Volledig scherm
Archiefbeeld: Service- en veiligheidsmedewerkers van de Nederlandse Spoorwegen op het station © ANP

Veel meer boetes op en rond spoor

Er worden veel meer boetes uitgedeeld op en rond het spoor. Het afgelopen jaar steeg het aantal bekeuringen dat werd uitgeschreven door incidentenbestrijders (icb'ers) met zo'n 50 procent tot 1089 bonnen. Dat blijkt uit cijfers van spoorbeheerder ProRail die binnenkort naar buiten worden gebracht, maar al in bezit zijn van De Telegraaf.

De boetes worden vooral gegeven om het negeren van rood licht bij spoorwegovergangen (90 euro voor fietsers en 230 euro voor automobilisten), maar ook spoorlopen, koperdiefstal, vernieling en agressie scoren hoog. Het afgelopen jaar werden 4529 incidenten gemeld, waarvoor de 150 icb'ers werden ingezet.

  1. Jolanda sloeg de machoman die zoon Pascal vermoordde. Nu heeft ze eindelijk rust
    PREMIUM

    Jolanda sloeg de machoman die zoon Pascal vermoordde. Nu heeft ze eindelijk rust

    Stel u voor. Uw kind wordt vermoord. Nooit zal hij ouder worden dan 16 jaar. Negen jaar later worstelt uw andere kind nog altijd met de dood van zijn broer. Zijn psychische nood loopt zo hoog op, dat hij zelfmoord pleegt. En dan is er de moordenaar. Hij krijgt een celstraf van vijftien jaar, maar komt na negen jaar op vrije voeten. Met zijn gezin – in de gevangenis verwekt hij twee kinderen – woont hij nu op vijf kilometer afstand van uw lege huis.