Volledig scherm
Wanda de Kanter © Erik Smits

‘Te activistische’ longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker uit anti-rookclub gezet

De Alliantie Nederland Rookvrij heeft longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker uit de koepel gezet. Het samenwerkingsverband vindt dat de twee artsen ‘te activistisch en confronterend’ opereren. Mischa Stubenitsky van KWF Kankerbestrijding bevestigt een bericht van Trouw hierover.

Met name Wanda de Kanter werd de afgelopen vijf jaar het boegbeeld van de felle en succesvolle strijd tegen het roken. Met collega Pauline Dekker zette ze vijf jaar geleden Tabaknee.nl op, een onderzoekssite waar onder meer tabakslobbyisten en politici er soms flink van langs krijgen. De Kanter was ook de drijvende kracht achter de pogingen van advocaat Bénédicte Ficq om de tabaksindustrie in Nederland voor de rechter te slepen wegens poging tot zware mishandeling. Dat stond overigens nooit ter discussie, wel sommige artikelen op Tabaknee.nl.

Gesprekken

,,Hun aanpak is zeker succesvol geweest maar wij hebben gemerkt dat ‘de middenweg’ ons vaak verder helpt,” zegt Mischa Stubenitsky. ,,Waar wij soms onderhandelden met mensen en goede gesprekken hadden, werd er over diezelfde personen op Tabaknee.nl negatief geschreven omdat ze in het verleden iets voor de tabakslobby zouden hebben gedaan. Gesprekken daarover hebben niet tot een oplossing geleid dus hebben wij de financiering van Tabaknee.nl stop gezet. Waar het kan, blijven we overigens samenwerken.” 

Een voorbeeld van de schurende samenwerking tussen Tabaknee.nl en De Alliantie Nederland Rookvrij (een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds) draaide om een artikel op Tabaknee.nl over een oproep aan staatssecretaris Blokhuis om oud-Kamerlid Jolande Sap te vervangen als voorzitter van de groep experts die voor het Nationaal Preventieakkoord oplossingen bedenkt om het roken terug te dringen. Sap was ook commissaris bij adviesorganisatie KPMG en zou dus vervangen moeten worden omdat KPMG ‘dubieuze onderzoeken’ zou doen in opdracht van tabaksfabrikanten.

Pauline Dekker zegt in een reactie dat ‘zij en Wanda toch enigszins verbaasd zijn'. ,,Want we streven hetzelfde doel na. Ze zijn met name gevallen over dat van Jolande Sap, denk ik,” zegt Dekker. Wel voegt ze toe dat ze vindt dat organisaties als het Longfonds en de Hartstichting wel wat meer uitgesproken tegen roken mogen zijn, los van hun deelname aan Alliantie Rookvrij. Ook vinden de artsen het onlangs gesloten preventieakkoord op sommige punten niet ver genoeg gaan.

De artsen zijn niet van plan te stoppen met hun felle strijd tegen roken. ,,We blijven lezingen geven, naast onze gewone banen, en gaan door met Tabaknee.nl, maar we zoeken wel naarstig naar financiers.”

  1. WO in Actie luidt noodklok over structureel overwerk op universiteiten, doet melding bij inspectie

    WO in Actie luidt noodklok over structu­reel overwerk op universi­tei­ten, doet melding bij inspectie

    Hoogleraren, docenten en ondersteunend personeel bij universiteiten werken gemiddeld 12 tot 15 uur per week langer dan hun contract voorschrijft, zonder dat ze daarvoor worden betaald. Volgens WO in Actie dreigt de toppositie van Nederlandse universiteiten in gevaar te komen. De universitaire actiegroep meldt dat structurele overwerk samen met vakbonden FNV en AOb vandaag bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.