Toezichthouder VS legt productie Janssen-vaccin stil, gevolgen voor Nederland nog onbekend
Hygiëne schiet tekortEen Amerikaanse fabriek waar het mede door Leidse onderzoekers ontwikkelde Janssen-vaccin wordt geproduceerd, mag voorlopig geen nieuwe vaccins maken. Dat heeft de Amerikaanse toezichthouder FDA bepaald. In de fabriek zijn de nodige tekortkomingen aangetroffen, onder meer op het gebied van hygiëne. Volgens een expert kan herstel maanden duren.
De fabriek in Baltimore, Emergent BioSolutions, is één van de drie wereldwijd waar onder de vlag van Johnson & Johnson de basis voor het Janssen-vaccin wordt geproduceerd. De andere twee zijn die van Janssen in Leiden en een fabriek in India. Vanuit deze drie fabrieken gaat het basisvaccin naar andere locaties, waar het in ampullen wordt gestopt.
Omdat India de export van vaccins vanwege problemen in eigen land stevig beperkt, en de productie in de VS nu stilligt, is de locatie in Leiden feitelijk de enige die de wereldmarkt kan bedienen, schrijven internationale persbureaus.
De gevolgen voor de levering van het Janssen-vaccin zijn nog onduidelijk. Nederland verwacht dit kwartaal 3 miljoen doses van het vaccin, dat werkzaam is na één prik, geleverd te krijgen. Een woordvoerder van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zegt in een eerste reactie dat Nederland vasthoudt aan ‘wat Janssen heeft aangegeven te leveren’. Mocht de levering lager uitvallen, dan is het de vraag of de planning (iedereen die dat wil voor begin juli minstens één prik) haalbaar is.
Een Nederlandse woordvoerder van het Amerikaanse Johnson & Johnson laat in een reactie weten dat het bedrijf zich blijft committeren aan ‘de levering van 200 miljoen vaccins aan de EU, Noorwegen en IJsland’. Een tijdsschema wordt daar echter niet aan gekoppeld. Onduidelijk is dus of de leveringen voor het komende kwartaal in stand blijven. In totaal rekent Nederland dit jaar op 11,7 miljoen Janssen-vaccins.
'Kan maanden duren’
Prashant Yadav, een expert op het gebied van medische toevoerketens, zegt tegen persbureau Reuters dat het gaat om ‘tamelijk significante’ tekortkomingen. ,,Het kost mogelijk vele maanden om aanpassingen door te voeren”, voegt hij daaraan toe. Eerder beloofde het bedrijf voor eind mei 100 miljoen doses aan de VS te leveren. Wereldwijd wil het dit jaar 1 miljard vaccins distribueren.
De FDA voerde de inspectie uit nadat het in Baltimore misging met de productie van vaccins. Vijftien miljoen doses bleken onbruikbaar, nadat medewerkers van de fabriek per ongeluk ingrediënten van twee verschillende vaccins mengden. In de fabriek wordt voor de Amerikaanse markt ook het AstraZeneca-vaccin geproduceerd.
Daarop werd de productie al stilgelegd. Uit de inspectie van de FDA, die op 12 april begon en gisteren werd afgerond, komt een lange lijst gebreken naar voren. Personeel wordt niet goed getraind, ook niet om te voorkomen dat verschillende vaccins met elkaar in aanraking kunnen komen. Afval wordt niet veilig afgevoerd. De kwaliteitsrapporten zijn niet op orde. Het gebouw in Baltimore is qua afmeting noch ontwerp geschikt om goed onderhoud, schoonmaak en een goede operatie mogelijk te maken.
In de opslag
In een reactie bij Reuters zegt Johnson & Johnson ervoor te willen zorgen dat de problemen bij Emergent BioSolutions worden opgelost. Tot nu toe zijn er in de VS 8 miljoen prikken met het Janssen-vaccin gezet, maar die zijn allemaal in Europa geproduceerd. Alle vaccins die tot nu toe in Baltimore gemaakt zijn staan blijven voorlopig in de opslag, en worden nader onderzocht.
De problemen in de fabriek staan los van de berichten over bijwerkingen, benadrukt de FDA. Gisteren bepaalde het kabinet dat het vaccin in Nederland gewoon gebruikt blijft worden, ondanks een aantal zeer zeldzame gevallen van bloedproppen bij mensen die het vaccin in de VS ontvingen. Vandaag werd de eerste prik met Janssen in ons land gezet.
Bekijk hieronder onze video’s over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Verdachte in proces Marengo: Ik heb gewaarschuwd voor een hele reeks moordaanslagen
Mohamed el Aissaoui (32), verdachte in proces Marengo, heeft niet alleen een half jaar voor de moord op Derk Wiersum ‘zeker vier keer’ gewaarschuwd dat de advocaten van kroongetuige Nabil B. in levensgevaar waren, hij heeft ook meerdere criminelen gewaarschuwd dat ze op de dodenlijst stonden. Dat stelt hij vanuit het Huis van Bewaring tegen Het Parool. -
VIDEO
Rutte noemt versoepelen risico: ‘Maar zonder risico’s gaat het niet’
Het kabinet neemt ‘een risico’ door nu coronamaatregelen te versoepelen, maar ‘zonder risico’s gaat het niet’, zei demissionair premier Mark Rutte zojuist tijdens een persconferentie. ,,Maar dit is geen gok.” -
update
50 asielzoekers Ter Apel die op stoel moesten slapen naar Roosendaal
Ongeveer vijftig asielzoekers die op een stoel zouden moeten slapen in de wachtruimte van het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel worden naar Roosendaal gebracht. Daarnaast heeft de politie vanavond een melding binnengekregen van iemand die zichzelf bij het centrum heeft verwond. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
PREMIUMmet video
Vermiste postduif keert na vijftien jaar terug bij ‘baasje’ Leo: ‘Die kan niet van mij zijn, dacht ik’
Een vermiste duif, daar kijkt Leo Snel na ruim vijftig jaar postduiven houden niet van op. Maar dat een duif na vijftien jaar terugkeert op het hok, dat maakte de 66-jarige Utrechter niet eerder mee. De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie noemt zijn verhaal ‘heel uitzonderlijk’. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Met video
Danny zoekt meisje dat in Deventer moet wegduiken voor berg water: ‘Het zal je kind zijn’
Ze kan nog schuilen achter haar fiets, maar of het echt heeft geholpen is de vraag. Een meisje in Deventer krijgt een grote plens water over zich heen nadat een busje uit een ondergelopen tunnel komt en langs haar rijdt. De eigenaar van dat bedrijfsbusje is nu naar haar op zoek om het goed te maken.