Vincent Everts.
Volledig scherm
Vincent Everts. © AD/Jan de Groen

Telefoongebruik in zelfrijdende auto ook in hoger beroep verboden

Ook in een zelfrijdende auto is het verboden om een telefoon te gebruiken achter het stuur. Trendwatcher Vincent Everts is namelijk terecht bekeurd voor het vasthouden van een mobiele telefoon achter het stuur van een zelfrijdende auto. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden vandaag bepaald.

De kantonrechter concludeerde in november vorig jaar hetzelfde. Everts ging in beroep. Hij wilde de politiek wijzen op verouderde wetgeving.

De trendwatcher op het gebied van digitale innovatie kreeg in 2017 twee bekeuringen op de snelweg A2. Volgens hem onterecht omdat niet hij, maar de autopilot feitelijk de bestuurder zou zijn. Hij hoefde slechts toezicht te houden op de autopilot van zijn Tesla Model X. 

De Wegenverkeerswet maakt onderscheid tussen feitelijke en juridische bestuurders. Juridische bestuurders zijn  rijinstructeurs en examinatoren. De advocaat vindt dat bestuurders van een zelfrijdende auto ook tot die categorie moeten gaan behoren, maar het hof was het daar niet mee eens.

Zijn advocaat Tjalling van der Goot maakte namelijk in het hof een vergelijking met een rijinstructeur, die volgens de wet wel een telefoon mag vasthouden. Een instructeur is tijdens een les verantwoordelijk maar bestuurt de auto zelf niet, betoogde Van der Goot.

Volgens het hof is Everts met het bedienen van de autopilot dus wel degelijk feitelijk bestuurder.

Advocaat Van der Goot is niet verrast door de uitspraak, maar wel teleurgesteld: ,,Dit zijn de enige uitzonderingen die worden genoemd in de wet”, vertelt hij. Hij hoopte dat het hof een signaal zou afgeven richting de wetgever. ,,De wetgever moet met de technische ontwikkelingen meelopen; regel het”, aldus Van der Goot. 

  1. LIVE | Eerste repatriëringsvlucht opgestegen in Sydney, politie stopt feestende jongeren Brabant

    LIVE | Eerste repatrië­rings­vlucht opgestegen in Sydney, politie stopt feestende jongeren Brabant

    Het afgelopen etmaal werden er 164 nieuwe sterfgevallen gemeld, aldus het RIVM zaterdag in de dagelijkse update. Het aantal ziekenhuisopnames laat een dalende lijn zien. 336 vandaag, ten opzichte van 502 gisteren. Ook het aantal ic-opnames volgt die trend. ‘Geniet van de zon in de tuin en op balkon’, luidt het advies voor zowel de zaterdag als zondag. Om herhaling van twee weken geleden te voorkomen, zijn op veel plekken maatregelen genomen. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rond het virus.