Rutger Bregman te gast bij Trevor Noah in The Daily Show.
Volledig scherm
Rutger Bregman te gast bij Trevor Noah in The Daily Show. © Still uit de The Daily Show

The Daily Show doopt Rutger Bregman (30) tot ‘superstar’

Het gebeurt niet vaak dat er Nederlanders in het wereldberoemde Amerikaanse programma The Daily Show te gast zijn. Toch kreeg de 30-jarige Nederlandse historicus Rutger Bregman de eer. Presentator Trevor Noah doopt hem zelfs tot ‘superstar'.

,,Een paar maanden geleden deed je naam nog geen enkel belletje rinkelen,’’ introduceert presentator Trevor Noah de Nederlander nog bescheiden. ,,Maar nu ben je een superstar. Vooral onder jongeren vanwege je kijk op belasting en de superrijken in de wereld’’, vervolgt Noah. 

Samen met de presentator blikt Rutger Bregman terug op hoe hij de aandacht trok tijdens het World Economic Forum in Davos, een meerdaagse conferentie voor de rijkste mensen ter wereld. De historicus was daarvoor  uitgenodigd vanwege zijn boek Gratis geld voor iedereen. Daarin pleit hij voor een universeel basisinkomen. Tijdens het forum beklemtoonde Bregman meerdere malen dat de rijken der aarde eindelijk eens fatsoenlijk belasting zouden moeten betalen.

Privévliegtuigen

Nederland, Amsterdam, 17-04-2018
Rutger Bregman.
Volledig scherm
Nederland, Amsterdam, 17-04-2018 Rutger Bregman. © Marco Okhuizen

,,Dus jij zat daar tussen de rijkste mensen op aarde?’’ benadrukt Trevor Noah. ,,Merk je dat je sindsdien gevolgd wordt door een aantal privévliegtuigen? Het lijkt me iets waarmee je de superrijken nogal op de kast jaagt. Het idee meer belasting betalen en een eind aan maken aan belasting betalen.’’ 

Bregman stelt voor om terug te gaan naar het regime van de jaren vijftig, waarin mensen als Donald Trump zo'n 90 procent belasting zouden moeten betalen. Met de opmerking: ,,Make America great again, bring back those higher taxes,’’ krijgt hij de lachers op zijn hand. Check het hele 13 minuten durende item aan het eind van de tekst.

‘Jij geeft ons hoop’

Presentator Fox News Tucker Carlson, in discussie met nederlandse historicus Rutger Bregman
Volledig scherm
Presentator Fox News Tucker Carlson, in discussie met nederlandse historicus Rutger Bregman © -

Op Facebook reageren mensen dolenthousiast op zijn optreden. ,,Zo trots!’’, schrijft Ginny Warner. ,,En superblij dat hij een fatsoenlijk woordje Engels spreekt. dat is echt nodig wil je zulke ideeën overbrengen op globale schaal! ❤️ Dankjewel Rutger, jij geeft ons hoop!’’ Louise Wessels valt haar bij: ,,Ben zo blij met Rutger!!! 👍’’

Bregman ging ook viraal toen hij een video naar buiten bracht, waarop FOX News-presentator Tucker Carlson hem de huid vol scheldt. De Amerikaan noemt Bregman onder meer een ‘moron’ (idioot). ‘Why don’t you go fuck yourself’, bijt Carlson de Nederlander ook nog toe. De Amerikaan had spijt van zijn scheldwoorden, maar noemde zijn uitlatingen achteraf ‘terecht’.

Bekijk hier Rutger Bregman bij The Daily Show: