Van Rij ontkent belasting van 0,25 procent voor Uber, maar hoeveel dan wel blijft onduidelijk
Als de Belastingdienst ‘amicale’ banden heeft gehad met vervoersbedrijf Uber, dan had dat niet gemoeten, zegt staatssecretaris Marnix van Rij. Maar hij ontkent dat Uber extreem lage belasting over zijn winst hoefde te betalen.
Eerder deze week uitte een voormalig toplobbyist van Uber forse beschuldigingen. Via een ‘warme, gezellige relatie’ zou de Belastingdienst Uber actief hebben geholpen om belasting te ontwijken. Daardoor zou Uber over alle winst buiten de VS slechts 0,25 procent belasting hebben betaald.
Volgens deze Mark MacGann - ooit dus toplobbyist, maar inmiddels klokkenluider - lekte de Belastingdienst bovendien informatie aan Uber, zodat die andere landen om de tuin kon leiden. Landen als België, Frankrijk, Denemarken en Zweden waren bijvoorbeeld op zoek naar persoonlijke gegevens van chauffeurs, zodat de landen belasting konden heffen. De landen hadden dat tegen de Nederlandse overheid gezegd, en de fiscus zou die informatie rechtstreeks hebben doorgespeeld aan Uber.
Volgens Van Rij is van ‘veel beschuldigingen’ niets gebleken in een onderzoek dat is gedaan naar contacten met Uber. Hij erkent dat er tussen ambtenaren en Uber ‘intensief contact’ is geweest. ,,Maar dat is gebruikelijk.”
De staatssecretaris ontkent dat het bedrijf een extreem laag belastingtarief kon afspreken met de fiscus. In de afspraak zou alleen één en ander over omzet zijn vastgelegd, niet over winst. ,,Een deel van de informatie van de klokkenluider is gewoon niet juist.”
Wel erkent Van Rij dat het niet de bedoeling is dat ambtenaren ‘amicaal’ omgaan met de top van bedrijven. ,,Dat moet niet. Er moet gewoon professionele distantie zijn.” Volgens MacGann hadden Uber en de fiscus ‘een nauwe, handige en knusse band op een dagelijkse basis’ met elkaar.
Van Rij zegt geen nieuw onderzoek te willen, maar gaat nog wel schriftelijke vragen van Tweede Kamerleden beantwoorden, waaronder die van Pieter Omtzigt. Die vindt dat ambtenaren nog eens bevraagd moeten worden. ,,Want in het onderzoek dat er tot nu toe is gedaan, is er misschien niet van alles een verslag. Logisch, want Uber werd mondeling bijgepraat en de klokkenluider is niet gehoord.”
MacGann lekte duizenden documenten over Uber. Voor een belangrijk deel gingen die over Nederland, omdat het internationale hoofdkantoor sinds 2012 in Amsterdam gevestigd is. De belastingdeal die hiermee gepaard ging, is altijd geheim gebleven, zoals dat bij zulke afspraken met grote bedrijven altijd het geval is.
Kroes
MacGann getuigde overigens ook over de rol van VVD-prominent Neelie Kroes. Zij drong er in 2015 bij premier Mark Rutte per sms op aan dat hij de topman van Uber zou ontmoeten. Die handeling van Kroes wordt nog onderzocht, omdat zij destijds net was gestopt als Eurocommissaris en daardoor mogelijk de regels brak door lobbywerk te doen. Ze nam vermoedelijk niet de ‘afkoelingsperiode’ van twee jaar in acht, na haar werk als EU-commissaris. Sterker: volgens MacGann begon Kroes al tijdens haar periode bij de EU de belangen van Uber te verdedigen. ,,In het voorjaar, of de zomer van 2014”, aldus MacGann.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
PREMIUM
Artsen zeiden dat Ben niet ouder zou worden dan 10, nu is hij 22 en heeft een grote wens
Zo normaal mogelijk leven, dat is de wens Benjamin Rijnbeek (22). Op jezelf wonen hoort daar ook bij, maar door zijn lichamelijke beperking is er nergens plek voor hem. De Bodegraver zoekt daarom nu anderen in een vergelijkbare situatie om samen een nieuwe woonvorm te starten.Bodegraven -
PREMIUM
Heidi en Yvonne overleefden pontdrama: ‘Je hoorde onder water de paniek’
Wat de jaarlijkse schoonmaak van een natuurgebied moest worden, liep uit op een drama. Het pontje sloeg om, waardoor minstens tien mensen in het water en onder het veer terecht kwamen. Slachtoffers Heidi en Yvonne blikken nu voor het eerst terug op het ongeluk. ,,Toen ik mijn ogen open deed, zag ik alleen gelig water’’.Zuidland, Rotterdam -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’
-
PREMIUMMet video
Boerin Annechien verslagen na verwoestende brand in varkensstal: ‘Er was niks tegen te beginnen’
-
-
-
PREMIUM
Drie jaar geleden bood hij anderen onderdak, nu staat Ruud zelf (bijna) op straat
Twee jaar geleden stelde hij zijn huis in het Overijsselse Borne beschikbaar voor slachtoffers van de overstromingen in Limburg. Nu is oud-Wierdenaar Ruud Leeuw alles kwijt. ‘That’s it. Ik ga mijn tas pakken en dan ben ik vanaf nu officieel zwerver.’Eibergen, Wierden, Oldenzaal, Hengelo, Enschede, Almelo -
Brunssum tattoohoofdstad van Nederland
Zelf zet hij al een jaar of tien plaatjes op armen, benen, ruggen en andere lichaamsdelen, maar sinds hij is begonnen heeft de Brunssumse tattoo-ondernemer Nick Limpens er veel collega's bij gekregen. Heel veel zelfs: de Limburgse gemeente is inmiddels, gemeten naar het aantal tatoeëerders per duizend inwoners, de tattoohoofdstad van Nederland.Brunssum