Volledig scherm
Een lid van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). © ANP

'Tientallen beveiligd na moord op advocaat'

Na de moord op advocaat Derk Wiersum zijn voor tientallen personen extra veiligheidsmaatregelen getroffen, meldt NOS op basis van bronnen. Twintig tot dertig mensen zouden extra worden beveiligd. Het gaat om onder meer rechters en officieren van justitie die betrokken zijn bij het proces tegen Ridouan Taghi of zaken die daaraan gerelateerd zijn.

De extra beveiliging is zowel zichtbaar als onzichtbaar. Bij sommigen is een camera geplaatst. Bij anderen surveilleert de politie vaker in de straat. Ook zijn er mensen die 24 uur per dag persoonsbeveiliging krijgen van de DKDB. Dat is de dienst die onder meer bescherming biedt aan leden van het Koninklijk Huis en aan PVV-leider Geert Wilders.

Volgens de politie gaat het om de aanscherping en intensivering van beveiligingsmaatregelen rond tientallen personen en locaties in het hele land. ,,Deze maatregelen vergen politiecapaciteit van onder meer politiemensen in de basisteams. De operationele sterkte komt daardoor extra onder druk te staan.”

Minister Ferd Grapperhaus kondigde vorige week al aan te laten onderzoeken wat nodig is om advocaten ,,veilig en ongestoord” hun werk te laten doen.  De maatregelen die hieruit voortvloeien, moeten deels door de politie worden uitgevoerd. ,,Omdat het gaat om een forse opgave die alle eenheden treft, is een Team Grootschalig Beveiligen en Bewaken opgericht. Het team heeft, onder aansturing van de NCTV, landelijke regie en bepaalt onder meer wie (extra) beveiliging nodig heeft en welke maatregelen nodig zijn. Over de inhoud van maatregelen en de benodigde capaciteit doet het korps vanuit het oogpunt van veiligheid van de betrokken personen én collega’s geen mededelingen.”

Roosters

De extra inzet van agenten zal in de hele organisatie worden gevoeld. ,,De maatregelen leggen extra druk op de roosters en daarmee op de operatie. Daar waar gaten in de roosters vallen, moeten anderen die immers opvullen”, zegt korpschef Erik Akerboom. ,,Ik realiseer me dat we – niet voor het eerst – een groot beroep doen op collega’s. Maar het is wel een klemmend beroep: de rechtsstaat staat onder druk. We zetten alles op alles om betrokkenen bescherming te bieden en te zorgen dat de rechtsgang kan worden vervolgd.”

Op dit moment is niet bekend hoe lang de extra inzet nodig is. ,,Om collega’s zo min mogelijk te belasten wordt daarom gewerkt aan alternatieven. Ook kijken we welke extra maatregelen eventueel nodig zijn voor de veiligheid van collega’s", zegt Akerboom.

Keuzes

Voorzitter Rob den Besten van de Centrale Ondernemingsraad (COR) heeft begrip voor de maatregelen. ,,We vragen een extra inspanning van collega’s, die toch al onder druk staan door de krappe bezetting en de aard van hun werk. Maar als politie staan we pal voor de waarden van de rechtsstaat. We kunnen niet anders. Wel roep ik het gezag op om met ons in overleg te treden over de keuzes die we als gevolg van deze maatregelen moeten maken. Want dat is wel een vraag die bij mij leeft: wat gaan we nu als politie niet meer doen?”

Lees alles over de moord op advocaat Derk Wiersum in ons dossier