Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

'Veel meer minderjarige jongens slachtoffer seksuele uitbuiting'

Er zijn vermoedelijk veel meer minderjarige jongens slachtoffer van seksuele uitbuiting dan nu bekend is. Dat zegt WATCH Nederland op basis van binnengekomen signalen. Uit eerder onderzoek bleek volgens de organisatie al dat politie, jeugdzorg en andere instellingen beperkt zicht hebben op jongensprostitutie en jongensslachtoffers van seksuele uitbuiting. WATCH wil binnenkort lokprofielen en advertenties inzetten om daders te kunnen pakken.

WATCH Nederland is een meldpunt en onderzoeksbureau met betrekking tot seksuele uitbuiting van minderjarigen. De organisatie richtte zich tot nu toe vooral op meisjes die slachtoffer worden van loverboys, maar zet de seksuele uitbuiting van jongens nu naar eigen zeggen hoog op de agenda.

Verontrusting

Quote

Het gaat om puberjon­gens die, onzicht­baar voor de buitenwe­reld, worden gechan­teerd en seksueel worden uitgebuit

Gideon van Aartsen

De organisatie spreekt van een verontrustende trend. ,,Het gaat om puberjongens die, onzichtbaar voor de buitenwereld, worden gechanteerd en seksueel worden uitgebuit. Tijdens de uitbuiting worden ze veelvuldig verkracht, psychisch gebroken en murw gemaakt’, zegt Gideon van Aartsen van  kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes.

WATCH Nederland roept ouders, hoteleigenaars, taxichauffeurs, leraren, vrienden en bekenden op 'onderbuikgevoelens' over mogelijke minderjarige slachtoffers te melden bij WATCH Nederland. 

Het meldpunt heeft vorig jaar 131 meldingen van seksueel misbruik binnengekregen. Ruim zestig meldingen werden nader bekeken
, waarvan het in vijf gevallen mannelijke minderjarige slachtoffers betrof. 

Om daders op te sporen die via sekssites minderjarige jongens benaderen, worden binnenkort zogenoemde lokprofielen en lokadvertenties ingezet. Deze virtuele schandknaap is te vergelijken met Sweetie, het digitale Filipijnse meisje dat wordt ingezet om pedoseksuelen te ontmaskeren die op zoek zijn naar webcamseks met kinderen.

WATCH Nederland is een initiatief van Terre des Hommes (kinderrechtenorganisatie), het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) en Fier (expertise en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties).