Twee vaccinaties straks mogelijk niet meer voldoende voor toegang tot festival
ID&T, de organisatie die tientallen grote festivals vertegenwoordigt, gaat onderzoeken hoe evenementen op korte termijn alsnog veilig georganiseerd kunnen worden. Van groot belang is dat het Testen voor Toegang waterdicht is en er dus geen mensen zonder geldige QR-code op een festivalterrein kunnen komen. De QR-code moet het bewijs zijn dat zeer recent negatief is getest op corona. Twee vaccinaties zouden dan waarschijnlijk geen recht meer geven op toegang.
De haalbaarheid hiervan wordt onderzocht, zo heeft ID&T dinsdag afgesproken na een gesprek met de overheid naar aanleiding van de rechtszaak die de concertorganisator dreigde aan te spannen. De sector zegt er wel meteen bij de mogelijke nieuwe testregels als een ‘stevige uitdaging’ te zien.
Het demissionaire kabinet gelastte twee weken geleden alle festivals, concerten en evenementen tot half augustus af na het snel stijgende aantal coronabesmettingen. Deze ontwikkeling volgde op het vrijgeven van vrijwel alle coronamaatregelen. Dit deed het demissionaire kabinet ondanks waarschuwingen van experts en het OMT.
In het gesprek wezen experts binnen het OMT de evenementenbranche op de onzekerheid die de zeer besmettelijke Delta-variant met zich meebrengt. Het OMT gaat nu kijken of een test die 24 uur voor het einde van het evenement moet worden afgenomen een oplossing kan zijn, in plaats van 40 uur voor aanvang van het evenement. Dit is nu de regel die werd gehanteerd door de overheid.
Kritiek
Of het überhaupt haalbaar is om zoveel festivalgangers op dezelfde dag te testen, valt nog te bezien, zegt Willem Westermann van Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) tegen deze site. ,,Een festival als Lowlands ontvangt zo’n 65.000 bezoekers per dag. Als al die mensen tegelijkertijd getest moeten worden heeft Stichting Open Nederland enorm veel werk te verrichten”, denkt Westermann. ,,Je moet eigenlijk kijken naar een oplossing die wel haalbaar is, bijvoorbeeld het aanbieden van zelftests op het festivalterrein.”
De evenementenbranche kijkt ondertussen hoe haalbaar deze manier van testen is. Als er vaker getest moet worden, moeten de meerdaagse evenementen daar ook faciliteiten voor inrichten en het is de vraag of dat op korte termijn te realiseren is, laat ID&T weten. De deadline voor de resultaten van het onderzoek naar nieuwe regels voor Testen voor Toegang is 1 augustus.
Het is niet realistisch dat evenementen in de eerste twee weken van augustus nog kunnen doorgaan. Maar ID&T en de evenementenbranche hopen met dit plan van aanpak ervoor te zorgen dat de festivals en concerten na half augustus wel doorgang kunnen vinden.
Schrappen festivalzomer
Over de besluitvaardigheid van het kabinet zijn ten slotte ook grote twijfels, aldus VVEM. ,,Ze plaatsen de evenementenmakers in een redelijk bizarre situatie door hen pas op 13 augustus te vertellen of ze een week later wel of niet door kunnen gaan”, verzucht Westermann.
Het schrappen van een deel van de festivalzomer is bij veel organisatoren bovendien ‘ongelooflijk slecht gevallen’, voegt hij daar nog aan toe. ,,Het is dit jaar voor ons echt een survivaltocht, waarbij we vaak heel hoog moeten klimmen, en dan plots diep moeten graven om het allemaal nog een beetje vol te houden.”
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lareb onderzoekt opnieuw effect coronaprik op menstruatie
Bijwerkingencentrum Lareb gaat opnieuw onderzoeken of menstruatiestoornissen en bloedingen na de menopauze bijwerkingen kunnen zijn van coronavaccins. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
Rechercheur John Pel schrijft memoires over MH17 en lange loopbaan: 'Rooie wangen van de complimenten’
Hij schat dat hij in 35 jaar Amsterdamse politie bij zo’n 1500 doden op ‘plaatsen delict’ is geweest. John Pel (1956) professionaliseerde de technische recherche en leidde twee missies naar de onheilsplek van MH17. Hij zwaaide af met een posttraumatische stressstoornis, schrijft hij in zijn boek Sporen liegen niet. -
PREMIUMD66-prominent
Boris Dittrich had jarenlang relatie met Kathleen Ferrier: ‘Wilde homodeel in me wegdrukken’
D66-prominent Boris Dittrich treft anno 2022 nog altijd homoseksuele mannen die gevangen zitten in een heterohuwelijk. Hij weet hoe moeilijk het is: zelf had hij jaren een relatie met CDA-politica Kathleen Ferrier. Ze doen voor het eerst hun verhaal. -
PREMIUM
Uit Oekraïne geredde honden in beslag genomen, baasjes ten einde raad: ‘NVWA meet met twee maten’
Elena Kruglak haalde eind maart acht getraumatiseerde Oekraïense rottweiler pups op bij een Oekraïense hondenfokker nabij Kiev, die niet meer voor de dieren kon zorgen. Terug in Nederland werden de viervoeters in beslag genomen vanwege gevaar op rabiës (hondsdolheid).
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Gezocht: Feyenoorders in het buitenland (en hun finale-verhaal)
In Rotterdam en verre omstreken gaat het al dagen nergens anders meer over: de Conference League finale van woensdag tegen AS Roma. Maar wat als je als Feyenoorder in, pak 'm beet, Lissabon, New York of zelfs Rome woont? We zijn benieuwd hoe en waar je dan naar de finale kijkt.