Toezichthouder doet aangifte tegen Tata Steel, ruim een ton aan boetes voor gevaarlijke stofwolken
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft aangifte gedaan tegen Tata Steel. Tijdens een controle bij het staalbedrijf kwam een tekortkoming aan het licht in de manier waarop stofuitstoot wordt gemonitord. Dat neemt de toezichthouder hoog op.
Het team van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied is namens provincie Noord-Holland medeverantwoordelijk voor de toezicht en handhaving op Tata Steel. Apparatuur bleek er niet te zijn geijkt, terwijl dat wel verplicht is. ‘Zonder juiste kalibratie van deze monitoren kunnen de meetgegevens niet gebruikt worden om te bepalen of Tata Steel aan de norm uit de vergunning voldoet', legt de dienst uit.
Dwangsommen
Het gaat om meetapparatuur die is bevestigd aan de zogeheten cokesgasfabrieken. Vooral over de oude cokesgasfabriek 2 is al langere tijd veel ophef. Die staat bekend als een van de meest vervuilende installaties van de grote staalproducent in de IJmond. De omgevingsdienst heeft Tata inmiddels ook al dwangsommen opgelegd ter waarde van 300.000 euro omdat de afgelopen maanden drie keer is geconstateerd dat sprake was van zogeheten ‘rauwe cokes’.
In de fabrieken worden gassen op een hoge temperatuur uit steenkool verwijderd. Wat overblijft is brandstof voor de hoogovens waarin ijzererts wordt verwerkt. ‘Als deze steenkool onvoldoende verhit is geweest, komen gassen vrij die voor ongezonde uitstoot en milieuschade zorgen’, legde de omgevingsdienst eerder uit.
Tata moet de zogeheten stofmonitoren nu alsnog gaan kalibreren, anders volgen meer boetes. De omgevingsdienst herhaalt ook nog eens dat de dienst onderzoekt of het eventueel mogelijk is om bij volgende overtredingen de vergunning voor de cokesgasfabrieken in te trekken. Dat stelde de dienst vorig jaar ook al eens. De installaties zijn cruciaal voor het productieproces van Tata Steel. Het bedrijf zelf wil er uiteindelijk ook van af, maar volgens de huidige plannen gaat dat niet eerder dan in 2030. Tegen die tijd wil de directie ook een begin maken met het produceren van staal op een veel duurzamere manier, met behulp van waterstof in plaats van steenkool.
Tata laat weten dat het heeft ‘kennisgenomen van de aankondiging van de omgevingsdienst’. Verder blijft het bedrijf ‘doorlopend maatregelen nemen om de uitstoot van stof verder tegen te gaan'.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) spreekt donderdag met het staalbedrijf. ,,Ik vind het van groot belang dat Tata Steel, en elk ander bedrijf in Nederland, zich aan de milieuregels houdt”, laat Heijnen in een reactie weten.
Boetes
Overigens werd woensdag ook bekend dat Tata van de Amsterdamse rechtbank twee boetes moet betalen van in totaal 110.000 euro. Dat is vanwege de verspreiding van gevaarlijke stofwolken en andere overtredingen van milieuregels. Volgens de rechtbank werden de boetes opgelegd ‘voor het niet of onvoldoende naleven van regelgeving die gericht is op het reguleren van potentieel verontreinigende activiteiten'.
‘Betreuren dat dit zich heeft voorgedaan’
,,Onze manier van werken is erop gericht om staal te maken op een manier dat het veilig is voor onze mensen, met oog en zorg voor de omgeving en met aandacht voor het milieu”, reageert Hans van den Berg, CEO van Tata Steel Nederland op het oordeel. ,,Dat is helaas niet voor honderd procent gelukt. Wij hebben daarom verschillende maatregelen genomen om situaties als deze in de toekomst te voorkomen.”
,,Maar we kijken ook verder dan de zaken waarover de rechtbank vandaag geoordeeld heeft”, stelt Van den Berg. ,,Een deel van de mensen in onze omgeving maakt zich zorgen over de nabijheid van de fabriek. Wij zijn ons zeer bewust van onze verantwoordelijkheid voor de omgeving en dat het van belang is om ervoor te zorgen dat het bedrijf een goede buur is.”
Hij vervolgt: ,,Sinds 2019 zetten wij ons met een groot verbeterprogramma extra in om de impact van onze activiteiten op de omgeving verder te verlagen. Een aantal belangrijke doelstellingen is inmiddels behaald, maar we zijn er nog niet.”
‘De rechtbank rekent het de staalproducent aan dat zij tekort is geschoten in haar verantwoordelijkheid naar haar omgeving toe in het secuur naleven van vergunningen en regelgeving. Tegelijkertijd overwoog de rechtbank oog te hebben voor de moeite die is betracht om milieuverontreiniging te voorkomen of te beperken’, aldus een verklaring.
Het Openbaar Ministerie had in december hiervoor een boete geëist van 100.000 euro. Als binnen drie jaar de milieuregels weer worden geschonden moest daar 50.000 euro bovenop komen, aldus het OM. Tata Steel zei toen te betreuren dat deze zaken zich hebben voorgedaan. Er zouden verschillende maatregelen zijn genomen om die situatie in de toekomst te voorkomen.
In deze aflevering van En Profiel vertelt Sanne over haar strijd met Tata Steel:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
PREMIUM
Voortvluchtige ‘Bolle Jos’ in België vervolgd voor cocaïnesmokkel
Maandag begint in Luik, onder strenge veiligheidsmaatregelen, een grote strafzaak tegen de voortvluchtige Jos Leijdekkers en 45 medeverdachten. Het Belgische Openbaar Ministerie beschouwt hem, net als het Nederlandse, als leider van een criminele organisatie. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
PREMIUMvoorpublicatie
Hoe Duitse inval in een klooster duister keerpunt was voor verzetsheldin Miep Oranje
Het verraad door Miep Oranje is een van de mysteries uit de Tweede Wereldoorlog. Journalist en historicus Richard Hoving schreef een boek over zijn onderzoek naar de ‘koerierster des doods’. De voormalige verzetshulp heeft na haar arrestatie door de Duitsers tientallen verzetsstrijders verraden. Lees hieronder een voorpublicatie.Lage Vuursche, Utrecht -
met video
Zes politiemedewerkers op non-actief na racistische uitspraken: ‘Er is maar één blanke’
De politie heeft zes medewerkers per direct buiten functie gesteld. In Parijs, waar ze een voetbalwedstrijd bezochten, filmden ze hun omgeving én sloegen ze racistische taal uit. ‘Er is maar één blanke.’
-
PREMIUMAchtergrond
Hoe de koers van Tata Steel groener werd na druk van personeel
Dat werknemers hun bedrijf een groenere toekomst kunnen bezorgen, bleek de afgelopen jaren in de IJmond. Juist Tata Steel, het vervuilendste bedrijf van Nederland, stelde zijn duurzaamheidsplannen fors bij na druk van het personeel. Or-voorzitter Cinta Groos: ‘Je kunt als werknemer veel meer dan je denkt.’ -
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
Nederlandse spermadonor verwekte wereldwijd honderden kinderen, moeder sleept hem voor rechter
Een 41-jarige man uit Den Haag die wereldwijd honderden kinderen verwekte, moet binnenkort voor de rechter verschijnen. Een moeder heeft samen met Stichting Donorkind een kort geding tegen de zaaddonor aangespannen. Ze willen dat de rechter hem verbiedt nog langer te doneren en dat het sperma dat nog bij banken ligt, wordt vernietigd.Den Haag