Trauma voor Nederlandse studentes na verkrachting huisfeestje: 'Blij dat dader cel in gaat’
Een Belgische webdesigner die eind 2019 twee Nederlandse studentes in hun kamer verkrachtte, moet drie jaar en vier maanden de gevangenis in. Ook moet hij de twee getraumatiseerde slachtoffers ruim 12.000 euro schadevergoeding betalen.
,,Mijn cliënten zijn erg opgelucht dat de dader is veroordeeld en ze deze vreselijke periode achter zich kunnen laten”, laat de advocaat aan deze site weten.
De 35-jarige Ibrahim A. werkte als webdesigner bij een maatschappelijke organisatie in Antwerpen waar de twee meisjes stage liepen. Eind 2019 ging hij naar hun studentenkamer in Berchem, een wijk van de Belgische stad. Ibrahim kreeg te horen dat hij erkend werd als vluchteling en dat wilde hij graag met hen vieren, met een zelfbereide maaltijd en veel sterke drank.
Het huisfeestje liep al snel uit de hand. Toen de Nederlandse studentes te veel gedronken hadden en in slaap vielen, besloot A. de vrouwen in hun slaap te verkrachten. Toen ze wakker werden raakten ze in paniek en riepen ze tegen Ibrahim dat hij onmiddellijk moest vertrekken. De vrouwen waarschuwden hun ouders en vervolgens de hulpdiensten, waarop ze zeer geschrokken naar het ziekenhuis werden gebracht.
Vertrouwen kwijt
In een emotionele slachtofferverklaring, waar deze site met toestemming uit mag citeren, vertelt een van de slachtoffers dat haar leven compleet overhoop ligt. ,,Sinds die dag is alles anders in mijn leven. Het lijkt wel of ik helemaal opnieuw moet beginnen. Ik ben mijn vertrouwen in iedereen rondom me kwijt, ik ben mijn vertrouwen in mezelf kwijt. Ik ben de hele tijd bang dat ik de verkeerde signalen afgeef.”
Volgens de slachtoffers had Ibrahim de keuze om weg te gaan, toen zij geen ‘nee’ meer konden zeggen. ,,Je koos er echt voor om misbruik te maken van de situatie en je aan ons te vergrijpen. Mijn leven zou kleurrijk moeten zijn, maar sinds die nacht is alles in mijn leven grijs. En ik dacht dat we vrienden waren.”
Spermaspoor op slip
A. bleef tijdens de rechtszaak volhouden dat de meisjes instemden met de seks, maar daar ging de rechter niet in mee. ,,En dat is voor een deel met dank aan politie en justitie. Zij hebben erg doortastend onderzoek gedaan en alle feiten en bewijzen boven tafel gekregen”, zegt de Belgische advocate Sanne De Clerck.
Een belangrijk bewijs was de vondst van een spermaspoor op een slip van een van de vrouwen. ,,Dat de dader tegen wil en dank bleef ontkennen was erg frustrerend voor mijn cliënten, maar gelukkig werden ze omringd door hele lieve vrienden en familie die hen door deze periode hebben gesleept.”
‘Te weinig bewijs’
Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden veertig maanden celstraf tegen A. De rechter ging daar dus in mee. Volgens zijn advocate Davinia Simons zou er te weinig concreet bewijs zijn dat haar cliënt schuldig is aan verkrachting.
,,Misschien hebben de meisjes wel toegestemd met seksuele betrekkingen, maar hebben ze achteraf spijt gekregen”, suggereerde Simons volgens Het Nieuwsblad, tot verbijstering van de twee slachtoffers ,,Is het niet opvallend dat ze eerst naar hun ouders hebben gebeld en toen pas naar de politie?”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Meer meldingen van verkrachting bij politie, maar meerderheid leidt niet tot aangifte
Het aantal meldingen bij de politie van verkrachtingen is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. Maar het aantal aangiftes blijft ver achter. Van alle meldingen leidt iets meer dan een kwart ook daadwerkelijk tot een aangifte. Volgens deskundigen ligt dit onder meer aan het informatieve gesprek. Dat zou te ontmoedigend zijn. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
PREMIUM
‘U krijgt een woonvoorziening’ in plaats van ‘U krijgt een traplift’: overheidsbrieven blijven te moeilijk
Lange zinnen, ingewikkelde vaktermen of een te grote hoeveelheid aan informatie. Zeker 30 procent van de mensen vindt het lastig om brieven en online teksten van de overheid te begrijpen. Gemeenten werken hard om hun informatievoorziening toegankelijker te maken, zodat inwoners krijgen waar ze recht op hebben.Utrecht -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.
-
Met video
Gehaktbal van mammoetvlees: ‘Waarom zou je kiezen voor rund, kip of varken?’
Een enorme gehaktbal van gekweekt mammoetvlees. Zachtjes gegaard in de oven en vervolgens met een gasbrander bewerkt voor een sappige bruine kleur. Alleen weet nog niemand hoe deze prehistorische variant van oma’s gehaktbal smaakt. -
-
-
PREMIUM
15 procent meer loon voor ziekenhuispersoneel: ‘Gaan we merken in de zorgpremie’
Het extra salaris voor ziekenhuispersoneel is goed nieuws voor de werkvloer, maar kan uiteindelijk wel een premie- of belastingverhoging betekenen voor de rest van het land. -
PREMIUM
Rotterdam kampt met een klimaatschuld: ‘Kerncentrales passen bij deze stad’
Rotterdam kampt met een klimaatschuld. Stadion De Kuip en Museum Boijmans Van Beuningen maken deel uit van een ‘schuldige skyline’ langs de Maas, aldus columnist en schrijver Simon Rozendaal.Rotterdam