Volledig scherm
© ANP XTRA

Tinder-match verliest al haar spaargeld door oplichter uit Nijverdal

Een 53-jarige man uit Nijverdal is vandaag veroordeeld tot vijftien maanden cel wegens oplichting en chantage. Gerrit B. legde via een datingsite contact met een plaatsgenoot, deed zich voor als iemand anders en lichtte haar voor 28.000 euro op: het was al haar spaargeld, verklaarde ze. Vanaf een camping in Luttenberg lichtte hij ook nog andere mensen op.

De oplichtingspraktijken bij zijn ‘date’ begonnen op Tinder. Daar deed de man zich voor als ene Erik, en plaatste daarbij een foto van een goed uitziende jongeman. Hij zette het contact met een geïnteresseerde vrouw voort via WhatsApp waarbij de gesprekken steeds vertrouwelijker werden. Hij vroeg en kreeg geld voor een naar zijn zeggen kostbare scheidingsprocedure.

Het viel op dat de man een ontmoeting altijd op het laatste moment afwees. Toen de vrouw erachter kwam wat voor vlees ze werkelijk in de kuip had, zocht ze een manier om haar geld terug te krijgen en deed zich via de telefoon voor als politieambtenaar. Hij had haar door en dreigde haar ‘bedrog’ bekend te maken in de media, haar werkgever en haar moeder, als ze niet meer zou betalen. Daarop is ze uiteindelijk naar de politie gestapt.

Toto-kaarten

Tegenover zijn date van Tinder loog hij dat hij haar het geld zou terugbetalen. Hij gaf zich zelfs uit als hulpverlener om het verhaal te ondersteunen dat hij hulp had bij zin financiële problemen. Het geld van de vrouw is grotendeels aangewend voor zijn levensonderhoud en het kopen van Toto-kaarten, stelt de rechtbank vast.

Meer slachtoffers

De vrouw bleek niet het enige slachtoffer van B. Bij een elektronicazaak in Nijverdal bestelde hij namelijk goederen op rekening om deze vervolgens nooit te betalen. Bij de politie verklaarde B. dat hij de goederen van de winkel, waarmee hij vorig jaar zijn nieuwe woning inrichtte, wel zou betalen, maar dat acht de rechtbank niet aannemelijk, ook al omdat de man twee iPhones van de winkel heeft doorverkocht.

Op een camping in Luttenberg, waar hij vorig jaar zomer een paar weken verbleef, wist B. bovendien het vertrouwen van zijn buren te winnen door erg behulpzaam te zijn. Ze bestelden (en betaalden) bij hem zes iPads voor ruim 1100 euro, maar hebben de tablets niet gekregen.

‘Laf’

De rechtbank stelt de oplichtingen ‘buitengewoon laf en verwerpelijk’ te vinden. Vooral het bijna een jaar lang voor de gek houden van zijn match op Tinder wordt hem ernstig aangerekend. De verdachte verscheen niet op de zitting en dat past volgens de rechtbank in het beeld dat hij geen verantwoordelijkheid heeft genomen. Hij moet de gedupeerden terugbetalen.

  1. Na de boeren nu de bouwvakkers: 'Acties tegen stikstofbeleid op Malieveld’
    PREMIUM

    Na de boeren nu de bouwvak­kers: 'Acties tegen stikstofbe­leid op Malieveld’

    In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige acties voor om tegen het stikstofbeleid van de regering te protesteren. Vanuit onder meer Staphorst is de stichting Grond in Verzet in oprichting, en binnen een etmaal schaarden zo’n vijfduizend bedrijven, bouwvakkers en aannemers zich achter de actiegroep. Een datum voor een landelijk protest, wellicht op het Malieveld, is al gekozen: 30 oktober.