Twee vaccinaties straks mogelijk niet meer voldoende voor toegang tot festival
ID&T, de organisatie die tientallen grote festivals vertegenwoordigt, gaat onderzoeken hoe evenementen op korte termijn alsnog veilig georganiseerd kunnen worden. Van groot belang is dat het Testen voor Toegang waterdicht is en er dus geen mensen zonder geldige QR-code op een festivalterrein kunnen komen. De QR-code moet het bewijs zijn dat zeer recent negatief is getest op corona. Twee vaccinaties zouden dan waarschijnlijk geen recht meer geven op toegang.
De haalbaarheid hiervan wordt onderzocht, zo heeft ID&T dinsdag afgesproken na een gesprek met de overheid naar aanleiding van de rechtszaak die de concertorganisator dreigde aan te spannen. De sector zegt er wel meteen bij de mogelijke nieuwe testregels als een ‘stevige uitdaging’ te zien.
Het demissionaire kabinet gelastte twee weken geleden alle festivals, concerten en evenementen tot half augustus af na het snel stijgende aantal coronabesmettingen. Deze ontwikkeling volgde op het vrijgeven van vrijwel alle coronamaatregelen. Dit deed het demissionaire kabinet ondanks waarschuwingen van experts en het OMT.
In het gesprek wezen experts binnen het OMT de evenementenbranche op de onzekerheid die de zeer besmettelijke Delta-variant met zich meebrengt. Het OMT gaat nu kijken of een test die 24 uur voor het einde van het evenement moet worden afgenomen een oplossing kan zijn, in plaats van 40 uur voor aanvang van het evenement. Dit is nu de regel die werd gehanteerd door de overheid.
Kritiek
Of het überhaupt haalbaar is om zoveel festivalgangers op dezelfde dag te testen, valt nog te bezien, zegt Willem Westermann van Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) tegen deze site. ,,Een festival als Lowlands ontvangt zo’n 65.000 bezoekers per dag. Als al die mensen tegelijkertijd getest moeten worden heeft Stichting Open Nederland enorm veel werk te verrichten”, denkt Westermann. ,,Je moet eigenlijk kijken naar een oplossing die wel haalbaar is, bijvoorbeeld het aanbieden van zelftests op het festivalterrein.”
De evenementenbranche kijkt ondertussen hoe haalbaar deze manier van testen is. Als er vaker getest moet worden, moeten de meerdaagse evenementen daar ook faciliteiten voor inrichten en het is de vraag of dat op korte termijn te realiseren is, laat ID&T weten. De deadline voor de resultaten van het onderzoek naar nieuwe regels voor Testen voor Toegang is 1 augustus.
Het is niet realistisch dat evenementen in de eerste twee weken van augustus nog kunnen doorgaan. Maar ID&T en de evenementenbranche hopen met dit plan van aanpak ervoor te zorgen dat de festivals en concerten na half augustus wel doorgang kunnen vinden.
Schrappen festivalzomer
Over de besluitvaardigheid van het kabinet zijn ten slotte ook grote twijfels, aldus VVEM. ,,Ze plaatsen de evenementenmakers in een redelijk bizarre situatie door hen pas op 13 augustus te vertellen of ze een week later wel of niet door kunnen gaan”, verzucht Westermann.
Het schrappen van een deel van de festivalzomer is bij veel organisatoren bovendien ‘ongelooflijk slecht gevallen’, voegt hij daar nog aan toe. ,,Het is dit jaar voor ons echt een survivaltocht, waarbij we vaak heel hoog moeten klimmen, en dan plots diep moeten graven om het allemaal nog een beetje vol te houden.”
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcolumn
Ook hier gebeuren bij ontgroeningen mensonterende dingen, het zal je kind maar wezen...
-
met video
Rutte en Wilders rouwen om overleden ijsverkoper Moes: ‘De liefste ijscoman van Nederland’
Moes Pekdemir (67), één van de bekendste ijscomannen van het land, is overleden. ,,Moes ‘zijn’ plekje op het Binnenhof is nu voor eeuwig.”Den Haag -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUM
Radeloze bewoners, boze burgemeesters, maar ‘giftreinen’ denderen gewoon door
Gelukkig zat er kalk in de goederentrein die in Voorschoten onlangs ontspoorde. Wat als dat een gevaarlijke chemische stof was geweest? En als die in een woonwijk was ontploft? Hoewel burgers en burgemeesters de noodklok luiden, zet de overheid juist in op meer spoorvervoer. -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
-
-
-
Nederland heeft voor het eerst een nationale bloem: het madeliefje
De Belgen hebben de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de edelweiss en de Finnen het lelietje-van-dalen. En sinds vandaag heeft Nederland het madeliefje als nationale bloem. Het veel voorkomende plantje werd met een ruime meerderheid aan stemmen verkozen bij de Nationale Bloem Verkiezing van radioprogramma Vroege Vogels zondagochtend. -
ProRail volgde ‘cruciaal advies’ niet op tijdens rampavond op spoor: ‘Sociale schade is enorm’
ProRail heeft zondagavond tijdens de enorme problemen met het Amsterdamse treinverkeer een naar nu blijkt cruciaal advies niet direct opgevolgd. Het advies was om de verkeersleidingspost van Amsterdam door te schakelen naar Utrecht. Daardoor kon het treinverkeer maandagochtend niet worden opgestart en konden ongeveer honderdduizend mensen niet naar hun werk of school.