Thijs H. ontkent moorden, politie zoekt extra bewijs

UPDATE/VIDEOThijs H. ontkent betrokkenheid bij de drie moorden waarvan hij verdacht wordt. De rechtbank bevestigt dat H. tot twee keer toe uit de kliniek ontkwam en dat hij zich bebloed meldde op de avond na de Heerlense moorden. Maar pas na de tweede ontsnapping werd het medisch beroepsgeheim doorbroken. 

Dat blijkt uit het rechtbankbesluit over de gevorderde camerabeelden vanmiddag. De rechter-commissaris beschrijft daarin de tijdlijn van moordverdachte Thijs H., zijn opnames in de Maastrichtse kliniek en zijn proceshouding. 

Het feitenrelaas stelt dat Thijs H. zich dinsdagmiddag na vijven -en niet al op maandag, zoals diverse bronnen eerder nog stelden-  vrijwillig bij Mondriaan in Maastricht meldde voor opname. Hij had bloed op zijn handen en kleding, waarna alle alarmbellen afgingen bij zijn behandelaars, zoals deze site zaterdag al meldde. Ook had hij in de kliniek verteld dat hij op de Brunssummerheide geweest was. ,,Dit zou de psychiater geen goed gevoel hebben gegeven”, schrijft de rechter. 

Maar die informatie werd niet gedeeld met de politie, het medisch beroepsgeheim telde zwaarder. Kwart over negen die avond nam H. de benen door stoelen op te stapelen in de binnentuin, en vervolgens over de muur te klimmen. Toch was ook dat geen reden om de politie in te schakelen. Dinsdagavond half twaalf brachten zijn ouders Thijs H. weer terug bij de kliniek. 

Maar pas toen H. woensdag opnieuw wegliep van de gesloten afdeling doorbrak de kliniek het beroepsgeheim en werd de politie ingeseind, zoals eerder al duidelijk was. Woensdagavond laat werd de 27-jarige verdachte opgepakt, nadat de politie een opsporingsfoto en zijn naam had verspreid. 

(Artikel gaat verder na de foto)

Volledig scherm
Thijs H. © LinkedIn

H. ontkent

H. ontkent de moorden gepleegd te hebben, er zijn geen directe getuigen gevonden, mensen in H.'s omgeving lijken ook niet bereid verklaringen af te leggen, medewerkers van Mondriaan zwijgen eveneens. Het mes dat H. bij zich zou hebben gehad is niet gevonden. Omdat ook zijn kleding met bloedsporen gewassen is, vindt de rechter de camerabeelden noodzakelijk voor het verdere onderzoek. ,,Er zijn nu geen andere manieren om deze informatie te verkrijgen (...) Het beroep op het verschoningsrecht van Mondriaan dient te wijken voor het belang van de waarheidsvinding.” Daarbij zijn  ‘veel sporen mogelijk al vernietigd’, meldt de rechter. 

Mondriaan

Voorzitter Jean-Paul Essers van de raad van bestuur van Mondriaan wil niet al te gedetailleerd ingaan op specifieke vragen over Thijs H. ,,We laten extern onderzoek doen naar de situatie rond Thijs H. Maar we zijn een psychiatrisch ziekenhuis, geen gevangenis”, zegt Essers over het feit dat H. twee keer kon weglopen van de gesloten afdeling. 

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekijkt de kwestie, Essers weigert te antwoorden op de vraag of Mondriaan al meteen dinsdagmiddag aan de bel had moeten trekken na het zien van het bloed en het horen van H.'s uitspraken over de Brunssummerheide. ,,In algemene zin speelt het beroepsgeheim een grote rol. Kennis van een misdrijf of een vermoeden is onvoldoende aanleiding om het geheim te doorbreken.”

Voorzitter Jean-Paul Essers van de raad van bestuur van Mondriaan reageert op de rol van zijn kliniek inde zaak Thijs H. ,,Beroepsgeheim is een groot goed”

Weglopen

Volgens Essers is het niet zo dat Mondriaan-cliënten voortdurend weglopen. ,,Dat is zeker niet aan de orde van de dag. En als er iemand wegloopt, maken we daar in principe altijd melding van, in het incidentele geval dat dat gebeurt.” Of H.'s eerste vertrek dinsdagavond gemeld werd bij de politie is onbekend. Vaststaat dat pas woensdagochtend, de tweede keer dat hij de benen nam, de politie is ingelicht over H.'s mogelijke betrokkenheid bij de moorden. 

Volledig scherm
Thijs H. werd behandeld bij de Mondriaan-kliniek in Maastricht. © AD

In de Ochtend Show to go spraken we met verslaggever Niels Klaassen over Thijs H., die wordt verdacht van drie moorden. Wie is deze man en wat bewoog hem?