Archiefbeeld ter illustratie.
Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie. © Shutterstock

Tientallen Nederlanders willen lichaam doneren aan bedrijf in VS: goedkoop alternatief voor uitvaart

Tientallen Nederlanders hebben zich bij een commercieel Amerikaans bedrijf gemeld voor donatie van hun lichaam na hun dood. Het zou een goedkoop alternatief vormen voor een uitvaart, maar wat er exact met de lichamen gebeurt, is nog onduidelijk. Dat meldt Nieuwsuur.

Het bedrijf, RISE Labs, is een zogeheten body broker en verhandelt lichaamsdelen van overleden personen die hun lichaam na de dood beschikbaar hebben gesteld aan de wetenschap. RISE Labs prijst donatie aan als een ‘goedkoop alternatief voor een uitvaart’. In Nederland zijn inmiddels vier lichamen gedoneerd. Die werden opgeslagen op Schiphol en elders ontleed. De lichaamsdelen zijn opgeslagen of doorverkocht. 

Aan wie RISE Labs de lichaamsdelen doorverkoopt is onduidelijk. Vermoedelijk bedrijven in de farmaceutische en medische industrie. Ook bij het ministerie van Volksgezondheid is niet bekend wat er met de lichaamsdelen gebeurt. Volgens minister Hugo de Jonge werkt RISE samen met universiteiten, producenten van medische apparatuur en farmaceutische bedrijven in binnen- en buitenland. 

Commercie

,,De lichaamsdonatie wordt gepresenteerd als een budget-optie. Dus: doneert u vooral uw lichaam, het is niet alleen goed voor de wetenschap maar ook voor uw portemonnee. Daarmee zoekt het bedrijf wel echt de grens van de wet op, dat kan in Nederland eigenlijk niet worden verdedigd”, zegt hoogleraar rechten, ethiek en biotechnologie Britta van Beers tegen Nieuwsuur.

Zo mag volgens de wet geen geld geboden worden om een lichaam te doneren. En hoewel het in Nederland officieel niet is vastgelegd, mag daarnaast volgens Van Beers ‘over het algemeen geen geld verdiend worden aan het menselijk lichaam’.