Volledig scherm
Slachtoffers Sylwia en Grzegorz. © AD

Twee jaar cel voor vrouw die epilepsie verzweeg en twee mensen doodreed

Julia H., de vrouw die epilepsie verzweeg om haar rijbewijs te behouden en twee mensen doodreed, moet twee jaar de cel in. Ook mag ze vijf jaar niet autorijden. De straf is veel zwaarder dan de zes maanden cel die was geëist. 

Dat heeft de rechtbank in Rotterdam besloten, vanwege het 'onvoorstelbare leed' dat de nabestaanden is aangedaan. Julia H. reed in mei 2014 in Hellevoetsluis twee jonge mensen uit Polen dood die langs de weg liepen. Het ongeluk gebeurde doordat Julia H. een epileptische aanval kreeg. De slachtoffers waren Sylwia Leśnik (23) en Grzegorz Kumela (29). De Poolse twintigers werkten allebei in de kassen in het Westland.

Rijbewijs

De 52-jarige vrouw uit Rockanje bleek al zeven keer eerder brokken te hebben gemaakt tijdens epileptische aanvallen. Toch deed ze er alles aan om haar rijbewijs te behouden en terug te krijgen, onder meer door de aanvallen te verzwijgen. 

Julia H. toonde twee weken geleden tijdens de rechtszaak bijzonder weinig zelfinzicht. Zo zei ze zich niet schuldig te voelen omdat ze 'zich niet van het ongeluk bewust was'. Hoewel mensen in haar omgeving haar steeds waarschuwden, leek ze niet te willen geloven dat de ongelukken elke keer te wijten waren aan epilepsie. Ze gaf haar aandoening de schuld, maar niet zichzelf. 

Bij de rechtszaak twee weken geleden was ook de familie van slachtoffer Sylwia aanwezig. Zij vinden dat de vrouw als moordenaar veroordeeld had moeten worden. Bij de uitspraak vandaag was alleen een in Nederland wonende nicht van Sylwia in de zaal. Zij zei na afloop dat ze de hogere straf niet meer verwacht had en dat het toch voor enige opluchting zorgt.

Bekijk hieronder een reportage op de plek van het ongeluk:

  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.