Twijfels over echtheid 'Hitler-aquarel'
Onderzoeksinstituut NIOD heeft ten onrechte de conclusie getrokken dat een aquarel die het eerder dit jaar kreeg ,,vrijwel zeker'' is geschilderd door Adolf Hitler. Dat stellen twee onafhankelijke onderzoekers op basis van eigen onderzoek.
Volgens de dichters Bart FM Droog en Jaap van den Born negeerde het instituut ,,alle alarmbellen'' en verrichtte het ,,ondeugdelijk en halfslachtig'' onderzoek. Van den Born en Droog schrijven onder meer dat het herkomstverhaal ,,volstrekt onduidelijk'' is. In een interview met de Volkskrant lichten ze hun kritiek verder toe. Ze wijzen erop dat heel veel 'Hitlers' zijn vervalst. ,,Bijna alles wat na de Tweede Wereldoorlog opdook van Hitler is vals gebleken'', zegt Droog.
Van den Born en hij hebben ervaring met het ontkrachten van claims over werk dat aan de Duitse dictator wordt toegeschreven. Ze toonden vorig jaar aan dat het gedicht Denk' es, dat veel media-aandacht kreeg door de bewering dat het van Hitlers hand was, in werkelijkheid begin twintigste eeuw door de dichter Georg Runsky was gepubliceerd.
Vervolgonderzoek
Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, zoals het voluit heet, zegt het commentaar serieus te nemen en open te staan voor reacties en kritische kanttekeningen. Tegelijkertijd benadrukt directeur Frank van Vree dat het maar de vraag is of ooit definitief kan worden bewezen of het Weense stadsgezicht nu wel of niet door Hitler is geschilderd. Door vervolgonderzoek hoopt het instituut meer te weten te komen.
Volgens het NIOD heeft het eerste onderzoek ,,geen aanwijzingen die erop duidden dat het een vervalsing betreft'' aan het licht gebracht. ,,Toch maakte het NIOD het voorbehoud dat het om een voorlopige conclusie ging en dat het nader onderzoek zou laten verrichten.'' In het persbericht dat het instituut eind november uitbracht, hield het op dat punt overigens een slag om de arm: ,,Er wordt nog bekeken of nader onderzoek nodig is.''
Dat er veel vervalsingen zijn, noemde het NIOD zelf ook al meteen. Het eerste onderzoek richtte zich onder meer op het thema van het schilderij, het gebruikte papier en zegels aan de achterkant.
75 cent
Het NIOD kreeg het werk van een vrouw die anoniem wil blijven, zo meldde de Volkskrant eind vorige maand. Haar vader kocht het ooit voor 75 cent op een postzegel- en muntmarkt. Hij kwam er thuis pas achter dat het was gesigneerd met 'A. Hitler' en verstopte het jarenlang. Zijn dochter wil het werk niet hebben, maar veilinghuizen weigerden het te verkopen.
'Na geconstateerd te hebben wat voor beladen object hij in handen had', schreef de vrouw in februari in een mail aan het NIOD, 'heeft hij het van schrik heel diep weggestopt.' Zelf wilde de vrouw het ook niet in huis hebben. Twee Nederlandse veilinghuizen aan wie ze het werk had aangeboden, weigerden het te veilen, aldus de Volkskrant.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcolumn
Ik zie nergens leerlingen schuimbekkend op de grond liggen
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Update
Ongekende politieactie rond criminele telefoondienst: invallen op 79 plekken, 42 verdachten opgepakt
Met een mega-operatie legde de politie vrijdag opnieuw een versleutelde telefoondienst voor criminelen aan banden. Verspreid over Nederland, België en Duitsland werden bijna tachtig adressen doorzocht. Het leidde tot de vondst van drugslabs, vuurwapens en miljoenen aan contant geld. De politie bleek vijf maanden mee te hebben gelezen met de berichten die zijn verstuurd bij telefoondienst Exclu. -
PREMIUM
Buurt huivert van dodelijk drama op spoor: ‘Dit kan enorme impact hebben op omstanders’
ALMELO - Zelfdoding op het spoor. In de berichtgeving daarover zijn media terughoudend. De verslaggeving beperkt zich vaak tot het nieuws dat het treinverkeer is stilgelegd na aanrijding met een persoon. Einde bericht. Tenzij het drama grote impact heeft op de directe omgeving. Zoals woensdag tijdens de avondspits op station Almelo de Riet. Een man kwam om het leven.
-
PREMIUM
Luxe lunches, een tuin voor 128.000 euro en met zoons naar Ajax: aannemer (67) kocht ambtenaren om
De aanleg van een tuin à 128.000 euro, luxe lunches en bezoekjes aan Ajax. Twee ambtenaren van de gemeente Alphen werden op deze manier voor bijna twee ton in de watten gelegd door een aannemer (67) uit Bodegraven. Hij bezorgde zichzelf zo extra klussen en een streepje voor op concurrenten. -
-
-
Wéér versleutelde communicatie criminelen onderschept, tientallen arrestaties verricht
De opsporingsdiensten hebben opnieuw een aanbieder van versleutelde communicatie neergehaald. Het zou ook nu weer gaan om een dienst die berichten encrypt kan versturen en die populair was onder criminelen. Volgens verscheidende bronnen zijn tientallen arrestaties verricht. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?