlijk door de dichte mist in aanvaring met de pijler van de spoorbrug en is daardoor beschadigd geraakt, maar lekt geen stoffen, zegt woordvoerster Jolanda Meeder van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Hoeveel schade de spoorbrug heeft opgelopen is nog onduidelijk. 

Quote

In de tanker zit een gevaarlij­ke stof, die wordt overge­pompt naar een ander schip

Jolanda Meeder, Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

,,In de tanker zit een gevaarlijke stof (kaliumhydroxine, red.). Die moet worden overgepompt in een ander schip. De tanker ligt nu stabiel onder de Martinus Nijhoffbrug van de A2. Dat kan geen kwaad. Later op de dag wordt de lading eruit gepompt. ProRail onderzoekt de schade aan de pijler. Het scheepsvaartverkeer ligt plat.”

Bijna groot verkeersinfarct

Om te voorkomen dat er een enorm verkeersinfarct zou ontstaan op de A2 bij de start van de ochtendspits, is met man en macht gewerkt om de weg weer open te stellen. Een tijdlang stonden er in beide richtingen drie grote rode kruizen boven de snelweg. Vrachtverkeer sukkelde daarom al via binnenwegen naar een andere route, maar sinds ongeveer half vijf deze ochtend is de A2 weer in beide richtingen open.

Bij het scheepvaartongeluk raakte niemand gewond. De hulpdiensten waren snel ter plekke om de schade te inspecteren. Dat werk werd bemoeilijkt door de mist.

Hulpdiensten in de weer bij de Martinus Nijhoffbrug in Zaltbommel. Een schip voer er tegen een van de pijlers van de spoorbrug.
Volledig scherm
Hulpdiensten in de weer bij de Martinus Nijhoffbrug in Zaltbommel. Een schip voer er tegen een van de pijlers van de spoorbrug. © Bart Meesters
Tanker tegen pijler van spoorbrug gevaren op Waal bij Zaltbommel.
Volledig scherm
Tanker tegen pijler van spoorbrug gevaren op Waal bij Zaltbommel. © Meesters Multi Media/Bart Meesters